Idretten støtter skiforbundet i kampen mot Northug

Ingen tvil.

INGEN UTVEI? Petter Northug er i konflikt med Norges skiforbund om kommende sesong, og forbundet får nå støtte av Norges idrettsforbund. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
INGEN UTVEI? Petter Northug er i konflikt med Norges skiforbund om kommende sesong, og forbundet får nå støtte av Norges idrettsforbund. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Idrettspresident Tom Tvedt lar det ikke være noen tvil om at norsk idrett stiller seg fullt og helt bak Norges Skiforbund i striden med Petter Northug jr.

- Jeg har vært helt tydelig i denne saken hele tiden. Dette dreier seg om eierskapet til idretten. For oss gjelder det å ivareta den norske modellen, særlig med tanke på finansiering, sier idrettspresidenten til NTB.

Han understreker at det er landslagsmodellen som gjelder i norsk idrett. Den gjelder det å slå ring rundt. Det betyr at Petter Northug verken har sympati eller støtte i idrettsstyret.

- Vi står 100 prosent bak skiforbundet i denne saken, sier Tom Tvedt til NTB.

Petter Northug valgte å takke nei til landslaget i langrenn på vårparten i 2013. Han inngikk avtaler med en privat sponsor for å satse på egen hånd.

Fram til nå har Northug og skiforbundet kommet til enighet med avtaler som har gjort det mulig for skikongen både å representere Norge i verdenscup og mesterskap i tillegg til å ivareta sitt eget opplegg og sponsorer.

Steile fronter Før kommende sesong har ikke skiforbundet og Northug kommet til enighet om noen avtale innen de tidsfristene som har vært satt for å komme fram til en avtale. Det har medført at skiforbundet har slått fast at det verken kommer til å bli aktuelt for Northug å gå verdenscup eller Tour de Ski til vinteren.

Forbundet mener Northug er blitt tilbud den samme avtalen som han underskrev og var positiv til for siste sesong. Northug på sin side mener forbundet har endret reglene og vilkårene.

Han sier i en pressemelding at han fortsatt ønsker å representere Norge i store konkurranser som verdenscup og Tour de Ski, men da må partene komme til enighet. Foreløpig virker det som om de står et stykke fram hverandre.

- Ingen må glemme at dette handler om eierskap, og det er ikke bare i skisporten at dette eierskapet blir utfordret, mener Tvedt. Han sier at det samme har skjedd innenfor fotballen

- Fotballforbundet har satt foten ned for spillere som støtter Betsson og stått knallhardt på sin linje for å verne om den norske modellen, understreker Tvedt.

God modell Ikke overraskende forklarer idrettspresidenten at han mener den norske modellen er god.

- Den modellen vi jobber etter i norsk idrett ivaretar topputøverne på en utmerket måte. I tillegg finansierer den også barne- og ungdomsidretten samt breddeidretten.

Men Tvedt innser også at den norske modellen ikke forsvarer seg selv.

- Å bevare vår modell kommer til å bli en utfordring i årene som kommer. Det er helt på det rene at flere og flere ønsker å komme inn på idrettens banehalvdel. Særlig gjelder dette private sponsorer.

- Men et sted går grensen. Derfor stiller vi i norsk idrett oss 100 prosent bak skiforbundet i den pågående saken med Northug. Vi støtter også helhjertet opp om den norske modellen, sier idrettspresident tom Tvedt.

(NTB)