FÅR SKRYT: - Om han fortsetter denne utviklinga, da har vi ikke bare en friidrettsstjerne, men også en kaptein for det norske friidrettslandslaget, sier tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR SKRYT: - Om han fortsetter denne utviklinga, da har vi ikke bare en friidrettsstjerne, men også en kaptein for det norske friidrettslandslaget, sier tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm løper i finalen i 400 meter hekk

Idrettshelter hyller Warholm: - Jeg ble nesten sjokkskadet

Idrettshelter fra Mørekysten er fulle av begeistring over Karsten Warholms prestasjoner i VM.

(Dagbladet): Karsten Warholm (21) har hittil vært Norges store lyspunkt i friidretts-VM. Onsdag løper han finalen i 400 meter hekk.

De lokale idrettsheltene fra Mørekysten har fått med seg ulsteinvikingens prestasjoner i London.

ENGASJERT: Arild Sundgot. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENGASJERT: Arild Sundgot. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg sto oppreist og hoppet rundt i stua da han løp på mandag. Det gjorde både kona og jeg. Det var helt vanvittig - jeg ble nesten sjokkskadet. Han gikk knallhardt ut. Han er helt rå, sier Arild Sundgot (39) til Dagbladet.

Den tidligere storscoreren fra Ulsteinvik kan fortelle at også i LSK-garderoben, hvor han jobber som assistenttrener, har Warholm vært et hett samtaleemne.

- Han betyr veldig mye for Ulsteinvik og området rundt, men nå tror jeg at han egentlig gjør det i hele Norge. Han går rett i hjertet på alle når han er den personen han er. Han viser jo følelser og er bare seg selv, sier Sundgot.

- Historisk

Audun Garshol (65), som løp hundre- og tohundremeter under OL i München i 1972, mener at Warholms prestasjoner fram til finalen allerede gjør han historisk.

- Det er helt utrolig det han gjør. Det har vært få nordmenn i en VM-finale på kortdistanse. Dette er idrettshistorie, uansett hvordan det går på onsdag, sier Garshol til Dagbladet, som er født i Ulsteinvik og oppvokst i nabokommunen Hareid, men som nå bor i Hamar.

TIDLIGERE SPRINTER: Audun Garshol. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE SPRINTER: Audun Garshol. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han er jo så tøff i huet at han kan ta medalje med litt flaks. Han er en vinnerskalle uten like. Han dundrer til fra start, de første tre hundre meterne han løper er helt utrolig.

Garshol forteller at Warholm er enormt populær Sunnmøre, og at han tiltrekker Dimna IL mange andre yngre friidrettsutøvere når han er den stjernen han er.

- Folk bryr jo seg veldig mye. Under Bislett Games så var svingen helgrønn - i Dimna-fargen. Nå tror jeg at kulturhuset i Ulsteinvik også åpner for å vise løpet onsdag. Han er en stor snakkis.

Saken fortsetter under lenken.

- Spenstfenomen

Den tidligere OL-kjempen forteller at han møtte Warholm for første gang i 2011.

- Da var han best på lengde. Han var et spenstfenomen, men ikke så god på sprint. Han har jo en unik fysikk. Hvis han hadde fortsatte med tikamp, ville han hevda seg sterkt der. Men han måtte jo ta et valg, og jeg tror hekk er riktig valg av gren, sier Garshol.

Han forteller videre at Warholm vokste opp på Garshol i Ulsteinvik - et steinkast unna der hans egen oldefar vokste opp på 1800-tallet. Hødd-legenden Kjetil Hasund bodde også like ved.

- Det er ikke så verst å komme derifra. Det er et bra idrettsmiljø, sier en munter Garshol.

Saken fortsetter under bildet.

MULTITALENT: Karsten Warholm tok sølv i lengdehopp og vant Kongepokalen i NM i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MULTITALENT: Karsten Warholm tok sølv i lengdehopp og vant Kongepokalen i NM i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Gleder idrettshjertet

Åge Hareide, tidligere trener for Rosenborg og det norske landslaget i fotball, sier han ikke fikk med seg semifinalen da han var på reise, men at han sjekket hvordan det gikk på internett etterpå.

- Det han gjør er fantastisk. Jeg liker jo typen, også er han jo fra samme øy som meg. Vi må jo følge med på våre egne, sier en humrende Åge Hareide til Dagbladet over telefon.

VARMT IDRETTSHJERTE: Åge Hareide. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VARMT IDRETTSHJERTE: Åge Hareide. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Friidrett er jo en kjempestor idrett på verdensbasis. Å ta seg til en VM-finale er ikke noe mindre enn imponerende. Både han og alle rundt ham skal ha honnør, sier hareidsdølen.

Den nåværende danske landslagssjefen skryter av arbeidet Dimna Idrettslag har gjort.

- Det er god markedsføring for området. De har jobbet godt i flere år, og nå har de endelig fått en ener. Det viser bare at hvis man går ut bredt og har dyktige folk, så kan man få fram suksessfulle utøvere. Det varmer mitt idrettshjerte.

- Framtidig norsk kaptein

Tidligere landslagsspiller i fotball, Jan Åge Fjørtoft (50), vokste opp i Gursken i Sande kommune, like ved Ulstein.

Fjørtoft er imponert over 21-åringen av flere grunner.

IMPONERT: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IMPONERT: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fulgt med siden han var ung. Han er en fantastisk ambassadør for norsk idrett. Vi slutter aldri å bli imponert over resultatene hans. Samtidig er jeg veldig imponert over hvordan han tar rollen - hvordan han balanserer det å være så autentisk, men samtidig så konsentrert, sier den tidligere Swindon-proffen til Dagbladet, og fortsetter med lovordene:

- Om han fortsetter denne utviklinga, da har vi ikke bare en friidrettsstjerne, men også en kaptein for det norske friidrettslandslaget, sier Fjørtoft, og skryter av Ulsteinvik som by, og Dimna Idrettslag, for den jobben de gjør innenfor idretten.

- Inspirerer fotballspillerne

Sindre Eid, hovedtrener i andredivisjonsklubben Hødd, forteller at alle i byen er stolte over Warholm, og at han er en stor inspirasjon for fotballspillerne også.

- Han er en del av den sterke idrettskulturen her på Ulsteinvik. Det er også kjekt å se for de som spiller fotball at selv om man er fra en liten by ved havgapet, så kan du nå langt. Han er en stor inspirasjon for fotballspillerne, sier Eid til Dagbladet.

- Alle her snakker jo om Karsten. Det blir en stor snakkis. Alle følger med og sitter og venter. Dette er svært for oss, sier Hødd-treneren, som ikke ser bort ifra at han tar turen til kulturhuset Sjøborg for å se onsdagens finale.

- Små marginer i idretten

Det store spørsmålet er om Warholm kan hevde seg i onsdagens finale.

- Idretten har små marginer. Jeg er ingen ekspert på friidrett, men jeg kan jo tenke meg fram til at det lille feilsteget kan forandre alt. Jeg tror han kan bli verdensmester, men samtidig tror jeg at det blir veldig tøft, sier Fjørtoft.

Sundgot har også troa.

- Jeg håper at han bare går inn med det samme pågangsmotet. Jeg tror han kan stå øverst etter finalen. Han må bare treffe hekkene. Det har han inne, han har den psyken, han er så uredd, sier Sundgot.

- Han kan stikke av med en medalje, men gull er kanskje litt mye å håpe på. Han er rå på de første 300 meterne, men han må klare å holde det helt inn, sier Garshol.

  • Finalen i 400 meter hekk går onsdag klokka 22.33 på NRK1.