Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs vei til Pyeongchang

Idrettsstjerner vil ha livstidsstraff, men se Johaug i OL: - Hjertet sier det motsatte av hjernen

Både norske og utenlandske idrettsprofiler ønsker å se Therese Johaug i OL i 2018, selv om flere av dem vil innføre livstidsstraff i idretten.

FÅR STØTTE: Selv de som har vært mest for strenge dopingstraffer og utestengelse på livstid, ønsker å se Therese Johaug kjempe om norske OL-gull i Pyeongchang i 2018.  Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
FÅR STØTTE: Selv de som har vært mest for strenge dopingstraffer og utestengelse på livstid, ønsker å se Therese Johaug kjempe om norske OL-gull i Pyeongchang i 2018.  Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) foreslo 20. november at utøvere som har sonet dopingdommer på mer enn seks måneder, ikke skal få delta i de olympiske lekene. Selv om Therese Johaug ikke tok clostebol med hensikt om prestasjonsfremmende virkning ifølge domsutvalget, er Påtalenemdas innstilling på 14 måneders utestengelse.

Forslaget vil imidlertid ikke tre i kraft før om flere år. WADA-koden endres som regel hvert sjette år, og den forrige endringen trådte i kraft 1. januar 2015. Med andre ord vil ikke en endring av WADA-koden bli gjeldende før 2021, altså i forkant av vinter-OL i Beijing i 2022 - hvis endringene følger den normale syklusen.

Likevel har forslaget norsk relevans i kjølvannet av den pågående saken til Therese Johaug, hvis påtale er på 14 månederes utestengelse. 25-27. januar vil den muntlige forhandlingen avholdes.

Aukland vil ha livstidsstraff ved bevisst doping

Tidligere har Norge vært en av de sterkeste forkjemperne for strengere dopingstraffer.

Sykkeleneren Chris Froome er en av idrettsstjernene som har ytret et ønske om livstidsstraff for dopingdømte utøvere. Også Grete Waitz ønsket livstidsstraff. Andreas Thorkildsen og Anders Aukland har forfektet det samme budskapet tidligere overfor henholdsvis Dagbladet og NTB.

- Personlig ser jeg at de aldri kommer tilbake igjen etter en positiv prøve. I samfunnet ellers er det rom for å gjøre en feil, men jeg synes det er annerledes i sport. Skal man få bukt med dopingen, må det knallharde straffer til. Det er et feil signal å sende ut at løperne får en ny sjanse, sa Aukland i 2002.

Nå, 12 år senere, sier Aukland følgende til Dagbladet:

FOR LIVSTIDSSTRAFFER: Anders Aukland mener utøvere som blir dømt for å ha dopet seg bevisst, aldri bør ha muligheten til å komme tilbake. Therese Johaug vil han se i OL i 2018, fordi hun ikke tok clostebol med hensikt om prestasjonsfremmende virkning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOR LIVSTIDSSTRAFFER: Anders Aukland mener utøvere som blir dømt for å ha dopet seg bevisst, aldri bør ha muligheten til å komme tilbake. Therese Johaug vil han se i OL i 2018, fordi hun ikke tok clostebol med hensikt om prestasjonsfremmende virkning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser veldig forskjell på dopingsaker. Jeg mener fortsatt at der det er snakk om bevisst doping, som EPO, bør det gis livstidsstraff. Jeg er fortsatt for strengere straffer i slike saker, sier Aukland til Dagbladet.

- Jeg vil ikke si noe om hvor streng straff Johaug bør få, annet enn at jeg ser at hun bør få en straff, selv om hun ikke fikk i seg det forbudte stoffet bevisst. Sånn må det være, selv om det er tragisk for Therese og selv om det er stor forskjell på denne saken sammenlignet med en del andre.

- Bør Johaug delta i OL i 2018?

- Ja, det tror og håper jeg at hun gjør, mener den norske langrennslegenden.

Støtte fra Poirée

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke andre idrettsprofiler og eksperter i spørsmålet om det - på generelt grunnlag - er riktig av Norge å sende tidligere dopingdømte utøvere til OL.

Der mange før var kategoriske i at det bør man ikke, har Johaug-saken endret holdningen til mange. Doping er ikke nødvendigvis doping.

VIL SE JOHAUG I OL: Den franske skiskytterlegenden Raphaël Poirée er ikke i tvil om Therese Johaug bør få delta i OL i 2018.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL SE JOHAUG I OL: Den franske skiskytterlegenden Raphaël Poirée er ikke i tvil om Therese Johaug bør få delta i OL i 2018.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Skiskytterlegenden Raphaël Poirée er ikke i tvil om at Johaug bør få delta i OL i 2018.

- Johaug bør få dra til OL, sier Poirée til Dagbladet.

- Hvorfor mener du det?

- Norske utøvere har alt å tape på å dope seg og det er mange kontroller i norsk idrett. Det er ingen grunn til å tro at hun dopet seg med vilje, sier franskmannen.

- Hjernen sier det motsatte av hjertet

Frode Estil støtter Poirée, men han tror det er hjertet og ikke hjernen som snakker.

- Det er et vanskelig spørsmål. Det er vanskelig å være kynisk objektiv i denne saken. Hjertet sier nok det motsatte av hjernen for del fleste av oss. Jeg vil se Therese i OL, sier Estil Dagbladet.

Også alpinlegendene Lasse Kjus og Tom Stiansen ønsker å se Johaug konkurrere om gull igjen når den sannsynlige straffen er ferdigsonet.

- Det er ikke et ja nei-svar på det spørsmålet. Therese Johaug synes jeg skal få lov til å få delta i OL i 2018. Straffen på 14 måneder synes jeg er streng, fordi jeg tror på historien. Gjentakende eller bevisst bruk av prestasjonsfremmende midler ala Lance Armstrong, bør utestenges på livstid, sier Kjus til Dagbladet.

- Hun bør få delta. Dette er en annerledes sak i mine øyne, mener Stiansen.

Hetland: - Norge bør ikke ha særegne regler

Tidligere verdensmester i svømming, Alexander Hetland, mener Norge bør ligge på samme linje som de internasjonale forbundene.

ENIG MED AUKLAND: Lasse Kjus ønsker livstidsstraff på bevisst doping, men ønsker Therese Johaug tilbake. Argumentene er de samme som hos Anders Aukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENIG MED AUKLAND: Lasse Kjus ønsker livstidsstraff på bevisst doping, men ønsker Therese Johaug tilbake. Argumentene er de samme som hos Anders Aukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det har vel skjedd tidligere at norske dopingdømet har blitt sendt til OL etter endt dom (Erik Tysse). Jeg mener uansett at Norge ikke bør ha særegne regler: Om våre utøvere har lov til å konkurrere av internasjonale forbund, bør Norge også gi dem lov til det. På samme måte skal man ikke få lov til å konkurrere i Norge om man er utestengt internasjonalt, sier Hetland til Dagbladet.

- Formildende omstendigheter har vi en egen dopingdomstol som skal vurdere i en eventuell dopingdom, og det er denne jeg mener vi bør forholde oss til når det gjelder lov eller ikke lov til å konkurrere.

Også idrettsekspert Johan Kaggestad sier ja til Johaug i OL i 2018.

- Domsutvalget tror på henne. Det er viktig og er jo årsaken til at straffen er mildere enn en vanlig sak med anabole steroider. Siden domsutvalget går god for hennes forklaring om at hun ikke tok stoffet med hensikt, mener jeg at hun bør få delta i OL i 2018.

Svenskenes mening

Kaggestad får støtte av Expressens langrennsekspert Tomas Pettersson.

ØNSKER INTERNASJONAL LINJE: Aleksander Hetland mener Norges dopingregler ikke bør være noe strengere enn den internasjonale. Foto: NTB Scanpix
ØNSKER INTERNASJONAL LINJE: Aleksander Hetland mener Norges dopingregler ikke bør være noe strengere enn den internasjonale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Om dommen blir 14 måneder, så stopper det der. Jeg synes det er en rimelig, logisk og riktig lengde på straffen sammenlignet med praksis i lignende saker. Samme dag som Johaug har sonet ferdig sin straff, er hun fri til å gjøre som hun vil, for eksempel konkurrere i OL. Punktum.

- Det blir veldig kunstig om en utøver skal fortsette å straffes etter at straffen er ferdigsonet - og da bare i visse konkurranser. Hvorfor skal det være greit å delta i NM, Tour de Ski og VM, men ikke i OL? Enten har man tidsbestemt straff eller livstidsstraff. Når reglene er som i dag, skal Johaug få gå fri når hun er ferdigsonet. Dermed kan hun gå i OL.

Kommentatorkollega i svenske Expressen, Ludvig Holmberg, mener Johaug-saken har endret holdningen til doping i Sverige.

- Johaug-saken får selv det svenske folk til å endre holdning. Mange har skreket om livstidsstraff for doping, men de stemmene er ikke like tydelige nå. Folk vil bare at Johaug skal få en merkbar straff og at hun ikke slipper fri bare fordi hun er Therese Johaug. 14 måneder er en straff som mange svensker tenker er rimelig, forteller Holmberg.

Bjørgen føre var

Marit Bjørgen tok - i motsetning til flere av sine idrettskolleger - flere forbehold i sin vurdering og var på mange måter føre var da hun ble spurt om problematikken i 2013. Hun har sine ord i behold også i dag.

- Ved bruk av EPO og bloddoping har de gjort dette med vilje. Da bør man utestenges for livstid. Så er det tilfeller der noen får i seg noe via mat eller i medisiner de ikke var helt klar over hva inneholdt. Da er det vanskelig å si at de skal ut på livstid, sa Bjørgen da hun ble spurt om livstidsstraff for tre år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!