Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettsstjerner tror de slipper unna med doping

Antidoping Norge ikke overrasket over sjokktall i australsk undersøkelse.

(Dagbladet.no): Penger, heder og ære frister noen toppidrettsutøvere til å ta snarveier mot toppen. En undersøkelse gjort av det australske antidopingforbundet ASADA viser at mange sportsstjerner tror det er risikofritt å dope seg.

Hele tre av ti spurte toppatleter svarte ja på spørsmålet om de anser det som «usannsynlig at de blir tatt hvis de doper seg utenfor konkurranse».

Når det gjelder doping i løpet av én begivenhet, så regner sju prosent det som trolig at de slipper unna dopingjegerne ved bruk av forbudte midler.

ASADA skriver i rapporten at tallene er bekymringsfulle, fordi dette handler om toppidrettsutøvere som deltar i OL og VM.

Offentlig kjent at midler glipper

Antidoping Norge har ikke gjennomført en likende undersøkelse blant norske utøvere, men er ikke overrasket over tallene.

• Les også: Skiløperne testes mest av dopingjegerne

- Det er offentlig kjent at enkelte dopingmidler er vanskelige å spore. At noen tror de kan bruke midlene uten å bli tatt er ikke så overraskende, sier Antidoping Norge-leder Anders Solheim til Dagbladet.no.

TESTET REINT, VAR DOPET: Marion Jones-saken trekkes fram som eksempel på utøvere som går fri dopingjegerne selv med ulovlige stoffer i blodet. Foto: Scanpix/Ap
TESTET REINT, VAR DOPET: Marion Jones-saken trekkes fram som eksempel på utøvere som går fri dopingjegerne selv med ulovlige stoffer i blodet. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

Det endrer seg ikke før testmetodene blir enda bedre enn dagens, eller dopingjegerne tar i bruk andre virkemidler.

- Utøverne følger med. Da må vi jobbe videre, både med prøvetaking og andre metoder for å spore dopingbruk, sier Solheim.

EPO og veksthormoner

Antidopingsjefen trekker fram syntetisk EPO og veksthormoner som tøffe dopingmidler å avsløre.

- Man må se på andre metoder enn prøvetaking. Jeg vet at i Australia har de blant annet jobbet mye med politiet, for å avdekke innførsel, omsetning og bruk av dopingmidler som ikke er så lette å spore i en dopingprøve, sier Solheim.

Undersøkelsen i Australia ble gjort i samarbeid med universitetet i Curtin, og gjengitt i avisa The Australian i går. ASADA-formann Richard Ings tror heller ikke at dagens testregime løser dopingproblemet.

Han foreslår at prøver skal bevares i mange år, slik at de kan hentes opp når teknologien blir bedre.

Var dopet, testet alltid reint

image: Idrettsstjerner tror de slipper unna med doping

- Vi må huske på Marion Jones, som ble systematisk testet 160 ganger over flere år, og likevel alltid var rein selv om hun dopet seg. Da er det klart at vi ikke kan være avhengig av testing alene. Det gir ikke sterke nok signaler som kan få utøvere fra å dope seg, sier Ings til den australske tv-kanalen ABC.

Jones ble først dømt da hun selv tilsto bruk av steroider i retten i fjor.

Det var også gode nyheter i den australske undersøkelsen. Hele 90 prosent av idrettsstjernene mener doping er moralsk og etisk galt. Og 72 prosent ønsker livstidsutestengelse for kollegaer som blir tatt for andre gang.

Andelen australske utøvere som per i dag vurderer å dope seg falt til åtte prosent. I 2005 åpnet 16 prosent for ulovlige stoffer som en vei til suksess.

• Les også: Stoffet utøverne kan bruke uten å bli tatt

<B>UTØVERNE FØLGER MED: Anders Solheim i Antidoping Norge mener det bare er naturlig at utøvere får med seg at ikke alle typer doping blir avslørt av jegerne.
PROTEST MOT DOPING: Den tyske stavhopperen Anna Battke ga en klar beskjed om sin holdning til doping under innendørs-VM i friidrett forrige helg.
DOPINGDØMT: Floyd Landis ble dømt for steroidbruk etter at han først seiret i Tour de France i 2006.
UTESTENGT PÅ LIVSTID: Finske Kaisa Varis.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media