Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Tvedt om Mørk-bildene

Idrettspresidenten: - Modig av Nora å stå frem

- Det er en forferdelig sak, sier Idrettspresident Tom Tvedt (49).

STØTTER MØRK: Idrettspresidenten støtter Nora Mørk i den tøffe saken.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STØTTER MØRK: Idrettspresidenten støtter Nora Mørk i den tøffe saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en forferdelig sak for Nora, og det illustrerer det nye samfunnet som vi er kommet i. Det er bare forferdelig. Det handler om respekt. Det var rett og slett kriminelt å stjele bildene, og det er kriminelt å dele dem videre.

Det er tyveri, og det er straffbart, og dette er noe domstolene avgjør. Jeg synes veldig synd på Nora og andre som har opplevd det samme, sier Tvedt til NTB.

Saken om spredningen av Mørks private bilder dukket opp igjen under håndballguttas EM. Mørk hevdet under det pågående mesterskapet i Kroatia at bildene også ble spredt på herrelandslaget og la til at hun truet med å si nei til videre landslagsspill.

- Det foregår dessverre trakassering, overgrep og kriminalitet i norsk idrett. Dette må vi jobbe for å stoppe. Vi er et speilbilde av det norske samfunn, med nesten halve befolkningen som medlemmer, sier idrettspresidenten i et generelt svar på om han er blitt bedt om råd i den vanskelige saken.

- Det er viktig for oss at dette håndteres i særforbundene og klubbene. Dette var min tilnærming også da denne saken kom opp. Jeg har snakket med faren til Nora, men vært veldig opptatt av at særforbundene må håndtere slik saker, sier Tvedt.

Stort ansvar

Idrettspresidenten påpeker at Norges Idrettsforbund har tre jurister som bistår hele organisasjonen med slike saker.

- Vi er Norges største organisasjon for barn og unge, og det er mye voksenkontakt, og det innebærer et stort ansvar. Vi har klare retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep, og vi har krav om politiattester, men dette arbeidet må aldri stoppe, sier Tvedt.

- Det har skjedd før, og det vil sannsynlig dessverre skje igjen, men vi må være på, og folk skal vite at vi gjør alt vi kan for å unngå slike saker i norsk idrett, fortsetter en engasjert idrettspresident.

Var selv landslagsspiller i håndball.

- Vi ser at tempoet i sosiale medier er noe vi aldri har sett før. Da jeg var ung, hadde vi Kodak-film. Det tok tid bare å levere filmen, mens nå skjer ting umiddelbart. Men for å trekke dette tilbake til Nora Mørk, måten hun har håndtert dette på og stått fram på – tatt det up-front – er veldig modig. Hun har min fulle støtte, sier Tvedt.

– De har vært voksne

- Hva tenker du om håndballguttas reaksjon?

- De har vært voksne og sagt hvordan det var. Intensjonen var nok ikke å være stygg. Dette har vært en sak som håndballen har håndtert. Igjen er det en vanskelig situasjon, men det er håndballens sak primært. Men igjen er det Nora det til sjuende og sist det går utover – dessverre, sier Tvedt.

- Har noen i idretten kommet direkte til deg etter #metoo?

- Nei, ingen har kommet til meg, men for meg har det vært viktig at vi har et system for dette. Dersom noen hadde kommet direkte til meg, ville jeg satt dem i kontakt med det systemet vi har for å ivareta det. Varslere eller dem som skulle ha noe på hjertet, skal gå til sin klubb eller sitt eget særforbund.

- Vi har hatt retningslinjer helt fra 2000 og har revidert og strammet inn våre rutiner underveis. Ingenting har kommet direkte til meg, sier Tvedt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!