TAR GREP: Idrettspresident Tom Tvedt vil i framtida ha alle uttak som ikke er rent sportslige på sitt bord før de offentliggjøres.<br>&nbsp;Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TAR GREP: Idrettspresident Tom Tvedt vil i framtida ha alle uttak som ikke er rent sportslige på sitt bord før de offentliggjøres.
 Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Idrettspresidenten endrer rutinene for kontroversielle OL-uttak etter Tysse-saken

Nå skal idrettsstyret på banen før uttakene er offentlige.

(Dagbladet): I går formiddag var det krisemøte mellom lederne i Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund etter uttaket av Erik Tysse til Rio-OL.

Dopingdømte Tysse ble tatt ut til Rio uten å ha klart det særnorske OL-kravet. Overfor Dagbladet begrunnet toppidrettssjef Tore Øvrebø det på denne måten:

- Vi har ifølge den internasjonale dopingkoden ikke anledning til å behandle utøvere som har sonet dopingutestengelse på noen annen måte enn andre. Dette ble fastsatt i CAS (Idrettens voldgiftsdomstol, red.anm.) i 2012. Derfor er ikke dette uttaket kontroversielt i så måte. Nå er han en del av troppen vår og blir fulgt opp på samme måte som alle andre, sa Øvrebø til Dagbladet.

- Feil å sende Tysse

Men Øvrebø tok feil da han påsto at uttaket ikke var kontroversielt.

Etter de mange dopingskandalene i internasjonal friidrett og de påfølgende OL-utestengelsene av Russland og Kenya fra Rio, skapte uttaket av Tysse storm.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther gikk knallhardt ut mot uttaket, og kalte det både feigt og skandaløst, og fikk støtte av den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen.

- Dette handler ikke om person. Prinsipielt mener jeg det er feil å ikke følge oppfordringene IAAF og EAA har kommet med, nemlig å ikke sende dopingdømte utøvere, sa Hansen til Dagbladet.

Uvitende president

Heller ikke idrettspresident Tom Tvedt var imponert over uttaket, og kalte altså inn til krisemøte om situasjonen i går. I dag skriver Esten Sæther i en kommentar at Tvedt aldri ble informert om at Erik Tysse ble tatt ut til Rio på skjønn.

- Er det riktig at du ikke var informert om dette uttaket, Tvedt?

- Jeg ble informert etter at uttaket hadde skjedd.

- Hvordan ville du forholdt deg til uttaket om du hadde blitt informert i forkant?

- Sjefen for Olympiatoppen er delegert ansvaret for OL-uttak av generalsekretæren i Idrettsforbundet. Idrettsfaglige vurderinger skal tas av toppidrettssjefen. Det er riktig at det er slik, det er et faglig basert uttak. Så, når man får saker som går utover idrettsfaglige spørsmål, så skal det innom idrettsstyrets bord i framtiden.

- Er det noe dere ble enige om på møtet deres i går?

- Det er noe jeg har bestemt og meddelt generalsekretæren.

CAS-dommene

- Har Norge som antidopingnasjon mistet troverdighet med dette uttaket?

- Det tror jeg ikke. Vi står hundre prosent bak Wada og det internasjonale samfunnets regelverk. Samtidig er dette et dilemma. Vi må også forholde oss til det vi ikke liker og gjerne skulle endret. Vi må blant annet forholde oss til de CAS-dommene som foreligger om disse tingene. Samtidig kommer det en ekstraordinær Wada-kongress i 2017 der vi vil fortsette å jobbe for lengre utestengelser for dopingdømte.

Det er altså dommene fra idrettens voldgiftsrett, CAS, i forkant av London-OL som skaper hodebryet for dem som ønsker å utestenge dopingdømte utøvere fra OL. CAS fastslo at utøvere som hadde sonet ferdig dopingdommene og som var sportslig kvalifiserte for OL, ikke kunne nektes OL-plass.

Dette er en debatt som helt sikkert blir gjenopptatt når Wada inviterer til den ekstraordinære dopingkongressen neste år.

Vil ha dialog med Hansen

- Esten Sæther mener dette uttaket gir Norge mindre troverdighet i disse sammenhengene?

- Det er en situasjon som kan diskuteres. Det skal aldri være tvil om at vi ikke kompromisser i spørsmål om doping. Men det er like klart at vi også skal ta hensyn til at enkeltpersoner som er våre medlemmer også har rettigheter. Som i samfunnet for øvrig må vi forholde oss til det som er loven og til alminnelige rettigheter, blant annet at når man har sonet ferdig en dom, er man ferdig sonet. Jeg aksepterer utgangspunktet, men ber om respekt for at dette også har en annen side.

- Svein Arne Hansen sa til Dagbladet i går at dette uttaket går på tvers av hva de europeiske og internasjonale friidrettsforbundene har anbefalt dere å gjøre.

- Denne Tysse-saken startet i 2012, da det ble lagt til rette for at han kunne kvalifisere seg til London-OL. Det var Svein Arne Hansen med på. Sammen med friidrettspresident Tore Hordnes kommer vi til å ta kontakt med Det europeiske friidrettsforbundet og Svein Arne Hansen. Det han mener i dag som president for det europeiske friidrettsforbundet er noe annet enn det han mente for fire år siden. Det viser dilemmaet vi alle står i i disse sakene. Vi kommer til å snakke om hvordan vi skal finne løsninger på disse spørsmålene, blant annet om dommene fra CAS.

- Hansen mener de ikke er så entydig likevel?

- Det registrerer jeg.