Idrettskompiser imponert over Torbjørn

Ryktene gikk om Løkkens rusproblemer.

• Torbjørn Løkken står fram: Drikking, piller, narkotika og kjøring i rus

(Dagbladet.no): Torbjørn Løkkens langvarige rusproblemer, fra alkohol til piller og heroin, var ikke helt ukjent for kombinertmiljøet.

- Både ja og nei. Jeg visste at det var noe, men heroinmisbruk hadde jeg ikke hørt om, sier kombinertlandslagssjef Bård Jørgen Elden til Dagbladet.no.

Han var unggutt på landslaget på slutten av 80-tallet, sammen med blant andre Fred Børre Lundberg. OL-mester Lundberg hadde hørt mer enn hint om Løkkens rustrøbbel.

Prøve å bakke han opp

- Ja, jeg visste at han hadde trøbbel. Men jeg visste ikke omfanget av det. Jeg snakket med han flere ganger, og prøvde å bakke han opp.

Nå er Løkken rusfri etter rehabilitering. Hans gamle kombinertkompiser gleder seg stort over at 44-åringens har klart å komme seg ut av misbruket.

- Det er en sterk histore, ingen tvil om det. Dette kan skje alle, det er Torbjørn et godt bevis på. Det er en uvirkelig historie, sier Lundberg.

REHABILITERT: Etter 15 år med rusproblemer er Torbjørn Løkken tilbake i kombinertsporten, som trener for unge talenter. Foto: Hans Arne Vedlog
REHABILITERT: Etter 15 år med rusproblemer er Torbjørn Løkken tilbake i kombinertsporten, som trener for unge talenter. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hva synes du om at han står fram?

- Det tror jeg er bra, det er terapi for ham. Han er klar for å gjøre det, og det er et veldig riktig tidspunkt. Jeg er utrolig imponert over ham. Det er rørende.

- Hva visste du om problemene hans?

- Det gikk mye rykter i miljøet, vi visste at han sleit. Enkelte hadde mer kontakt med han enn meg, men det handlet om å backe han opp. Kombinertmiljøet er en slags familie, vi har vært mye på tur.

Utrolig godt å høre

Elden ble trener i USA da karrieren var over og bodde der i ti år. Først da han kom tilbake til Norge fikk han nyss i det hadde gått galt for hans gamle idrettskompis.

- Torbjørn var en idrettskamerat, og mer enn det da vi var på landslaget. Men da jeg flyttet til USA mistet jeg kontakten. Det er veldig godt å høre at han er på bedringens vei, sier Elden.

- Hele idrettmiljøet i Norge er lite, alle kjenner alle. Uansett hvem det er så er det utrolig godt å høre at det går bra med dem.

Idrettskompiser imponert over Torbjørn

Ludvik Zajc trente Løkken i hoppbakken på 80-tallet. Den tidligere landslagssjefen angrer på det han ikke fikk gjort.

- Jeg hadde et par ganger dårlig samvittighet, fordi jeg hørte hvordan det sto til med han. Men jeg ble advart av andre. Og det letteste er å ikke gjøre noe, sier Zajc til Dagbladet.no.

Utrolig tøft

Zajc mener idretten i framtida må bygge opp sterkere støttefunksjoner, slik deres egne blir tatt hånd om.

- Det er veldig bra at det går bra med han nå, og det er utrolig tøft av han å stå fram, sier hopptreneren.

Zacj mener Løkken alltid har vært spesiell.

- Torbjørn var sånn som aktiv også, han ga alt. Det var derfor var han også så populær.

Også innad i kombinertlandslaget. Fred Børre Lundberg forteller at overraskelsen var stor da Løkken la opp, i form av en lapp på en pute under en samling i 1990.

Idrettskompiser imponert over Torbjørn

Elden-brødrene tror de ikke ville vært så gode løpere uten Løkken å se opp til, verdensmester fra 1987.

- Torbjørn var på topp da jeg og broren Trond Einar min kom inn, han var en rollemodell for oss. Det var en inspirasjon å være på laget med han, han var en energibunt. Han satte standarden for oss, sier Elden.

Lundberg tror Løkkens avsløring kan hjelpe andre som har det tungt.

- Det kan sikkert være terapi for mange å lese dette. Torbjørns historie er viktig. 

INTERVJUET: Løkken står fram SportMagasinet i Dagbladet i dag.
GODE NYHETER: Bård Jørgen Elden og Fred Børre Lundberg er lettet over at Løkken har fått skikk på livet.