Idrettsforbundet bekrefter: Russland utestenges fra all friidrett

Enige etter møter.

SJOKKRAPPORT: Wada la fram en rapport med omfattende dopingbeskyldninger mot Russland. Nå har Det internasjonale friidrettsforbundet kommet med sin dom. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
SJOKKRAPPORT: Wada la fram en rapport med omfattende dopingbeskyldninger mot Russland. Nå har Det internasjonale friidrettsforbundet kommet med sin dom. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKEVis mer

(Dagbladet):  Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har i dag sittet i møter for å avgjøre Russlands framtidige skjebne på friidrettsbanen.

Der ble det bestemt at Russland er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid med 22 mot 1 stemmer.

Det betyr at det også spøker for de aktuelle russiske utøverne til Rio-OL som starter i august neste sommer, ifølge en pressemelding fra IAAF.

Konsekvensene er:

• Utøvere og støtteapparat fra Russland får trolig ikke konkurrere i internasjonale konkurranser som verdenscupen og i OL.

• Russland får ikke avholde «2016 World Race Walking Cup» og junior-VM 2016.

- Dette er gjort etter at Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) har feilet og dette er den tøffeste sanksjonen vi kan iverksette, sier Sebastian Coe, president i Det internasjonale friidrettsforbundet.

- Dette har vært skamfullt og juksing uansett nivå skal ikke bli tolerert, sier Coe.

Før møtet ble avsluttet var russerne desperate og lovet drastiske tiltak for å slippe straff.

SJEF: Friidrettspresident Sebastian Coe. Foto: NTB Scanpix
SJEF: Friidrettspresident Sebastian Coe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er klar til å samarbeide med IAAF slik at vår friidrett blir brakt opp til de normer som kreves av oss. Men la oss gjør det sammen. Vi er klare til å gjøre det som kreves, sa sportsminister Vitalij Mutko ifølge AFP.

Dopingrapport Tidligere denne uka la en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med sin rapport om doping og korrupsjon i friidrettsverden.

I rapporten kom en anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å suspendere Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) fra konkurranser.

Avsløringene sjokkerte hele idrettsverdenen, og kommisjonen anbefalte å utestenge russerne fra all friidrett inntil landet har fått skikk på antidopingarbeidet sitt.

Møter I dag har IAAF-president Sebastian Coe hatt et telefonmøte med sine 26 styremedlemmer. Der ble det avgjort om Russland skulle straffes. Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet og deltok på styremøtet, ifølge NTB.

- Europeisk friidrett kommer til å gi Coe all den støtte han trenger. Vi kommer til å støtte IAAF fullt og helt i denne saken, sa Hansen til NTB tirsdag.

Ukrainske Sergej Bubka, som også sitter i styret, advarer imidlertid mot å straffe uskyldige russiske utøvere på grunn av andres regelbrudd.

- Alle som er involvert, ledere og trenere, må betale prisen. Men vanlige utøvere, som ikke har noe med dette å gjøre, bør ikke gå glipp av noen konkurranser, sa Bubka til AFP.

Presidenten i Russlands olympiske komité reiste torsdag til Sveits for å møte IOC-president Thomas Bach. Russerne har uttalt at landet ikke vil boikotte OL i Rio de Janeiro selv om de russiske friidrettsutøvere skulle bli utestengt.