GÅR UNNA: Idrettspresident Tom Tvedt har hatt travle dager den siste tiden.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GÅR UNNA: Idrettspresident Tom Tvedt har hatt travle dager den siste tiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Idrettsforbundet fikk pålegg om åpenhet allerede i 2007

- Er tydeligvis ikke gjort noe med det.

Allerede under idrettstinget for ni år siden ble sentralledelsen i Norges Idrettsforbund pålagt å tilrettelegge for åpenhet med offentlighetsloven som rettesnor.

De siste ukene har det vært stor oppmerksomhet rundt åpenhetskulturen i norsk idrett. Norges Idrettsforbund og flere store særforbund har måtte tåle kritikk, og tidligere denne uken instruerte kulturminister Linda Hofstad Helleland idrettsforbundet til å ta grep.

Nå viser det seg imidlertid at debatten om åpenhet i sentralleddet i Norges Idrettsforbund ikke er ny. Allerede i 2007 ble det gjort et vedtak som berører kjernen av det som diskuteres i disse dager, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Da vedtok idrettstinget at det skulle utarbeides en strategi om større åpenhet. Men det er tydeligvis ikke gjort noe med det, sier den tidligere lederen i Norges Motorsportforbund, Terje Rønning, til byrået.

Lukket prosess På idrettstinget for ni år siden la han nemlig fram et forslag med følgende ordlyd:

«Idrettstinget pålegger Idrettsstyret i løpet av kommende tingperiode å innarbeide et system for større åpenhet i NIFs sentrale organer. Prinsippene i lov om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) skal legges til grunn for nye interne retningslinjer i NIF».

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Bak forslaget lå frustrasjon over manglende muligheter til innsyn i prosessen rundt hvor Norges nye hovedanlegg for motorsport skulle ligge.

- Prosessen rundt dette var helt lukket, men hadde stor samfunnspolitisk betydning. Vi fikk ingen innsyn i prosessen eller pengebeløp. Derfor foreslo vi dette. Da det ble vedtatt, forventet vi jo også at det ville skje noe, sier Rønning.

- Flere tiltak Informasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Martin Hafsahl, sier følgende til ANB om at det allerede i 2007 ble fattet vedtak om større grad av åpenhet.

- Dette spørsmålet ble behandlet av det Idrettsstyret som ble valgt i 2007. De kvitterte ut sitt arbeid på Idrettstinget i 2011, uten at saken ble diskutert på nytt.

- Idrettsstyret 2007-2011 iverksatte imidlertid flere tiltak. De innførte som praksis å publisere dagsorden før styremøtene, og å arrangere åpen time for pressen direkte etter alle styremøter. Dette temaet er midt i kjernen av det Bernander-utvalget skal utrede, så det er nå naturlig å vente på utvalgets anbefalinger, legger han til.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram