Idrettsheltenes råd til Bjørgen

- Graviditeten kan gjøre Marit bedre.

(Dagbladet): I dag slapp Marit Bjørgen (35) bomba om at hun er gravid. 35-åringen er 14 uker på vei og har termin i slutten av desember. Etterpå ønsker Bjørgen å returnere til langrenssporet, med VM i finske Lahti som 2017-sesongens store mål.

De folkekjære utholdenhetsheltene Liv Grete Skjelbreid (40) og Ingrid Kristiansen (59), som begge har kombinert mammarollen med et liv som aktiv toppidrettsutøver tidligere, tror Bjørgen allerede da kan være tilbake i gullform.

- Marit kan bare ha godt av å slappe av litt og ikke trene så systematisk som hun har gjort de siste årene. Graviditeten kan virke positivt på henne, det gjorde den i alle fall for meg, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Det er fullt mulig for henne å komme tilbake. Hvis hun vil det nok og klarer å få organisert seg bra, er det ingenting som tilsier at hun ikke skal klare det, sier Skjelbreid til Dagladet.

- Må gå sin egen vei Skjelbreid gjorde selv et suksessfylt comeback som skiskytter etter at hun fikk datteren Emma. En av de viktigste grunnene til at hun klarte det, var god støtte og oppfølging fra familien.

- Det en del elementer du må ta ekstra hensyn til når du har et barn. Du må passe på å at du selv får nok næring og søvn - samtidig som du er enda mer oppmerksom på de tingene som gjerne har gått automatisk tidligere. Ungen blir hovedfokuset, noe den også skal være, men Marit må være obs på disse tingene, sier Skjelbreid.

- Hvordan klarte du det?

FIKK BARN SOM AKTIV: Liv Grete Skjelbreid. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FIKK BARN SOM AKTIV: Liv Grete Skjelbreid. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde god støtte rundt meg. Vi organiserte oss på en måte som gjorde at det gikk veldig bra. Det som kan være utfordringen, er å få den nye rytmen til å passe inn i et landslag. Jeg likte for eksempel å ha med meg Emma over alt og derfor var det ikke alltid jeg kunne trene på de samme tidspunktene som de andre jentene, så det viktigste for Marit er å holde fokus på de rette tingene og tørre å gå sin egen vei.

- Positivt for Marit Det påpeker også Kristiansen. Hun var aktiv både som som langrennsutøver og langdistanseløper etter at hun ble mamma. Kristiansen ser ingen problemer med å kombinere rollene, så lenge man har en godt strukturert hverdag.

- Jeg hadde en mann som starta på jobb klokka åtte om morgenen. Det betydde at jeg måtte være ferdig med den første økta mi seinest halv åtte. Den andre økta tok jeg da han kom hjem fra jobb. Så du må vite hvordan du skal legge opp dagen, sier Kristiansen til Dagbladet.

59-åringen mener at Bjørgen heller ikke vil bli satt langt tilbake fysisk, selv om hun ikke får trent som normalt under graviditeten.

- Du trenger ikke trene så hardt, men jevnt og trutt hele tiden. Det spesifikke med å trene hardt, tar du fort igjen. For meg tok det ikke mer enn et halvt år før jeg sprang maraton på under to og en halv time, forteller Kristiansen.

FIKK BARN SOM AKTIV: Ingrid Kristiansen.
Foto: Hans A. Vedlog
FIKK BARN SOM AKTIV: Ingrid Kristiansen. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer