Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Tvedt svarer på kritikk fra Johan Kaggestad:

Idrettspresidenten: - Vi må handle raskt. Det må aldri skje igjen

Avslører at idrettsforbundet må skaffe kompetanse.

SKAL HANDLE: Idrettspresident Tom Tvedt forsikrer om at det skal tilbys rådgivning og assistanse til særforbundene etter utspillet fra Johan Kaggestad i Dagbladet. Foto: NTB scanpix
SKAL HANDLE: Idrettspresident Tom Tvedt forsikrer om at det skal tilbys rådgivning og assistanse til særforbundene etter utspillet fra Johan Kaggestad i Dagbladet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Johan Kaggestad påpeker et viktig punkt. Det som skjedde i sykkel-VM i Bergen i fjor må aldri skje igjen. Vi må handle raskt og er i ferd med å iverksette tiltak, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Johan Kaggestad langet ut mot idrettsforbundet i en artikkel i Dagbladet. Han mener at forbundet var fullstending fraværende og satt på gjerdet da det økonomiske gikk fullstendig over styr for selskapet Bergen 2017 AS.

LANGET UT: Diplomøkonom og TV-kommentator Johan Kaggestad ga idrettsforbundet det glatte lag for manglende oppfølging før sykkel-VM. Foto: Hans Arne Vedlog
LANGET UT: Diplomøkonom og TV-kommentator Johan Kaggestad ga idrettsforbundet det glatte lag for manglende oppfølging før sykkel-VM. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Det endte med en dundrende konkurs med krav på til sammen over 108 millioner kroner.

Kaggestad mener at NIF må aktivt inn og tilby kompetanse og rådgivning til særforbund som ønsker å arrangere store idrettseventer.

- Innehar ikke kompetansen

- Etter det som skjedde i Bergen har idrettsforbundet bestemt seg for å iverksette tiltak med å tilby særforbund assistanse under økonomisk planlegging i forbindelse med eventuelle arrangementer. Det er bare det at vi ikke innehar den kompetansen i idrettsforbunet nå. Det er mye arrangemantskompetanse i særforbundene som vi må bruke. Vi må se på en ny stillingsinstruks, sier Tom Tvedt til Dagbladet.

Idrettspresidenten ser viktigheten i en rådgivningsassistanse fra forbundet.

- Når en arrangør må ut med millioner av kroner til et internasjonalt forbund for å kunne få arrangementet, og det ikke er sponsorat som dekke disse pengene, så vet både du og jeg at det finnes en pluss og en minus-knapp på en kalkulator, sier Tvedt.

Går i pluss

STORT OVERSKUDD: Idrettspresidenten persiserer at de fleste arrangementer i Norge går i pluss. Som i VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORT OVERSKUDD: Idrettspresidenten persiserer at de fleste arrangementer i Norge går i pluss. Som i VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han ønsker likevel å presisere at de aller fleste idrettsarrangementer i Norge går i pluss.

- Det siste var vel VM i skiskyting som gikk 15 millioner i overskudd. Men når et arrangement som sykkel-VM gikk så hakkende galt, så er det klart vi må gjøre noe. Idrettsforbundet er til for idrettsklubbene og særforbundene, sier idrettspresidenten.

Han bringer et annet moment på banen.

Likviditetsproblemer

- Når et særforbund skal søke om et arrangement, må til dels store midler bringes til veie tre-fire år i forkant. Det byr på likviditetsproblemer for et særforbund hver eneste gang. Det ble et pengesluk for Bergen 2017 AS blant annet på grunn av synkende oljepriser i perioden etter at de fikk innvilget sin søknad i 2013. Da forsvant det meste av potensielle sponsorer, forteller Tvedt.

Han mener det kan være problematisk at særforbundene selv må bære enhver form for risiko.

- Det er riktig som Kaggestad påpeker at det eksisterer en konsernkonto, der særforbundene kan låne penger. Men da tar idrettsforbundet pant i de aktuelle forbundene, sier Tvedt.

Idrettspresidenten er opptatt av den økonomiske modellen i Norge.

- Vi får overføringer gjennom spillemidlene. Men ingenting over statsbudsjettet. Om vi ser til Danmark så har de løst dette på en annen måte. Der er det opprettet et eget selskap Sport Event som er eid av idretten og staten sammen. Selskapet søker og får arrangementer og gjennomfører de, forteller Tvedt.

Stortingsvedtak

Det er vedtatt i Stortinget at norsk idrett skal søke store arrangementer.

- Slike arrangementer bringer med seg turisme. Og i tillegg er det mange idrettskongresser vi kan søke å få lagt til Norge. Dette generer igjen store inntekter gjennom hotelldrift og bespisning, poengterer Tvedt.

Idrettspresidenten ser for seg et tettere samarbeid med staten.

- En modell kan være at Innovasjon Norge blir trukket aktivt inn i finansieringen av store idrettsarrangementer, sier Tom Tvedt.

Han trekker fram en aktuell søknad om VM i bryting til Norge.

- Også VM i bryting må skaffe til veie midler tre-fire år før et eventuelt arangement går av stabelen. Forbundet trenger da likvide midler fram til arrangementstidspunktet, sier Tvedt.

Idrettspresidenten avslutter slik:

- For at vi skal få flotte arrangementer for folk i Norge i framtida, så trenger vi å løse problemet med likviditet for særforbundene. Vi er vel alle enige om at Bergen 2017 var et fantastisk idrettsarrangement. Og at vi også i framtida skal arrangere flotte folkefester, men under økonomisk kontroll.

FOLKEFEST: Idrettspresidenten mener rammebetingelsene bør bli tryggere for særforbundene. Her fra folkefesten under sykkel-VM i Bergen som endte med konkurs. Foto: NTB Scanpix
FOLKEFEST: Idrettspresidenten mener rammebetingelsene bør bli tryggere for særforbundene. Her fra folkefesten under sykkel-VM i Bergen som endte med konkurs. Foto: NTB Scanpix Vis mer