Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Idrettsgleden er større enn på mange år

Robinson Bugge gjør comeback etter 269 dager.

TILBAKE: Vegard Robinson Bugge gir seg selv én sesong på å bevise at han er god nok for et norsk kontinentallag. 26-åringen har ikke konkurrert på 269 etter at han ble utestengt etter å ha manglet fritak for astmamedisinen han brukte. I dag er han tilbake i konkurranse i Belgia. FOTO: Frans-Leonard Markaskard
TILBAKE: Vegard Robinson Bugge gir seg selv én sesong på å bevise at han er god nok for et norsk kontinentallag. 26-åringen har ikke konkurrert på 269 etter at han ble utestengt etter å ha manglet fritak for astmamedisinen han brukte. I dag er han tilbake i konkurranse i Belgia. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): - Jeg håper for all del folk kan tilgi meg, var Vegard Robinson Bugges ydmyke bønn etter at det ble kjent at han ble utestengt i fire måneder for manglende medisinsk fritak for å bruke astmamedisinen Briancyl.

Marerittet startet den 7. juli i fjor. Da han av UCI ble informert om at han hadde levert en positiv dopingprøve.

I november tok han imot procycling.no på en kafé i hjembyen Horten. Da hadde det begynt å gå opp for 26-åringen at satsingen videre nok ville gå utenfor de norske kontinentallagenes rekker.

- Jeg merker at sponsorene er skeptiske. De vet vel ikke helt hvordan det blir tatt imot der ute, dersom noen signerer meg, forklarte han den gangen.

Roadtrip til Belgia Søndag manøvrerte han bilen sin inn på danskebåten med kurs mot Hirthals.

Det var den første etappen av et nytt kapittel i sykkelkarrieren hans. I bagasjerommet har han Bianchi-raceren sin, noen ekstra hjulsett, sportsernæring, drikkeflasker og et verktøyskrin.

Les flere sykkelnyheter hos procycling.no!

I passasjersetet sitter hans gode venn og tidligere syklist, Frans-Leonard Markaskard. Den lange reisen mot det sykkelgale Belgia, med en innlagt overnatting i tyske Münster, har begynt.

- Det er en spennende tid. Nå er det meg mot røkla, sier Robinson Bugge til procycling.no.

- Det blir litt tilbake der det startet. Jeg koser meg på sykkelen og har det gøy. Jeg er kanskje mer motivert enn på lenge.

Ut på trening - uansett I en tid der norske kontinentalryttere tilbringer stadig større deler av sesongoppkjøringen i utlandet, har han gjort unna samtlige økter i nærmiljøet.

Snø, sludd, regn eller alt på en gang: Robinson Bugge har likevel lagt ned dagsbehovet for kilometer langs landeveien.

Det er i dag 269 dager siden hans forrige offisielle ritt. Det var fellesstarten under NM på Lillehammer.

Kun 17 mann fullførte rittet den søndagen. Robinson Bugge var ikke blant dem.

Jobb og trening De neste to ukene har han planer om å delta i fem-seks belgiske gateløp.

Norske juniorer og klubblag har tradisjoner for å reise ned til disse. Det er ritt på rundt 10-12 mil som i utgangspunktet er åpne for alle som ønsker å delta.

Han stiller til start for moderklubben Raumerrytter SK. Som klubbrytter kan han kjøre belgiske gateritt, norgescupen, danske cupritt og stille til start i NM.

For blant annet å finansiere sesonginnledningen i Belgia, har 26-åringen jobbet ved siden av treningstilværelsen i Horten.

- Raumerrytter støtter meg med midler til satsingen, men jeg har også jobbet som lærerassistent og ved en omsorgsbolig i Horten. Dessuten holder jeg på med å skrive en treningsbok som jeg håper å få både litt interesse og penger ut av.

BELGISK TRADISJON: Frans-Leonard Markaskard benytter påsken til å støtte opp om kompisen sin. FOTO: Frans-Leonard Markaskard
BELGISK TRADISJON: Frans-Leonard Markaskard benytter påsken til å støtte opp om kompisen sin. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer

Boka «Tren som en sykkelproff» er til prøvetrykking i Danmark i disse dager. Førsteopplaget blir på rundt 300 eksemplarer.

Gir seg selv én sesong Om det er en vei tilbake i sykkelsporten for den tidligere Joker og Team Sparebanken Sør-rytteren, kommer an på prestasjonene hans fram til NM, landevei i Bodø.

Robinson Bugge gir seg selv denne sesongen. Går det ikke slik han håper, vil han heller vende fokus mot studier.

- Målet er å komme i kontakt med sykkellag, og da er jeg nødt til å kjøre inn resultater. Skulle jeg ikke gjøre det, vil jeg heller satse på utdanning. Det kommer et liv senere, og jeg trenger en grunnmur å stå på.

- Hva kan du tenke å utdanne deg innenfor?

- Politihøgskolen etter Etterretningshøgskolen. Jeg synes det er mange spennende muligheter innenfor både politi og forsvar.

Kjenner på friheten Akkurat dét trenger han ikke å tenke så mye på nå. Nå har han tatt fatt på reisen som en slags omreisende sykkelbohem i og rundt Gent.

- Det er veldig spennende og vi føler oss veldig frie. I forkant visste vi ikke helt hvor vi skulle bo, men så fant vi en leilighet i Gent. Er du på et norsk kontinentallag, vil det alltid være noen som ordner slike ting for deg.

- Så du kjører til rittet, konkurrerer, vasker sykkelen og drar så hjem igjen?

- Ja, jeg ordner det meste selv. Rittet i morgen er i utkanten av Kortrijk, så da kjører vi til start. Dersom det er nærmere, kan det være at vi sykler til starten. Da får Frans-Leonard (kompisen, vår anm.) en treningsøkt også. Det er virkelig tilbake til start. Det er som å spole tida tilbake, forteller han.

Kompisen Frans-Leonard gjennomfører for tida militærtjenesten ved Jørstadmoen militærleir. Han benytter påskeferien for å hjelpe kompisen sin, og har at på til lovt å hjelpe til med massasjen:

- «Buggis» er en god venn av meg og vi har vel alltid vært gode kompiser. Det er en helt egen stemning å reise ned til Belgia på våren. Jeg er med for å hjelpe til med for eksempel langing (levere ut mat og drikke under rittet, vår anm.) og ha det gøy på tur, forteller han.

- Hva annet skal du bidra med?

- Jeg er her for å støtte oppunder satsinga hans. Det er viktig å ha med en medspiller, og det kan være kjedelig å være på tur alene. Det er Vegard som ordner det aller meste selv. Jeg er her for sosial støtte.

- Du trår også til hvis han trenger massasje?

- Hvis han spør om det, skal jeg massere, jeg. Men da regner jeg med å få litt massasje tilbake og, flirer Markaskard.

Aner ikke hvor han står Robinson Bugges budsjett innbød ikke til treningsleir foran årets sesong.

Ettersom han ikke har kjørt ritt ennå heller, vet han svært lite om hvor han står i forhold til konkurrentene.

- Det er litt interessant, akkurat det. Vanligvis har jeg hatt en indikasjon etter å ha vært på treningsleir og testet meg mot lagkamerater. Man får mye tilbakemelding av det. Denne gangen har jeg stort sett trent helt alene. Følelsen på trening har vært bra, så jeg er spent på hvordan det slår ut i konkurranse. Jeg vil ikke tro jeg har farta i kroppen inne, og at jeg trenger noen ritt for jeg skal kunne prestere. Målet på torsdag er å få en god økt og kjøre igjennom. Skulle jeg få et resultat, får det være en bonus.

BASE I GENT: I løpet av de neste to ukene håper Vegard Robinson Bugge å delta i minst fem gateritt. FOTO: Frans-Leonard Markaskard.
BASE I GENT: I løpet av de neste to ukene håper Vegard Robinson Bugge å delta i minst fem gateritt. FOTO: Frans-Leonard Markaskard. Vis mer

- Hvordan vil du beskrive motivasjonen din for igjen å prestere på sykkelen?

- Den er bra. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har vært igjennom en spesiell og krevende periode. Da er det også utrolig kult å komme seg tilbake igjen. Samtidig setter jeg pris på det primitive. Jeg får ikke noen penger tilbake for dette, men jeg har fått tilbake gleden. Jeg har bare sykkelen, og skal bruke den for det den er verdt. Sånn sett er idrettsgleden sterkere nå enn på mange år.

Tok til tårene Etter at sanksjonen for bruk av feil astmamedisin var et faktum, fortalte han procycling.no at gleden av stoltheten over å være kjent som «Syklisten fra Horten» hadde forsvunnet.

Den stoltheten har heldigvis returnert igjen.

- Nå er jeg stolt av å være Vegard, syklisten fra Horten. Det var en periode jeg ikke ønsket å identifisere meg med det, fordi jeg visste hvilke spørsmål som ville dukke opp. Jeg vurderte å legge opp og kaste alt fra meg. Heldigvis kom jeg på bedre tanker. Nå vil jeg identifisere meg med det igjen. Jeg innser for glad jeg i sykkelsporten. Jeg begynte faktisk å gråte når det gikk opp for meg hvor mye den betyr for meg.

- Hvordan ser du på din nye tilværelse som en slags sykkelbohem?

- I realiteten er jeg vel tilbake i amatørenes rekker. Du kan godt kalle meg for en amatør. Jeg ønsker fortsatt å sykle, og jeg koser meg mens jeg gjør det. Jeg elsker sykkelsporten, og det hadde vært helt feil av meg å rømme vekk fra dette.

Om han har nivået, før han første pekepinn på senere i dag. Roadtrip-følget gir ham dette skussmålet etter å vært med på treningsturer med sykkelen:

- Jeg synes han virker mer selvsikker nå. Posisjonen på sykkelen, bestemtheten og at han tråkker krafta ned i pedalen mens sykkelen går rett fram. Jeg synes det ser veldig bra ut, vurderer Markaskard.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

LANG VEI TILBAKE: Etter den positive dopingprøven under Tour des Fjords, har ikke Vegard Robinson Bugge konkurrert på 269 dager. FOTO: Frans-Leonard Markaskard
LANG VEI TILBAKE: Etter den positive dopingprøven under Tour des Fjords, har ikke Vegard Robinson Bugge konkurrert på 269 dager. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!