Idrettsstyret skal behandle proffboksing på møte i morgen

Forbudet kan snart være opphevet.

SNART BOKSING?: Snart kan Cecilia Brækhus få lov til å bokse i Norge. Idrettsstyret skal behandle saken om proffboksing i morgen.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SNART BOKSING?: Snart kan Cecilia Brækhus få lov til å bokse i Norge. Idrettsstyret skal behandle saken om proffboksing i morgen. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Forbudet mot proffboksing kan komme til å bli opphevet i Norge ganske raskt, men om det åpner for kamper med Cecilia Brækhus er mer uklart.

Idrettsstyret skal behandle proffboksingen på sitt kommende styremøte i Oslo onsdag. Der kommer idrettsforbundets toppledelse til å se på alle sider ved proffboksingen.

Det er ikke bare loven om forbud mot profesjonell boksing som må vekk for at Brækhus skal få bokse i Norge. Den såkalte knockoutloven må også omarbeides, eller kanskje strykes helt og holdent. Det er i utgangspunktet ikke idrettsstyret for.

- Det er elementer i knockoutloven vi gjerne vil ha med oss videre, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Hans og idrettens anliggende er å jobbe for at Norges Bokseforbund kan drive boksesporten i henhold til de nye reglene fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA). Den tradisjonelle proffboksingen som Cecilia Brækhus er en del av, ligger utenfor idrettsforbundets ansvarsområde.

Mange vurderinger Det er mange vurderinger som må gjøres for at Brækhus skal få slippe til i bokseringen på norsk jord. Det innrømmer også kulturminister Thorhild Widvey (H).

- Aller først må forbudet mot proffboksing bort. Jeg vurderer nå de høringsuttalelsene om denne saken som ligger i departementet. Det arbeidet er snart ferdig, og da vil saken bli tatt videre, forteller den nye kulturministeren.

I tillegg må knockoutloven og knockoutforskriften vurderes. Widvey sier hun har lagt merke til at Det internasjonale bokseforbundet er opptatt av muligheter som kanskje ikke får innpass i norsk lov.

- Her gjelder det å finne balansegangen mellom idrettens og den enkelte utøvers anledning til å drive denne sporten, samt den frihet de har til å kunne gjøre det. Samtidig må vi se på de helsemessige skadene det kan medføre, sier kulturministeren.

Nye regler Det er de nye reglene fra AIBA og valget av ny regjering som har skutt fart i debatten om å tillate proffboksing i Norge igjen. Dersom norske boksere skal kunne kjempe om OL-plasser, må det nye regelverket fra AIBA innføres i Norge.

Både forbudet mot profesjonell boksing og knockoutloven, slik den er utformet i dag, stopper denne muligheten.

Det tradisjonelle proffboksingen som Cecilia Brækhus og hennes selskap Sauerland er en del av, opererer på utsiden av den tradisjonelle idretten og de store internasjonale særforbundene.

Om regjeringen vil tillate all form for profesjonell boksing eller bare AIBA-varianten, er det ingen gitt å svare på i øyeblikket.

- Jeg kommer til å ta kontakt med Norges Idrettsforbund for å høre hva de mener om denne saken. De signalene idretten kommer med, blir viktige for meg, sier kulturminister Widvey til NTB.

(NTB)

I MØTE: Idrettspresident Børre Rognlien.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
I MØTE: Idrettspresident Børre Rognlien. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer