Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idretts skandalen

Dette er IOC-skandalen dag for dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1998:

1. desember:

IOC-president Juan Antonio Samaranch blir informert om uregelmessigheter som er avdekket i Salt Lake Citys søkerkampanje. Han underretter styret.

11. desember:

Marc Hodler, som i 12 år har vært IOCs ansvarlige for fair play i søkerprosessen, går offentlig ut med opplysninger om korrupsjonsmistankene. IOC-styret nedsetter en kommisjon under ledelse av Richard Pound som skal granske organisasjonskomiteen i Salt Lake City (SLOC) og dens forhold til IOK-medlemmer. IOC-direktør Francois Carrard forteller at Salt Lake City er mistenkt for å ha «kjøpt» stemmer.

16. desember:

Hodler går ut med opplysninger som får saken til å vokse: Kontoutskrifter viser at Salt Lake City brukte 632900 dollar på IOC-medlemmer og deres slektninger, mye av det gjennom stipendier.

20. desember:

Samaranch sier at granskingskommisjonen vil legge fram sin rapport og anbefalinger om straff i slutten av januar. Navnene til fire av de involverte IOC-medlemmene er på dette tidspunkt kjent, deriblant Jean-Claude Ganga fra Kongo.

1999:

8. januar:

SLOC-president Frank Joklic og hans nærmeste medarbeider Dave Johnson trekker seg. Joklic innrømmer at ialt 400000 dollar er brukt på IOC-medlemmer. Utah-guvernør Mike Leavitt hevder at undersøkelser viser at søkerkomiteen også kjøpte prostituerte for besøkende IOC-medlemmer

10. januar:

Fra mange hold kommer krav om at Samaranch må ta ansvar for ukulturen i IOC og trekke seg. Han svarer med at han vil forbli president til siste dag i valgperioden, som utløper i 2001.

15. januar:

IOC beslutter å innkalle til ekstraordinær kongress 17. og 18. mars. Da skal skjebnen til utro tjenere avgjøres, og en omlegging av valgordningen for OL-vertsbyer vedtas.

17. januar:

Navnene på de 13 IOC-medlemmene som granskingskommisjonen har funnet beviser mot, blir kjent. Blant dem er framtredende idrettsledere som Kim Un-yong (Sør-Korea) og Vitalij Smirnov (Russland).

19. januar:

Finske Pirjo Häggman, en av de 13, trekker seg.

24. januar:

På grunnlag av granskingskommisjonens foreløpige rapport beslutter IOC-styret å anbefale at seks IOC-medlemmer ekskluderes. Alle er fra land i Afrika og Sør-Amerika. Samaranch sier at han vil be kongressen om et tillitsvotum. Granskingskommisjonen skal jobbe videre, og utvide fokus til å gjelde også andre søkerbyer enn Salt Lake City.

27. januar:

Charles Mukora fra Kenya, en av de seks suspenderte, trekker seg. De fem andre sier at de vil kjempe for å renvaskes. Samtidig blir det klart at påtalemyndigheten i USA vurderer straffeforfølgelse av IOC-medlemmer

1. februar:

Samaranch sender ut en pressemelding der han forsvarer seg mot anklager om at han selv mottar kostbare gaver og krever fyrstelig forpleining på sine reiser verden rundt.

2. februar:

Samaranch og IOC får knallhard kritikk under dopingkonferansen i Lausanne, der korrupsjonssaken blir vel så viktig som forsøket på å innføre felles dopingreglement og -straffer. Samaranch hindres i ambisjonen om å opprette et antidopingbyrå med seg selv som leder.

10. februar:

SLOCs etikkkommisjon impliserer i en 300 siders granskingsrapport ytterligere 10 IOC-medlemmer

11. mars:

IOCs granskingskommisjon legger fram sin sluttrapport, der Paul Wallwork (Samoa) som den sjette foreslås ekskludert. Ytterligere ni IOC-medlemmer anbefales gitt en skarp advarsel. Samme dag åpnes LOOCs arkiver, som viser at smøring foregikk også da Lillehammer søkte lekene.

12. mars:

Samaranch varsler enda en ekstraordinær kongress i slutten av året, der reformer skal stå på dagsorden.

14. mars:

Tysklands innenriksminister Otto Schily truer med en felles OL-boikott fra EU-landene dersom IOC ikke gjennomfører tilfredsstillende reformer. Amerikanske politikere truer med å oppheve det viktige skattefritaket i USA.

15. mars:

IOC-styret anbefaler i tråd med granskingskommisjonens rapport at seks medlemmer skal ekskluderes og ti tildeles reprimander. Ialt har fire impliserte IOC-medlemmer trukket seg, en er død. Samme dag offentliggjøres en australsk gransking av Sydneys søkerperiode der flere IOC-medlemmer anklages for å ha tatt imot smøring. Blant dem er nordmennene Olaf Poulsen og Jan Staubo.

(NTB)