VIL HA MØTE: Idrettspresident Tom Tvedt innkaller Skiforbundet til møte etter at det har kommet fra at i utgangspunktet friske utøvere medisineres. Foto: NTB Scanpix
VIL HA MØTE: Idrettspresident Tom Tvedt innkaller Skiforbundet til møte etter at det har kommet fra at i utgangspunktet friske utøvere medisineres. Foto: NTB ScanpixVis mer

Idrettspresidenten kaller skitoppene inn på teppet

Vil ha alle kort på bordet. 

(Dagbladet): Idrettspresident Tom Tvedt påberoper seg for liten medisinsk kunnskap til å uttale seg bastant om langrennslandslagets påståtte praksis om å medisinere i utgangspunktet friske utøvere.

Den kunnskapen akter han imidlertid å skaffe seg snarest.

- Skiforbundet er invitert til et møte med Norges Idrettsforbund. Der skal også Olympiatoppens helseteam være representert, sier Tvedt til Dagbladet.

Sterke reaksjoner

Debatten har rast siden Martin Johnsrud Sundby i sommer ble utestengt for brudd på antidopingreglementet.

Denne uka ble det kjent - gjennom TV 2 - at anonyme, friske langrennsutøvere skal ha fått tilbud om astmamedisin fra en representant fra Norges Skiforbund.

Flere har reagert sterkt på avsløringen, blant annet den svenske landslagslegen.

Tvedt: - Forstår debatten

FÅR IKKE ASTMAMEDISIN: Friske, norske utøvere har aldri fått astmamedisin. Det sier landslagssjef for langrennsløperne, Vidar Løfshus. Video: NTB Scanpix Vis mer

Idrettspresidenten ønsker en gjennomgang av medisinbruken både i Skiforbundet og norsk idrett generelt. Og uten å ta stilling til de faktiske forholdene i den aktuelle saken, skjønner han godt at det blir debatt.

- Da Martin Johnsrud Sundby-saken kom opp, kjente jeg ikke til praksisen rundt medisinering. Men den saken tydeliggjorde at det var behov for en evaluering. Skiforbundet har igangsatt dette arbeidet. Den venter jeg på, sier Tvedt til Dagbladet.

- Debatten raser?

- Det registrerer jeg. Og det er til å forstå. Det må vi forvente utfra måten vi hever vår egen fane på om hvordan vi vil utøve idretten vår.

- Hva synes du selv om å medisinere friske idrettsfolk før konkurranser?

- Som jeg sa, så skal jeg - av erfaring - være forsiktig med å uttale meg bastant før jeg har den nødvendige kunnskapen. Den forventer jeg å få gjennom Skiforbundets egen evaluering og møtet hvor Skiforbundet er invitert, sier Tvedt til Dagbladet.