Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Idretts-Norge lammet

En rekke arrangementer er avlyst eller kan bli stoppet som følge av Folkehelseinstituttet råd.

ALVORLIG: Generalsekretær i NIF sier at de kontinuerlig følger råd fra norske myndigheter. Video: Øystein Sæthre Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Folkehelseinstituttet anbefalte tirsdag kveld å avlyse eller utsette alle arrangement med over 500 deltakere i Norge.

Umiddelbart etter startet et ras av avlysninger eller begrensninger i Idretts-Norge. Raw Air-rennene i Granåsen og Vikersund resten av uka går uten publikum.

Landskamp uten publikum

Gro Tvedt Anderssen i Fotballforbundet sier på en pressekonferanse tirsdag kveld at de vil følge rådene fra FHI.

- Dette vil få konsekvenser for landskamper, kamper i toppserien og ikke minst i breddeidretten, sier Anderssen.

Videre forteller hun at landskampen mot Serbia går uten publikum. Hun sier at de vil refundere alle billettene som allerede er solgt.

Dette kan også komme til å få konsekvenser for seriestarten i fotball, men Anderssen forteller at NFF må komme tilbake med detaljene.

CORONA: Norges fotballforbund tar drastiske grep etter nye råd fra norske helsemyndigheter. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Langrenns-krise

Øistein Lunde i Norges Skiforbund opplyser på pressekonferansen tirsdag kveld at de tar fortløpende vurderinger av ulike arrangementer, og umiddelbart etter rådet fra FHI tok Skiforbundet grep.

Norge stiller ikke med løpere i verdenscupen i langrenn i USA og Canada, opplyser Torbjørn Skogstad i skiforbundets langrennskomité til NTB.

Det betyr at verdenscupsesongen er over for de norske langrennsutøverne.

- Det er en totalvurdering vi har gjort nå med tanke på smitterisikoen. Vi har fulgt informasjonen nasjonalt spesielt det siste døgnet. Vi må tenke på at vi må ta vare på hele gjengen vår, sier landslagslege Øystein Andersen til Dagbladet.

- Hvordan blir situasjonen for utøverne framover? Hva får de lov til?

- Vi må følge med på hvilke retningslinjer myndighetene kommer med. Vi kommer til å følge dem og oppdatere utøverne fortløpende.

IKKE NOE MER VERDENSCUP: For Håvard Taugbøl, Johannes Klæbo og Eirik Brandsdal .
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
IKKE NOE MER VERDENSCUP: For Håvard Taugbøl, Johannes Klæbo og Eirik Brandsdal . Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Mars og starten av april er en hektisk periode for Ski-Norge, og det foregår en rekke turrenn som nå lever farlig.

Det tradisjonsrike Birkebeinerrennet ble avlyst tirsdag. Over 6000 mennesker hadde meldt seg på rennet, og i løpet av uka skulle også Ingalåmi, Ungdomsbirken, Barnebirken, Turbirken, Skøytebirken og Stafettbirken ha blitt arrangert.

Junior-NM i langrenn, som skulle arrangeres på Beitostølen kommende helg, er avlyst på grunn av frykt for ytterligere spredning av coronaviruset. Det opplyser Norges Skiforbund på sitt nettsted tirsdag kveld.

Harstad Tidende skriver at Nord-Norsk Mesterskap og Skandinavisk Cup er avlyst.

Lunde forteller at situasjonen i langrenns-Norge blir vurdert fortløpende og at nye retningslinjer blir sendt ut.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kan bli avlyst

Også det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) forteller i en pressemelding tirsdag kveld at de vurderer hva de skal gjøre med verdenscuphelga i Holmenkollen 20-22. mars.

- Vi er i kontakt med myndighetene for å få et bedre bilde av konsekvensene. Vi oppdatere situasjonen så fort vi vet noe mer, skriver kommunikasjonsdirektør Christian Winkler i en pressemelding.

Vurderer fortløpende

Det norske alpinlandslaget går etter planen inn i en svært viktig helg. Både Aleksander Aamodt Kilde og Henrik Kristoffersen kan vinne verdenscupen sammenlagt med to renn igjen.

Tidligere tirsdag ble det bestemt at rennene i slovenske Kranjska Gora skal kjøres uten publikum, men at de blir gjennomført.

Så langt har ikke alpinlandslaget kommet til samme konklusjon som langrennslandslaget.

- Vi har hatt en plan om å delta basert på gjeldende råd fra helsemyndighetene, men ting utvikler seg veldig raskt og vi følger situasjonen tett framover mot helgen, sier sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

Økonomiske konsekvenser

- Fra Norges idrettsforbunds side har vi hele tiden vært tydelige på at vi ønsker å følge de retningslinjene som kommer fra helsevesenet, sier generalsekretær Karin Kvalevåg i Idrettsforbundet på pressekonferansen tirsdag kveld.

Hun oppfordrer alle idrettsarrangementer til å følge rådene fra helsevesenet, og unngå ansamlinger med over 500 publikummere.

Hun sier de vil komme tilbake til hvordan man skal håndtere de økonomiske og sportslige konsekvensene av dette.

UTASTT: SLuttspillet i ishockey. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UTASTT: SLuttspillet i ishockey. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Flere store arrangementer avlyst

Også Håndballforbundet har utsatt kamper, og opplyser det er flere kamper som vil gå uten publikum. Dette gjelder både på øverste nivå og på breddenivå.

Ishockeyforbundet har allerede bestemt å utsette sluttspillet i Get-ligaen, men også flere kamper kan bli berørt av viruset.

Du kan se flere arrangementer som er påvirket i faktaboksen under:

Hele Norges coronakart