Idrettsåret fra A til Å

Dagbladet ser tilbake på idrettsåret 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Atle Hamre

I desember 2000 ble han dømt til fem års fengsel for å ha presset skipsreder Thor Christensen for 28 millioner kroner gjennom en årrekke. Deretter ble 41-åringen utestengt fra travbanene på grunn av saken, og siden tiltalt for grovt bedrageri mot samme reder. Hamre avsluttet året med å bli anklaget for ikke å ha overholdt karenstida ved medikamentbehandling av hester. Det kvalifiserer som doping i travsporten.

Bråk

Norges Fotballforbund kom i medienes negative lys fordi de slet med å avklare rettighetsspørsmålet overfor landslagsspillerne, i tillegg til å bruke agenten Rune Hauge som 20-millioner-kroners-konsulent i forbindelse med TV-avtalen for norsk fotball de neste fire årene. Men også Norges Friidrettsforbund og Norges Skøyteforbund sleit med bråk i året som har gått.

Cecilie Leganger

26-åringen var også synonym med bråk i 2001. Valgte å bryte med Bækkelaget i august, og måtte innom NHO og Oslo namsrett før Norges Håndballforbund til slutt klarte å løse konflikten. Landslagskeeperen byttet fra Bækkelaget til Tertnes uten tillatelse, men får nå viljen sin - på visse vilkår. Som at Bækkelagets sponsorer skal være på Legangers Tertnes-drakt.

Dæhlie, Bjørn

Tidenes beste langrennsløper slet med å gi opp satsingen mot OL i Salt Lake City, og bestemte seg ikke før i mars. Da ga tidenes vinterolympier opp kampen mot ryggen, og målet om å bli mestvinnende i OL-sammenheng - ett år og fire måneder etter at 34-åringen ble prolapsoperert. Dæhlie tok 48 verdenscupseirer, åtte OL-gull og 9 VM-gull i tillegg til å bli norsk mester 18 ganger.

Espen «Shampo» Knutsen

Hyllet som en kommende Wayne Gretzky etter en sesong i Columbus Blue Jackets. 29-åringen avsluttet

forrige sesong med 42 målgivende pasninger og 11 mål på 66 kamper, og er godt i gang også i år.

Finland

Lahti-VM på ski i februar kommer aldri til å bli glemt. Vertsnasjonen ble avslørt som bloddopere, med fire mannlige og to kvinnelige løpere som «offer»; Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Virpi Kuitunen og Milla Jauho testet alle positivt på det prestasjonsfremmende middelet hemohes. Det finske marerittet begynte 17. februar.

Golf

Suzann «Tutta» Pettersen satte Norge på golfverdenskartet gjennom sitt spill på årets europatour. 20-åringen ble også kåret til årets nykommer, og stiller neste år på USA-touren. Vant French Open i sommer, og gikk et slag bak banerekorden (64 slag) i British Open.

Hjertestarter

Ble et navn alle fotballinteresserte lærte seg 13. mars. Da falt den tidligere landslagsspilleren Ståle Solbakken (33) om under trening for sin klubb FC København i den danske hovedstaden. En hjertestarter vekket Solbakken til liv igjen. På sykehuset fikk Solbakken operert inn pacemaker, og har nå fotballpensjonert seg.

Ishockey

Norges landslag tapte alle de tre kampene i OL-kvalifiseringen på hjemmebane, mens VM ga 0 seirer og nedrykk til 1. divisjon i mai. Seinere i

måneden ble kontroversielle Leif Boork løst fra kontrakten. Intet stort år.

John Carew

Den store spanske avisa El Pais kåret den unge fra Lørenskog til årets overraskelse i spansk fotball allerede i januar, og 22-åringen kronet sin første sesong som utenlandsproff med mesterligafinale. Som Valencia tapte, men hvor spissen med kunstnernavnet Alieu scoret på straffespark. I høst har han slitt benken under sin nye sjef Rafael Benitez.

Knut Th. Gleditsch

Vi kan ikke oppsummere idrettsåret 2001 uten å minnes NRK- og TV3-profilens bortgang i februar. «Gle» var en respektert og folkekjær kommentator, som måtte gi tapt for kreften på Bærum sykehus, 62 år gammel. Begynte i NRK i 1966, og gikk til TV3 i 1991.

Liv Grete S. Poirée

Ble historisk da hun tok fire

individuelle medaljer under et skiskytter-VM i slovenske Pokljuka i februar: Gull, sølv og to bronsemedaljer. 27-åringen er et av Norges store medalje håp foran Salt Lake City-lekene.

Martin Schanche

Tanaværingen avsluttet 25 år med internasjonal motorsport, som blant annet har gitt ham seks sammenlagttitler i EM og 74 rundeseirer. «Mr. Rallycross» leverer fra seg bilen 1. januar, samme dag som har fyller 47 år.

Nils Johan Semb

VM-kvalifiseringen mot forventet lette motstandere førte Norges fotballandslag inn i de dype skyggers dal, med et kraftig fall på FIFA-rankingen. Og en VM-plass i Sør-Korea/Japan røyk. Nå venter EM-kvalifisering til Portugal-mesterskapet i 2004, og 43-åringen har fortsatt forbundets tillit.

Olaf Tufte

Horten-gutten Olaf Tufte (25) ble Norges første verdensmester i singlesculler roing i august, og det i sin aller første sesong med båttypen. Tufte slo sloveneren Iztok Cop med tre tideler i Luzern, året etter at han tok OL-sølv med Fredrik Bekken i dobbeltsculler i Sydney.

Petter Solberg

Spydeberg-ekspressen kjørte sin første hele sesong i rally-VM, og 25-åringen imponerte flere enn sine egne lagkamerater. B le helt på Subaru-laget da han ofret seg på Korsika slik at lagkompis Richard Burns fikk en bedre plassering enn nordmannen. Det var med på å bidra til at briten stakk av med sammenlagt-tittelen.

Q-len

Norsk hoppsport fortsetter å lande på kulen. 2001 har vært et år med mange utspill om hva som er galt og hva som bør gjøres, men året har ikke gitt nye håp for hoppuka. I fjorårets tradisjonsrike firerennskonkurranse ble beste nordmann Tommy Ingebrigtsen nummer 11. Samme mann fikk samme plass i verdenscupen.

Rosenborg

Trønderne hadde hatt klippekort på seriemesterskapet i ni år da det plutselig ble kamp til døra. Lillestrøm plaget seiersvante Rosenborg med sjelden seriespenning, som ikke ble utløst før i aller siste kamp. Da vant Rosenborg i Bergen, og Lillestrøm kunne aldri ta dem igjen. Ti år på rad i hvitt og svart.

Søndrål, Ådne

Skøyteesset imponerte i OL-generalprøven da han tok VM-gull på favorittdistansen 1500 meter i Salt

Lake City-ovalen i mars. To dager seinere sikret 30-åringen seg sølv på 1000 meter, og har favorittstempel foran OL i februar.

Tor Arne Hetland

27-åringen er ikke bare den første sprintverdensmesteren i langrenn noensinne. Han er også fra Egersund, ikke akkurat en skimetropol. Men det var før Hetland i februar. 27-åringen tok den råeste svingen du kan tenke deg i Lahti, og italienske Cristian Zorzi måtte se seg spurtslått.

United, Manchester

Vi kan ikke komme utenom de røde fra Nordvest-England, som i mai sikret seg sitt tredje seriemesterskap på rad, med Ole Gunnar Solskjær sterkt delaktig (10 mål). Siden den 28 år gamle kristiansunderen kom til Old Trafford, er titler blitt en vane; Etter debuten i 1996 har han vært med på fire seriemesterskap, et cupmesterskap og en mesterligatittel. Nå er han fast på laget.

Vik, Bjarte Engen

Bardu-løperen er tidenes mestvinnende kombinertløper. Som regjerende OL- og verdensmester valgte han å legge to par ski på hylla, og la yngre krefter overta. Motivasjonen v ar ikke lenger der for 30-åringen, som vant imponerende sju ganger i Holmenkollen.

Winners

Liverpool ble vinnere med stor W da de spikret tre cupmesterskap i 2001. Ligacupen, FA-cupen og UEFA-cupen gjør at de røde fra Mersey kan regnes tilbake på vinnersporet fra 1980-tallet, nå også med ålesunderen John Arne Riise som fast inventar.

Xit

Fire eliteserietrenere forsvant ut klubbdørene før sesongslutt i Norge, av ymse årsaker. Først Anders Linderoth fra Stabæk. Deretter fulgte Dag Opjordsmoen i Bodø/Glimt og Vidar Davidsen i Lyn før Erik Brakstad ga seg i Bryne. Tromsø sparket Terje Skarsfjord oppover, eller var det nedover, da Tommy Svensson dro nordover for å redde ureddelige TIL-stumper.

Yppet

Flere unge utøvere yppet seg i 2001. Marius Bakken (23) i friidrett, Stina Hofgaard Nilsen (22) i alpint, Anders Bardal (19) i hopp og Vibeke Skofterud (21) i langrenn er blant dem vi kan ha forhåpninger til i framtida.

Zane, Clayton

Ble stempla som flopp i Molde , men ble målhelt i løpet av 2001-sesongen. Lillestrøms australske import Clayton Zane (24) ble i oktober første utlending som kunne smykke seg med tittelen norsk toppscorer. Dog delt med Harald Martin Brattbakk (Rosenborg) og Thorstein Helstad (Brann).

Ære

Fordi bokstavene er ubarmhjertig få, havner noen av de «glemte» under Æ - æres dem som æres skal: Bente Skari (to individuelle gull under ski-VM i Lahti, og andreplass i verdenscupen sammenlagt), Thor Hushovd (markerte seg under sitt første Tour de France, og vant en lagtempoetappe), håndballjentene (slet seg til VM-sølv i Italia i julemåneden), Ole Einar Bjørndalen (ble mestvinnende i skiskyting forrige sesong - men står fortsatt uten VM-gull) og Eirik Verås Larsen/Nils Olav Fjeldheim (gull på K2 1000 meter i

Poznan 25. august).

Økonomi

2001 var langt fra et gullår for norsk idrett, økonomisk sett. Til og med et suksessforbund som fotballforbundet har slitt. Norske fotballproffer går ikke lenger som varmt hvetebrød, og e liteserieklubbene har måttet nedbudsjettere med over 100 millioner kroner i spillersalg for neste år. Også andre særforbund sliter, blant dem har flere trøbbel med å skaffe seg hovedsponsorer.

AAmodt, Kjetil André

30-åringen sørget for å bli tidenes mestvinnende alpinist da han sikret seg kombinasjonsgullet i St. Anton i februar. Nå står Aamodt med 14 OL- og VM-medaljer, inkludert fem VM-gull og et OL-gull. Nå står OL i Salt Lake City for tur, men Aamodt har allerede signalisert at han holder på til italienerne har unnagjort sine leker. I 2006.

GJORDE SEG BEMERKET: Valencia-proff John Carew.
GJORDE SEG BEMERKET: Liverpool-proff John Arne Riise.
GJORDE SEG BEMERKET: Håndballkeeper Cecilie Leganger var trolig årets mest omtalte håndballspiller. Like mye utenfor som banen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer