Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettsjurist ber politiet slå ned på fotballvold

- Det bør ikke være forskjell på om det skjer på Karl Johan og Ullevål stadion, sier Gunnar Martin Kjenner.

KNUST BEIN:  Axel Witsel og Standard Liege hudflettes i Belgia etter den karrieretruende grisetaklingen på Anderlecht-spiller Marcin Wasilewski. Foto: Scanpix
KNUST BEIN: Axel Witsel og Standard Liege hudflettes i Belgia etter den karrieretruende grisetaklingen på Anderlecht-spiller Marcin Wasilewski. Foto: Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet.no): Kenneth Dokkens nedsparking av Johan Arneng har igjen aktualisert debatten om hvorfor vold på fotballbanen ikke blir forfulgt strafferettslig.

Dagbladet var i dag i kontakt med politiet i Ålesund. De vil ikke gjøre noe med Dokkens overfall fordi Arneng ikke ble alvorlig skadd. Han må derfor selv anmelde Dokken for at politiet skal kunne ta tak i saken.

Men ved grovere angrep og alvorlig skade så har politiet anledning til selv å starte etterforskning uten av offeret anmelder. Dette gjelder også for fotballspillere.

- Det er full dekning i straffeloven for å slå ned på voldelige handlinger selv om de skjer på en idrettsbane. Det er jo ingen unntak for idrett i loven, sier Kjenner til Dagbladet.no.

Krever alvorlig skade
Hvis en person slår ned en annen slik at offeret blir hardt skadd, så er det en legemsbeskadigelse og politiet kan selv ta saken opp til etterforskning, uansett om offeret vil anmelde det eller ikke.

Når en voldelig handling er mildere og ikke fører til skade, vil det bli betraktet som en legemsfornærmelse etter loven. Da må offeret levere en anmeldelse for at politiet skal kunne forfølge saken.

- Jeg vil ikke uttale meg om episoden mellom Dokken og Arneng, men det er en viktig forskjell på legemsfornærmelse og - beskadigelse. Politiet kan ikke ta opp en sak på eget initiativ uten at det foreligger en betydelig skade på offeret, sier Kjenner.

Keane mot Håland
Men uansett hvor alvorlig skaden er, så er det ikke slik at politiet griper inn i kriminelle handlinger som blir foretatt på fotballbaner.

MED OVERLEGG: Alf Inge Håland kom aldri tilbake på samme nivå etter taklinga fra Roy Keane. Iren fortalte i biografien sin at det hele var nøye planlagt, noe han også ga nordmannen beskjed om umiddelbart etter taklinga. Foto: SCANPIX
MED OVERLEGG: Alf Inge Håland kom aldri tilbake på samme nivå etter taklinga fra Roy Keane. Iren fortalte i biografien sin at det hele var nøye planlagt, noe han også ga nordmannen beskjed om umiddelbart etter taklinga. Foto: SCANPIX Vis mer

Som noen eksempler på alvorlige skader på fotballbanen er Ieroklis Stoltidis, som sparket ned Per Christian Skjelbreid slik at han brakk beinet tvert av i en Champions League-kamp i 2005.

Roy Keane var så brutal mot Alf Inge Håland i 2001 at han aldri kom tilbake som fotballspiller. Keane har i ettertid fortalt at han taklet Håland med overlegg for å ta hevn etter en episode fire år tidligere, der Keane ble skadd av Håland.

Geir Ludvig Fevang fikk brudd i ansiktet da keeper Heinz Müller hoppet ut mot han med begge knærne høyt opp. Müller fikk to kampers karantene.

Kjenner ber politiet få øynene opp for at det også skjer kriminelle handlinger på idrettsbaner.

- Det bør ikke være forskjell på om det skjer på Karl Johan eller Ullevål Stadion. En kriminell handling er en kriminell handling uansett.

Viktig som forbilde
Han tror politiet mener idretten selv skal rydde opp gjennom sine egne sanksjonsystemer.

- Fotballen har jo et system, men mange idretter har nærmest ikke noe system for straffeforfølging. I tillegg vil det være mye mer belastende for en spiller å bli dømt i en rettssal enn å bli ilagt noen kampers karantene og en bot, sier Kjenner.

Kenneth Dokken har beklaget seg gjentatte ganger etter kampen i går, både overfor Johan Arneng og særlig overfor yngre spillere som har tippeligaspillerne som forbilder.

BRAKK BEINET TVERS AV: Per Christian Skjelbreid fikk beinet brukket av i Champions League i 2005. Foto: Scanpix
BRAKK BEINET TVERS AV: Per Christian Skjelbreid fikk beinet brukket av i Champions League i 2005. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er klart det er viktig å vise barn og unge at man ikke aksepterer slik oppførsel, selv om det skjer på en fotballbane, sier Kjenner.

Fifa-president Sepp Blatter har selv tatt til orde for at grove taklinger må straffes. I fjor gikk han inn for at fotballspillere skal risikere politietterforskning og rettslig forfølgelse,  og åpner for utestengelse på livstid.

- Farlige taklinger er fotballens viktigste tema for tida. Spillere som gjør slik med vilje bør bli utestengt fra idretten, sier Blatter.

Seks uker senere ble Wigan-spilleren Rachid Bouaouzan er dømt til seks måneders betinget fengsel for en forferdelig stygg takling på fotballbanen i Nederland.

Allerede i 1995 ble daværende Rangers-spiss Duncan Ferguson fengslet i tre måneder for nedskallingen av Raith Rovers' John McStayårdet før.

BØR I RETTEN: Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener politiet må bruke den muligheten de har til å straffeforfølge vold som foregår på fotballbaner. 
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
BØR I RETTEN: Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener politiet må bruke den muligheten de har til å straffeforfølge vold som foregår på fotballbaner. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling