Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettspresidenten: - Jeg er rasende!

Vil ha nordisk samarbeid mot korrupsjon og doping.

SINT. Idrettspresident Tom Tvedt sier han er rasende over avsløringene om korrupsjon og doping i det internasjonale friidrettsmiljøet. Han manr til nordisk samarbeid. Foto: NTB scanpix.
Idrettstinget og ISF-tinget 2015. Tom Tvedt enstemmig valgt til ny idrettspresident.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SINT. Idrettspresident Tom Tvedt sier han er rasende over avsløringene om korrupsjon og doping i det internasjonale friidrettsmiljøet. Han manr til nordisk samarbeid. Foto: NTB scanpix. Idrettstinget og ISF-tinget 2015. Tom Tvedt enstemmig valgt til ny idrettspresident. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Doping og korrupsjonsskandalen som er avdekket i Det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, opprører idrettspresident Tom Tvedt.

Han tror nesten ikke det han hører.

- Når du spør hva jeg mener om dette, kan det oppsummeres kort: Jeg er rasende! Dette er så langt unna det vi i norsk idrett jobber med hver dag, med lotterier, dugnad, spørsmål om å spare penger og så videre. Vi jobber verdibasert, og så skjer dette. Derfor må vi ta alle midler i bruk for å stoppe det som skjer, sier Tvedt i en kommentar til NTB.

Han fulgte pressekonferansen til Verdens antidopingbyrå (WADA) torsdag, der systematisk korrupsjon innad i IAAF ble avdekket. Det ble også bevist at ledere presset dopingtatte utøvere for penger for å holde de positive prøvene skjult, og kanskje verst av alt: Ingen tok initiativ for å stoppe galskapen, selv om mange kjente til det som foregikk.

- Jeg har vært i kontakt med friidrettsforbundet her hjemme, og der er de veldig klare på at dette må det settes en stopper for. Dette gir jeg min fulle støtte til, forteller Tvedt.

Nordisk møte Nå tar den norske idrettspresidenten initiativ til å samle alle de nordiske idrettspresidentene i Oslo. Han mener Norge kan gå i bresjen for å jobbe mot det som er framkommet på et internasjonalt plan.

- Da må vi ha med oss flere land som tenker som oss, og da er det fornuftig å starte med Norden.

- Det som er avdekket går på hele idretten. Det gjelder den selvstendigheten og «fair play» idretten er bygget på. Alt annet er juks. Tenk på hva rene utøvere som har jobbet livet av seg for å bli best mulig, føler, når de opplever ledere som undergraver troverdigheten på denne måten, sier Tvedt.

Han kommer tilbake til at de sjokkerende og uholdbare tilstandene som er avdekket, må bekjempes med alle midler.

Først og fremst er det tidligere president i IAAF, Lamine Diack, som er pekt ut som den store synderen, men også nåværende president Sebastian Coe er kommet under press. Han satt som visepresident under Diack i sju år. Likevel mener de fleste av Coe er rett mann til å rydde opp i internasjonal friidrett.

Nulltoleranse Tom Tvedt er veldig klar på at det gjelder å verne om grunnverdiene innen idretten. Etter at det er avdekket store skandaler med tanke på korrupsjon, svindel og doping i noen av verdens største internasjonale forbund, gjelder dette kanskje mer enn noen gang.

- Vi må slåss for de verdiene vi tror på, og jeg mener at WADA har den kraften som er nødvendig til å kunne rydde opp i dette. Verden må samles for å stoppe disse kreftene som undergraver idretten og all den troverdigheten idretten er bygget på, sier Tvedt.

Det som tidligere har skjedd i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og som nylig er avdekket både i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), er fjernt fra den norske idrettsvirkeligheten, og slik mener Tom Tvedt det skal fortsette.

- Vi må ha en tydelig og klar ledelse, og vi må jobbe hver dag for at dette ikke skal skje, sier idrettspresident til NTB.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media