Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettens nakne sannhet

En bleik, smålubben midtstopper ble høydepunktet i det norske mesterskapet i fotball.

ABSOLUTT FLOTT :  En glad, leken Vegar Forren feirer finaleseieren for Norges klart beste klubb. Da blir det egentlig betydningsløst om han har noen ekstra gram rundt magen. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
ABSOLUTT FLOTT : En glad, leken Vegar Forren feirer finaleseieren for Norges klart beste klubb. Da blir det egentlig betydningsløst om han har noen ekstra gram rundt magen. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

DET er mye fint å si om den Molde-fotballen som Tor Ole Skullerud har utviklet videre hos dobbeltmesterne, men denne gangen var det aller beste med det norske mesterskapet en bleik, smålubben midtstopper som våget å være nettopp det.

Vanligvis er slike veddemål som får oss til å dra av klærne hvor som helst, bare sånn passe morsomme. Men for anledningen passet straffen Vegard Forren måtte sone for et tapt kortspill helt perfekt:

•• Selv i laget som blir beskyldt for å ha kjøpt seg til alle titlene, er det til slutt leken som teller mest.

Uten den ville toppidretten vært ganske interesseløs.

går det sikkert an å fleipe med sammenhengen mellom toppidrett og Molde-stopper Vegard Forren. Det gjorde han for øvrig selv ved å fortelle at det ikke akkurat var det synlige beviset på en noe raus fettprosent som bekymret han mest med strippingen foran Molde-fansen på Ullevaal. Det var først og fremst den iøyenfallende kontrasten mellom den svarte novemberettermiddagen og kroppens hvitfarge.

Men i virkeligheten er Vegard toppspiller bra nok, med ferdigheter som blir vurdert i større og rikere fotballkulturer enn selv det fine miljøet i Molde. Da jeg besøkte Ståle Solbakken i FC Köln for et par år siden, ville det tyske støttemannskapet hans gjerne vise meg videoarkivet der de hadde samlet det meste om verdens mange fotballserier og mulige stjerner.

I en bunker tett ved treningsanlegget jobbet et titalls analytikere med å finne ferdigheter som kunne gjøre Köln til det storlaget fansen forventet, og det presise venstrebeinet til Vegard Forren var for lengst registrert. Stolt viste den tyske analysesjefen meg hvilke studier de hadde gjort av pasningene fra nettopp dette beinet.

er det mulig at det er fettprosenten som foreløpig har gjort at FC Köln ikke har hentet Forren. På dette nivået er det små forskjeller som avgjør investeringene, og et kilo eller to for mye rundt magen kan gjøre utslag nok.

Men det som blir helt feil, er når slik mer eller mindre kvalifisert vitenskap skyver gleden ut av toppidretten og erstatter den med kroppshysteri. Der det opp gjennom årene har vært ulike forhold å ta opp ved Forrens tilnærming til trening, viste feiringen av cuptriumfen at han har tatt vare på det viktigste. Bare det har vært et avgjørende bidrag til å løfte Molde fram som Norges klart beste lag, samt å gi landslaget en fin start i EM-kvaliken.

SAMTIDIG minnet gledesscenene rundt Vegard i underbuksa om hvor sterkt cupen står i norsk fotball. Det er denne samlende identiteten rundt en konkurranse åpen for hundrevis av lag som gjør sporten så bred. Det gjelder det å ta vare på nettopp i novembermørket, der langrenn konkurrerer om TV-tida. For i langrennssporten er det midt mellom stjernestatus og millionlønninger fortsatt mulig å se at den samme lekenheten til slutt utgjør en forskjell.

Da jeg nylig var sammen med TV 2s rutinerte Northug-reporter Ernst A. Lersveen, minnet han meg om hvor mye leken har betydd for å få Petter Northug tilbake i form. Gjennom hele sesongforberedelsene etter vårens ulykkelige hendelse har skikongens nye trener, Stig Rune Kveen, på økt etter økt brukt frekke påfunn og lystig lek for å trigge fram en ellers noe rusten treningsglede.

Resultatet av den leken har allerede vært imponerende. Hvor bra det til slutt kan bli, får du selv se i Falun-VM. Kanskje blir det kritthvit gledesstripping på stadion der også - men garantert ikke like sjarmerende lubben.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media