SORG: Ålesund Håndballklubb og resten av idrettsmiljøet i Ålesund er i sorg etter at en ung håndballgutt døde på trening mandag kveld. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
SORG: Ålesund Håndballklubb og resten av idrettsmiljøet i Ålesund er i sorg etter at en ung håndballgutt døde på trening mandag kveld. Foto: Øyvind Godø / DagbladetVis mer

Idrettsmiljøet i Ålesund i sjokk: - Tragisk og helt forferdelig. Vi kjenner det dypt inn i hjerterota

Både håndballspillerne, idrettskretsen og AaFK er preget.

ÅLESUND (Dagbladet): Mandag kveld omkom en ung håndballspiller i Ålesund Håndballklubb under en organisert treningsøkt med klubben.

Håndballtalentet døde av hjertesvikt. Dagbladet får fortalt at en av aktørene i klubben også er lege, og at vedkommende forsøkte å gjenopplive unggutten.

Men verken han eller ambulansen kunne hindre det tragiske dødsfallet. Sent tirsdag kveld offentliggjorde klubben at det var 21 år gamle Ruben Amdam som gikk bort i Fagerlihallen.

I Ålesund Håndballklubb er sorgen stor. Det samme er tilfellet i store deler av idrettsmiljøet på Sunnmøre.

- Jeg kjente at jeg ble dårlig da jeg hørte det. Det er tragisk og helt forferdelig. En slik tragedie går dypt inn i hjerterota, forteller AaFK-trener Harald Aabrekk til Dagbladet.

- Det er så trist når slikt skjer. Vi mister en flott ungdom. Det er en tung dag for hele Ålesund, sier AaFK-treneren med sin dypeste medfølelse og empati.

Ikke første gang Han var selv til stede som Sogndal-trener da Brann-spilleren Carl Erik Torp fikk hjertestans i Tippeliga-kampen på Fosshaugane Campus i september 2011.

Den gang endte det imidlertid godt.

- Det var veldig ekkelt. Men da det gikk bra, opplevde jeg en utrolig lettelse. Det ble gjort en fantastisk god jobb fra helsepersonellet. Det er trist at det ikke endte godt med denne unge håndballspilleren, sier Aabrekk.

- Blir du og spillerne redde når slikt skjer?

- Jeg kan ikke snakke for spillerne, men nei, det tror jeg ikke. Jeg mener at idrett er sunt. I tillegg har vi et veldig bra medisinsk apparat rundt oss.

Han vet ikke om AaFK vil forsøke å hjelpe Ålesund Håndballklubb (ÅHK) gjennom sorgen.

- Det viktigste for oss er å vise respekt og medfølelse. Jeg tror vi bør unngå å blande oss inn, men gi dem ro, sier Aabrekk.

- Vi må ta vare på hverandre I ÅHK står håndballherrene og håndballkvinnene svært tett. Derfor er hele miljøet i sorg.

PREGET: AaFK-trener Harald Aabrekk ble dårlig da han fikk høret om dødsfallet i Ålesund Håndballklubb.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PREGET: AaFK-trener Harald Aabrekk ble dårlig da han fikk høret om dødsfallet i Ålesund Håndballklubb. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Verken herrekaptein Bjørn Birkevold eller kvinnekaptein Kaja Jonsvik Aarskog ønsker å uttale seg om den tragiske hendelsen.

- Vi spillerne ble enige i går om at vi ikke ønsker å gi noen uttalelser til media nå. Vi har bestemt oss for at kun trener Lars Johansen skal snakke med pressen inntil videre, sier kapteinsduoen til Dagbladet.

Trener Johansen er - som resten av laget - sterkt preget av dødsfallet.

- Det er bare ufattelig trist. Jeg er tom for ord. Alle mine tanker og medfølelser går til familien og hans nærmeste pårørende, forteller ÅHK-treneren.

- Akkurat nå betyr håndball ingenting. Alt som betyr noe er å ta vare på hverandre.

- Slik skal ikke skje Også organisasjonssjef og daglig leder i Møre og Romsdal Idrettskrets, Siri Ask Fredriksen, synes det er trist.

- Det er kjempetragisk, ikke minst for pårørende og for klubben, sier hun til Dagbladet.

- Det er klart man blir preget når en så ung idrettsgutt faller om. Det gjelder ikke bare idrettsmiljøer på Sunnmøre, men i hele Norge. Slikt skal ikke skje på idrettsbanen. Der skal man jo forebygge helse.

Fredriksen har vært i kontakt med Ålesund kommune og kan fortelle at både kommunen og klubben har igangsatt en krisegruppe for å hjelpe de pårørende.

- Nå er de i hvert fall i de beste hender, forteller hun.

HJERTESTANS: Harald Aabrekk var til stede som Sogndal-trener da Carl-Erik Torp fikk hjertestans midt i kampen. I går kveld døde en ung håndballspiller av hjertesvikt under trening.
Foto: Tor Yttri / Scanpix
HJERTESTANS: Harald Aabrekk var til stede som Sogndal-trener da Carl-Erik Torp fikk hjertestans midt i kampen. I går kveld døde en ung håndballspiller av hjertesvikt under trening. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer