IKKE PERFEKT: Sondre Sande Gullord sier han har sett Tom Tvedt bedre enn i intervjuet med NRK. Han vil fortsatt at Idrettsforbundet skal vise fram alle bilag og reiseregninger. Foto: Norges Idrettsforbund
IKKE PERFEKT: Sondre Sande Gullord sier han har sett Tom Tvedt bedre enn i intervjuet med NRK. Han vil fortsatt at Idrettsforbundet skal vise fram alle bilag og reiseregninger. Foto: Norges IdrettsforbundVis mer

Åpenhetsdebatt i Idrettsforbundet

Idrettsstyremedlemmet som vil ha mer åpenhet: - Jeg har sett Tvedt bedre

Sondre Sande Gullord (26) føler seg trygg på at Idrettsforbundet ikke har noe å skjule. Han håper fortsatt at de får mulighet til å vise nettopp det.

(Dagbladet): Sondre Sande Gullord gikk tidligere i år ut i VG. Der ba han og kollega Anne Berit Figenschau Norges Idrettsforbund om å åpne opp for fullt innsyn i «Sotsji-regnskapet» - helt ned på enkeltbilag.

De to var i mindretall i Idrettsstyret, og fikk ikke medhold.

Nå har debatten blusset opp igjen. Denne uka kom Bernander-rapporten, hvor John G. Bernander og ni personer har vurdert norsk idretts åpenhet og innsyn.

Fikk kritikk

Idrettspresident Tom Tvedt svarte blant annet på rapporten i et intervju med NRK mandag kveld (se intervjuet nederst i saken). Der fikk han pepper for å ha vært svært, nærmest komisk, unnvikende på spørsmålet han fikk:

FIKK KRITIKK: Det er dette intervjuet som har ført til at kritikk av Tom Tvedt. Se det nederst i saken. Foto: Skjermdump / NRK
FIKK KRITIKK: Det er dette intervjuet som har ført til at kritikk av Tom Tvedt. Se det nederst i saken. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

- Han blir drevet fra skanse til skanse og bruker mange minutter på å stotre og bortforklare. Det blir bare dumt, uttalte Knut Bjørklund, leder av Troms Idrettskrets, til NRK.

- Han hadde et manus i hodet som sikkert har vært diskutert på styrerommet. Dette virker som en forferdelig viktig sak for idrettspampene. Sånn som han opptrådte der sier han egentlig at dette er reiseregninger man ikke tør å vise fram, sier Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, til Aftenposten.

TV 2-veteran Davy Wathne fulgte opp på Twitter:

- Hvilken medierådgiver er det som tar seg betalt for å si «drit i spørsmålene! Gjenta en intetsigende selvfølgelighet i det uendelige"?

- Sett ham bedre

Dagbladet har vært i kontakt med styremedlemmet etter de siste dagenes oppslag.

- Hva tenker du om måten Tom Tvedt framstår på i NRK-intervjuet?

- Nøyaktig hvordan Tom Tvedt fremstår og svarer for seg får andre vurdere. Så må jeg legge til at jeg har sett Tom Tvedt bedre, men også at jeg vet hvilket engasjement og stort hjerte han har for idretten.

- Han virker nølende for å åpne opp før 2015 med å ikke svare ordentlig på spørsmålet?

- Han må svare på det vedtaket som flertallet (i Idrettsstyret) har landet på. Jeg har landet på en annen konklusjon, nettopp at det hadde vært best å vise åpenhet og gi innsyn bakover i tid dersom det er ønskelig, sier Gullord og legger til:

- Det gjelder også for tiden før 2015. Åpenhet er et sentralt demokratisk premiss for idrettsorganisasjonen. Det burde gis innsyn også her i stedet for at det dannes et uheldig bilde av pengesløseri eller at man har noe å skjule. Å vise åpenhet tror jeg ville vært det beste for å gjenoppbygge tilliten til idrettsledelsen sentralt. Samtidig så har jeg full respekt for den konklusjonen flertallet i styret har landet på. Det er ingen enkel sak.

- Hva tenker du om måten dere blir oppfattet på utad etter en sak som dette?

- Jeg vet at Tom Tvedt ønsker det beste for norsk idrett, så får han og vi andre stå på og jobbe for at tilliten og omdømmet skal være så bra som mulig. Andre får ta seg av å mene noe om hvor bra det er til enhver tid, tenker jeg.

- Er du redd det er noe å skjule når det ikke blir offentliggjort?

- Jeg har bare vært med fra juni 2015, og kjenner ikke historien og detaljene før det, men jeg har full tillit til Tom Tvedt og alle andre som er med på å styre norsk idrett. Men igjen, dersom man mener det ikke er noe å skjule, er det best å vise fram at det ikke er noe å skjule. Tillit bygges best med fast grunn i bånn.

- Er saken tapt for din del, eller vil du kjempe videre?

- Vi har hatt det oppe som sak i styret tidligere, der er jeg og Anne Berit (Figenschau) i mindretall, og det er sånn det er i en demokratisk organisasjon. Da er det flertallet som bestemmer, mens mindretallet har rett til å få protokollført sitt standpunkt i tilfeller hvor man ønsker det. Det har vi gjort. Jeg vil ikke søke noen omkamp, men når Dagbladet og andre spør føler jeg at jeg er forpliktet til å redegjøre for mitt standpunkt. Det ville vært dumt av oss å la være å svare på det, og vi har en god tone rundt dette i Idrettstyret.

IDRETTSSTYRET: Første styremøte med Tom Tvedt som president. Fra v. Generalsekretær Inge Andersen , Marit Roland Udnæs, Anne Berit Figenschau,Kjartan Haugen, Oddvar Johan Jensen (med briller), Geir Johannessen (med briller), Marcela Montserrat Fonseca Bustos, Tom Tvedt, idrettspresident, Kristin Kloster Aasen, Guri Ramtoft, Sondre Sande Gullord, Gerhard Heiberg IOC-representant, Vibecke Sørensen og Sigbjørn Johnsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IDRETTSSTYRET: Første styremøte med Tom Tvedt som president. Fra v. Generalsekretær Inge Andersen , Marit Roland Udnæs, Anne Berit Figenschau,Kjartan Haugen, Oddvar Johan Jensen (med briller), Geir Johannessen (med briller), Marcela Montserrat Fonseca Bustos, Tom Tvedt, idrettspresident, Kristin Kloster Aasen, Guri Ramtoft, Sondre Sande Gullord, Gerhard Heiberg IOC-representant, Vibecke Sørensen og Sigbjørn Johnsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Gode innspill

Etter Bernander-rapporten kom, ser det ut som det vil bli strengere kontroll på reise og bespisning i åra som kommer.

Sondre Gullord forteller at han har fått lest deler av rapporten, som han mener gir gode avklaringer.

- Noe spesielt du beit deg merke i?

- Jeg ser nytteverdien i arbeidet som er gjort. Ja, for eksempel innspill med at vi får på plass en formell rutine for godkjenning av regnskap gjennom utvidede fullmakter til kontrollutvalget. Det er fire år mellom hvert Idrettsting. Ikke alle organisasjoner har generalforsamling hvert år. I idretten er det vanlig at det kan gå 2-3-4 år. Så i vår kontekst er det ikke veldig uvanlig, men en årlig avsjekk hos kontrollutvalget virker fornuftig.

- Så er det gode innspill på grenser og retningslinjer for utlegg på reise og bespisning og den type ting, sier Gullord til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Karl Filip Singdahlsen i Idrettsforbundet onsdag kveld. Han forteller at Tom Tvedt er på ferie og at Inge Andersen ikke var tilgjengelig for en kommentar onsdag kveld.