Johaug-saken:

Idrettsprofessor sammenliknet CAS-dommer: - Avgjørelsene er inkonsekvente og virker tilfeldig

Amerikanske Roger Pielke Jr. har sammenliknet Johaug-dommen med tennisspiller Maria Sjarapovas dom. Han mener forskjellen på dommene er alarmerende.

TILFELDIG?: Professor Roger Pielke Jr. sammenliknet dommene til Therese Johaug og Maria Sjarapova. Han mener CAS' dømming er inkonsekvent og tilfeldig. Foto: NTB Scanpix.
TILFELDIG?: Professor Roger Pielke Jr. sammenliknet dommene til Therese Johaug og Maria Sjarapova. Han mener CAS' dømming er inkonsekvent og tilfeldig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Ressurser innen antidoping må kunne brukes bedre enn på en lang rettergang og straff av en atlet for feil bruk av en leppesalve, sier den amerikanske professoren Roger Pielke Jr. til Dagbladet.

Tirsdag ble det klart at Therese Johaug mister OL etter at CAS ga henne en dom på 18 måneder. Det betyr at Johaug ikke kan konkurrere før 18. april 2018.

Det at en 17 år gammel italiensk svømmer i 2005 testet positivt på samme krem, men slapp unna med 12 måneders utestengelse, fikk Johaug-leiren til å klage på det de mente var en motstridende praksis i CAS.

Nå legger også den amerikanske professoren Roger Pielke Jr. fram to dommer som han mener tyder på mangel på kontinuitet - Johaug-dommen og tennisspiller Maria Sjarapovas dom fra oktober 2016.

Samme dommer

Pielke sammenlikner CAS-dommene fra de to dopingsakene på bloggen sin i et innlegg kalt «Inkonsekvens mellom Johaug vs. Sjarapova i CAS».

- Det er ikke noe lov- eller prosedyremessig grunnlag for å argumentere for at Sjarapova eller Johaug fortjente kortere eller lengre straff. Straffene er som de er fordi CAS-panelene sier det – og det kan være problematisk fra et standpunkt om rettferdighet i dopingstraffer og rettergangen for atleter, sier Pielke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer