KALT HJEM: Petar Vukicevic er bedt av friidrettsforbundet om å komme hjem til Norge etter at de fikk se oversettelsene av de omstridte e-postene.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KALT HJEM: Petar Vukicevic er bedt av friidrettsforbundet om å komme hjem til Norge etter at de fikk se oversettelsene av de omstridte e-postene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Idrettsforbundet ber Antidoping Norge gjenoppta granskningen

Mener innholdet i e-postene er «oppsiktsvekkende».

(Dagbladet): Ledelsen i Norges idrettsforbund (NIF) har bedt Antidoping Norge gjenoppta granskningen av kontakten som har vært mellom trener Petar Vukicevic og Srdjan Djordjevic i det slovenske selskapet TMG-BMC, melder forbundet i en pressemelding.
 
- Vi ber om gjenopptagelsen på bakgrunn av ny informasjon i saken. Det dreier seg om oversettelsen Norges friidrettsforbund (NFIF) har fått gjort av e-poster mellom Vukicevic og Srdjan Djordjevic, samt opplysninger om at Djordjevic i oktober 2012 skal ha vært i Norge og blant annet har vært i Olympiatoppens lokaler, sier generalsekretær Inge Andersen.

Andersen forteller at Norges Idrettsforbund også ble forelagt e-postene friidrettsforbundet har gjennomgått i dag.

- Jeg kjenner innholdet i dem, og jeg synes opplysningene som fremkommer er så oppsiktsvekkende at NIF har valgt å anmode Antidoping Norge om å gjenoppta sin granskning, sier han til Dagbladet.

- Vi har informert Antidoping Norge skriftlig og muntlig om beslutningen vi har fattet, og har bedt om en snarlig skriftlig tilbakemelding fra dem, sier generalsekretæren.

Kalt hjem
I Dagbladets artikkel på mandag bekreftet Petar Vukicevic at han i e-poster til vennen og kollegaen Srdjan Djordjevicforhørte seg om testosteron og veksthormoner.

VIL HA FLERE SVAR: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen.
Foto: Morten Holm / Scanpix
VIL HA FLERE SVAR: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

I dag ble Vukicevic kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika, for å forklare sin versjon av innholdet i e-postene, som han mener er blitt manipulert.

- Vi har gitt vår fulle støtte til NFIF i dag, og synes det er en klok og riktig avgjørelse ledelsen har tatt når de kaller Vukicevic hjem, sier Inge Andersen til Dagbladet.

- Han er ansatt i NFIF, og dette er nå en personalsak som de har ansvaret for. NIFS anliggende er at vi er tydelige på at vi skal ha alle fakta på bodret, og at vi skal til bunns i denne saken, sier han.

NIF ble først gjennom mediene kjent med at Antidoping Norges påtalenemnd i 2011 henla en sak relatert til e-postutvekslingen mellom Vukicevic og Djordjevic.
 
Antidoping Norge henla saken fordi den var foreldet.

Senere har det også kommet fram at norske utøvere har hatt kontakt med TMG-BMC i andre sammenhenger.

Olaf Tufte har gjennomgått en test hos firmaet, mens Srdjan Djordjevic som nevnt har vært i Norge på et arrangement i regi av Olympiatoppen.

- Vi ba tirsdag Olympiatoppen om en redegjørelse for all kontakt norske idrettsutøvere eller -ledere har hatt med TMG-BMC og Djordjevic. Dette arbeidet pågår fortsatt. Men de opplysningene som allerede er fremkommet, er av en slik karakter at vi finner det riktig å be Antidoping Norge starte opp igjen granskningen, sier Inge Andersen.
  Sjekke dopingsaker
I henvendelsen til Antidoping Norge ber NIF også om at det blir foretatt undersøkelser som kan bekrefte eller avkrefte hvorvidt Djordjevic og TMG-BMC har vært involvert i dopingsaker internasjonalt.
 
- Ledelsen i Norges idrettsforbund er fast bestemt på å få belyst alle forhold i denne saken. Dette gjelder både Vukicevic? rolle, og eventuell kontakt som har vært mellom aktører i norsk idrett og TMG-BMC/Djordjevic. Som en del av denne gjennomgangen, har vi bedt Antidoping Norge om en snarlig tilbakemelding på hvorvidt de finner å kunne imøtekomme vår anmodning, sier Andersen.

- Vi er krystallklare på at vi må ha en toppidrett bestående av ledere, utøvere og trenere som står for de verdiene som norsk idrett skal representere. Vi må ha en toppidrett som er 110 prosent troverdig, sier NIFs generalsekretær.

Petar Vukicevic har et engasjement med Norges Friidrettsforbund som trener og som fagansvarlig for hekk. Engasjementet utløper i desember 2012 hvis det ikke blir fornyet.