OFRET NESTEN LIVET: Thomas Hicks vant maraton i OL 1904, foret av en blanding av stryknin, rå egg og brandy servert av støttespillerne hans. Hicks var døden nær i målområdet, men livet ble reddet av legene.
OFRET NESTEN LIVET: Thomas Hicks vant maraton i OL 1904, foret av en blanding av stryknin, rå egg og brandy servert av støttespillerne hans. Hicks var døden nær i målområdet, men livet ble reddet av legene.Vis mer

Idrettens villeste juksehistorier

Stryknin, jernstenger, tog- og biljuks. Og selvsagt «Guds hånd».


(Dagbladet): 31-åringen Rob Sloan fra Sunderland har havnet i medier verden rundt denne uka etter å ha jukset seg til tredjeplass i Kielder maraton utenfor Newcastle sist helg.

Etter først å ha blånektet, har Sloan innrømmet at han var utslitt og ga opp etter omkring 32 av de 42 kilometerne. Han gikk på en av 12 busser som var satt opp for å frakte tilskuerne langs løypa som går rundt innsjøen Kielder. Løpet er kjent som «Storbritannias vakreste maraton», skriver Daily Telegraph.

Men da han gikk av bussen, bestemte han seg for å løpe den siste delen av løypa. Han ble observert mens han gjemte seg bak et tre, og da nummer én og to hadde løpt forbi, løp han ut av skogen og inn til tredjeplass.

Sloan er selvsagt ikke alene om den slags juks. Her er flere av de mest kjente juksehistoriene:

OL-maraton i 1904 En direkte inspirasjon for Rob Sloan kan ha vært fra OL-maratonen i St. Louis i 1904.

Førstemann i mål var den amerikanske mureren og løperen Frederick Lorz. Lorz hadde gitt opp løpet etter 14,5 kilometer, og ble plukket opp av manageren sin i bil. Etter nye 18 kilometer brøt bilen sammen, og da begynte Lorz å løpe igjen. Eller gå, som de fleste gjorde på en glohet ettermiddag i slutten av august.

Lorz kom i alle fall først til mål, og ble feiret som vinner. Han ble avslørt av tilskuere, og først utestengt fra all amatøridrett for resten av livet. Lorz var imidlertid kjent som en spøkefugl, og ble benådet da han klarte å overbevise om at det var ment som en spøk. Året etter vant han Boston maraton.

Rottegift og brandy Vi holder oss litt i maratonløypa i 1904. Da Lorz ble avslørt, gikk nemlig gullet til 29-åringen Thomas Hicks. Han hadde to gode hjelpere langs løypa som blant annet foret ham med giftstoffet stryknin blandet ut i rå egg, som han skyldte ned med brandy.

Stryknin er siden blitt forbudt som sentralstimulerende middel i idrett, og er siden mer kjent som ingrediens i rottegift - eller drapsmetode i Poirot-mysterier.

Det skal sies at verken stryknin eller brandy var forbudte hjelpemidler i 1904, så Hicks sto ikke i fare for å bli disket. Livet hans var imidlertid i fare, men ble reddet av leger i målområdet etter at Hicks hadde blitt støttet over målstreken på vinnertiden 3.28.54. Han la opp dagen etter.

CRASHGATE: Renault-manager Flavio Briatore (i midten) måtte trekke seg da Nelson Piquet jr. (t.h.) avslørte at sjefen ba ham krasje bilen for å hjelpe førstefører Fernando Alonso (t.v.) til seieren i Singapore Grand Prix i 2008. Foto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix
CRASHGATE: Renault-manager Flavio Briatore (i midten) måtte trekke seg da Nelson Piquet jr. (t.h.) avslørte at sjefen ba ham krasje bilen for å hjelpe førstefører Fernando Alonso (t.v.) til seieren i Singapore Grand Prix i 2008. Foto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Vis mer

Rekken av utrolige historier fra denne maratondagen er enda lengre, men siden dette skal handle om juksemakere, henviser vi bare til LA Times for de som vil høre om han som nesten døde av å svelge veistøv og kubaneren som fikk mageproblemer, sovnet langs løypa, men sto opp igjen og ble nummer fire.

Spratt ut fra publikum En legendarisk maraton-juksemaker fra nyere tid er kubansk-amerikanske Rosie Ruiz.

Ruiz ble fratatt seieren i Boston Maraton 1980, da flere bevis tydet på at hun ikke hadde løpt alle de 42 kilometerne. Da kanadiske Jacqueline Gareau kom mot mål, hadde hun fått beskjed om at hun ledet på alle mellomtidene. Verken hun eller den neste kvinnen i løypa registrerte noen gang at Ruiz passerte dem. Heller ikke kontrollørene langs løypa hadde merket seg noen med startnummer W50 (W for «woman») løpe forbi.

Gareau så først Ruiz stå med laurbærkrans rundt halsen blant de beste mannlige løperne i målområdet.

Derimot hadde Harvard-studentene John Faulkner og Sola Mahoney merket seg Ruiz da hun plutselig spratt ut fra folkmengden og inn i løypa under en kilometer fra mål.

Det ble det sterkeste av de fellende bevisene som fratok Ruiz seieren og fikk slettet det som ville vært den raskeste tiden for en kvinne i Boston maraton noensinne, og den tredje raskeste kvinne-maratonen i verden til da - 2.31.56.

Guds hånd Det er ikke bare maratonløpere som har tatt snarveier til suksess. Og vi snakker ikke om doping her, da ville lista blitt for lang.

Men en av de mer kjente doperne, Diego Maradona, er enda mer kjent for jukset han faktisk slapp unna med.

Bakteppet for kvartfinalen mellom Argentina og England under Mexico-VM i 1986 var Falklandskrigen mellom de to landene fire år tidligere.

Stemningen ble ikke bedre av at bittelille Maradona steg over Peter Shilton og styrte ballen i mål. Med hodet, trodde dommeren. Med hånda, viste bildene. «Guds hånd», hevdet Maradona.

Fire minutter seinere brukte han sine egne bein til å drible seg fra egen banehalvdel, forbi fire forsvarere og gjorde 2-0 til Argentina. Gary Lineker reduserte for England, men Argentina gikk videre og tok VM-gull anført av Maradona på sitt aller beste.

Harding og jernstanga Her i Norge er historien om kunstløperen Tonya Harding spesielt godt kjent, ettersom den inntraff rett før Lillehammer-OL i 1994.

Hardings eksmann Jeff Gillooly og livvakten hennes Shawn Eckhardt hyret inn Shane Stant til å skade brekke beinet til Nancy Kerrigan foran det amerikanske mesterskapet måneden før OL på Lillehammer.

Kerrigan ble bare forslått etter angrepet med en jernstang, og både hun og Harding deltok på Lillehammer. Harding fikk store problemer da lissa på den ene skøyta røyk rett før hun skulle på isen, og endte på åttendeplass. Kerrigan tok sølv.

Paralympics-laget var funksjonsfriske Det spanske basketlaget i Paralympics 2000 står for en av de største, nøye planlagte idrettsskandalene.

15 funksjonsfriske basketballspillere spilte psykisk utviklingshemmet under Paralympics i Sydney, og vant turneringen. Underveis ble de bedt om å spille litt dårligere for ikke å vekke mistanke, og ble også bedt om å la skjegget gro og gå med hatt for ikke å bli kjent igjen. Flere av spillerne var aktive på spanske amatørlag, og en var også tidligere proffspiller.

Skandalen ble avslørt av journalisten Carlos Ribagorda, som selv deltok på laget, og var med å vinne gull før han slapp bomben.

Ribagorda hevdet også at spanske utøvere i andre paralympiske grener heller ikke hadde funksjonshemningene de ga seg ut for å ha.

Topp fire disket i Touren Alle som har fulgt TV 2-sendingene fra Tour de France har hørt Johan Kaggestad forteller de utroligste historier fra tidligere år.

Maurice Garin vant det første rittet i 1903, men ble disket det påfølgende året. I likhet med de tre neste på sammenlagtlista. Det viste seg nemlig at de hadde gjort unna en god del av turen Frankrike ved hjelp av tog - og i bil.

Dermed ble femtemann, 19-åringen Henri Cornet kåret som vinner.

Juksebryter i kården Boris Onisjenko var en respektert sovjetisk utøver av moderne femkamp (fekting, pistolskyting, 200 m svømming, sprangridning og terrengløp), og tok OL-sølv i øvelsen i 1972.

TOG-TOUR DE FRANCE: Maurice Garin vant det første Tour de France i 1903. Året etter var han også først i mål - men ble disket i likhet med de tre neste på lista. De hadde unnagjort deler av Touren i tog og bil.
TOG-TOUR DE FRANCE: Maurice Garin vant det første Tour de France i 1903. Året etter var han også først i mål - men ble disket i likhet med de tre neste på lista. De hadde unnagjort deler av Touren i tog og bil. Vis mer

Fire år senere ble han rammet av skandalen. Briten Jim Fox la nemlig merke til at Onisjenko scoret poeng i fektingen selv da han bommet klart og tydelig, og overbeviste dommerne om å sjekke motstanderens kårde.

Den viste seg å inneholde et avansert system som lot Onisjenko score poeng akkurat når han ville, ved hjelp av en bryter inni klokken (håndtaket).

«Crashgate» En av de største skandalene de siste årene stor Renault-teamet i formel 1 for i Singapore Grand Prix i 2008.

Nelson Piquet jr. krasjet bilen sin med vilje. Renaults førstefører Fernando Alonso var nemlig uheldig med bilen under kvalifiseringen, og startet løpet i 15. startposisjon.

Alonso kjørte tidlig i depoet for å fylle bensin. Da kolliderte Piquet, sikkerhetsbilen kom ut og bremset farten, så Alonso kunne kjøre inn tiden han tapte på stoppen - og vant til slutt løpet. Det hadde ingen klart fra 15. startposisjon på de 799 tidligere løpene i VM-historien.

Piquet avslørte skandalen da han ble droppet av Renault året etter.

Les også: Fotballens største skuespillere

• Har du flere gode historier om juksemakere innen idretten? Del dem i kommentarfeltet!

LEGENDARISK JUSK: Diego Maradona (eller var det Gud?) handser i duell med Peter Shilton under kvartfinalen i Mexico-VM i 1986. Arivfoto: AP/Scanpix
LEGENDARISK JUSK: Diego Maradona (eller var det Gud?) handser i duell med Peter Shilton under kvartfinalen i Mexico-VM i 1986. Arivfoto: AP/Scanpix Vis mer
ISFRONT: Nancy Kerrigan (t.v.) og Tonya Harding passerer hverandre under trening i Hamar Olympiahall under OL på Lillehammer. Foto: Arne V. Hoem
ISFRONT: Nancy Kerrigan (t.v.) og Tonya Harding passerer hverandre under trening i Hamar Olympiahall under OL på Lillehammer. Foto: Arne V. Hoem Vis mer