Idrettspresidenten trekker seg

Karl-Arne Johannessen slutter.

(Dagbladet.no:) Karl-Arne Johannessen trekker seg som president i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité etter tre år i jobben.

«Karl-Arne Johannessen har i dag orientert Idrettsstyret at han ønsker å fratre sitt verv med umiddelbar virkning. Dette av helsemessige årsaker. Idrettsstyret har tatt Johannessens ønske til etterretning og konstituert 1. visepresident Odd-Roar Thorsen som fungerende president fram mot Idrettstinget, som avholdes i Skien den 11.-13.05.07,» heter det i en pressemelding fra forbundet.

Idrettspresidenten har den siste tida fått en del kritikk, noe som toppet seg da visepresident Thorsen varslet at han ville som stille motkandidat til sin formann.

- Er det noen sammenheng mellom denne kritikken og at Johannessen trekker seg?

- Det kan jeg ikke svare på, sier generalsekretær Inge Andersen til Dagbladet.no.

Fotballpresident Sondre Kåfjord, en av Johannessens støttespillere, sier han ikke har grunn til å tro at belastningen har vært unødvendig stor.

- Riktignok har jeg irritert meg over det jeg mener er urettferdig kritikk mot presidenten, men dette er en del av spillet. Jeg har ikke grunn til å tro at noen har tråkket over streken i denne saken, sier Kåfjord til Dagbladet.no.

- Overrasket

KRITISERT: Karl-Arne Johannessen, her sammen med kong Harald under OL i fjor, har blitt utsatt for tøff kritikk den siste tida. Foto: SCANPIX
KRITISERT: Karl-Arne Johannessen, her sammen med kong Harald under OL i fjor, har blitt utsatt for tøff kritikk den siste tida. Foto: SCANPIX Vis mer

Hovedpersonen selv begrunner dagens avgjørelse med at han må ta vare på helsen.

- Jeg har hatt fine, men krevende år i Idrettsforbundet, og jeg er glad for at den organisasjonen jeg forlater, har fått orden på sin økonomi. Av hensyn til min egen helse og min familie har jeg etter en nøye vurdering bestemt meg for å fratre vervet som Idrettspresident, sier Johannessen i pressemeldingen.

- Jeg må gjennomgå et inngrep det knytter seg usikkerhet til i forhold til min arbeidsførhet fremover. Jeg ber om respekt fra omverden og media slik at jeg og min familie kan få ro i tida som kommer. Jeg ønsker NIF og idretten lykke til i arbeidet fremover, uttaler Karl-Arne Johannessen.

Inge Andersen forteller at han og de andre i ledelsen ble informert tidligere i dag, og de har foreløpig varslet OL-søkerne fra Tromsø, som i ettermiddag startet den siste presentasjonen av sin søknad.

Også Trondheim og Oslo skal ha liknende presentasjoner i ettermiddag, og derfor vil ikke idrettsforbundet gi flere detaljer om Johannessens avgang før en varslet pressekonferanse klokka 20.30 i kveld.

- Av respekt for søkerne vil vi ikke si noe nå, men jeg kan si at OL-prosessen vil gå som planlagt, sier Andersen.

- Ble du overrasket da du fikk beskjeden?

- Du blir alltid overrasket når du får slike meldinger, svarer Andersen.

Idrettspresidenten trekker seg

- Jeg fikk meg en skikkelig overraskelse der, ja, svarer Sondre Kåfjord.

- Bør takke meg

Johannessen ble valgt på det ekstraordinære tinget i Sandefjord i april i 2004, og overtok etter Kjell O. Kran, som trakk seg tidligere samme år på grunn av dårlig økonomistyring i forbundet.

- Vi har lojalt gjennomført den ryddeprosessen idrettstinget krevde, og som var tvingende nødvendig for norsk idrett. Det har vi klart, og det er både jeg og idrettsstyret stolte av, sa Karl-Arne Johannessen til Dagsavisen før helga.

- Med bakgrunn i den jobben som er gjort så langt, bør idretts-Norge takke både meg og styret i stedet for å komme med ulne og ufine spekulasjoner og krav om ny president, sa han.

Aller fremst i rekken av kritikere står Motorsportforbundet, som har anklaget presidenten for manglende kommunikasjon. 

- Vi har tidvis følt at vi ikke fikk støtte fra styret og idrettspresidenten, gjentar president Lene Fevang for Dagbladet.no i dag.

Men samtidig som hun opprettholder kritikken, ønsker hun i dag også å rose Johannessen.

- Det er trist at det har blitt litt splid den siste tida. Men ved at Johannessen allerede nå sier fra om at han trekker seg, unngår vi at det danner seg fronter. Foreløpig har ikke det skjedd, og derfor håper vi at idretten kan samle seg om en kandidat, nemlig Odd-Roar Thorsen, sier Fevang.

- Vi avventer valgkomiteens innstilling med spenning. Foreløpig nøyer jeg meg med å konstatere at det er synd at Johannessen trekker seg. Det er synd for oss, og det er synd for norsk idrett, mener fotballpresident Kåfjord.

• Les Esten O. Sæthers kommentar: Faller på milde gaver (9. mars)