Idyll med et par sprekker

DØGNET FØR Norge møter Bosnia-Hercegovina kan det være klokt å minne om det som ikke har vært bra i Norges to første EM-kvalifiseringskamper.

  • Baklengsmålene hjemme mot Danmark.
  • Romanias sjanseovertall i nesten en time.
  • Og enkeltspilleres prestasjoner mot Romania.

Og nok en påminnelse:

I morgen møter Norge en fotballnasjon som i lange perioder rundspilte VM-finalist Tyskland for bare noen dager siden.

LANDSLAGSSJEF Nils Johan Semb har fått kritikk fordi han ofte har påpekt motstandernes styrker. Nå holder han denne informasjonen mer intern. Men vær sikker på at den når fram til spillerne. Heldigvis. Først og fremst må han likevel konsentrere seg om sine egne. Og blant annet dette:

DANMARK SCORET to ganger på tre sjanser på Ullevaal for en drøy måned siden. Begge gangene ble Norge utspilt. Veldig utypisk Norge - og trolig på grunn av den offensive innstillingen. En innstilling som var prisverdig og helt korrekt der og da. Men ikke uten negative konsekvenser.

  • Mot Bosnia-Hercegovina må Norge finne en bedre balanse mellom det offensive engasjementet og den defensive tryggheten.

SJANSEFORDELINGEN i Romania endte 4-4. Tallet forteller ingen ting om kampbildet eller rekkefølgen på sjansene. Romania hadde de tre første. I tillegg kom et par halvfarlige muligheter før Norges første - som kom ni minutter etter pause. Altså etter 54 minutter.

  • Riktig nok handlet denne kampen primært om defensiv styrke, hardt arbeid og tålmodighet. Men defensiv styrke er ikke noe hinder for offensiv styrke. Tvert imot. Man kan ikke gjøre noe konstruktivt med ballen før den er vunnet.

Det gikk nesten en time før Norge klarte å gjøre noe annet enn å vinne ballen.

RESULTATMESSIG var 1- 0 borte over Romania en av norsk landslagsfotballs største triumfer. Likevel presterte mange av spillerne under forventet. Spesielt framover på banen. Det forteller noe om at andre presterte tilsvarende bra og at det ikke kreves så mye mer enn hardt arbeid på et defensivt Norge på bortebane.

  • På hjemmebane må Norge styre begivenhetene i langt større grad. Kravene til enkeltspillere blir større og mer sammensatte. Offensive nøkkelspillere som John Arne Riise, Steffen Iversen og Ole Gunnar Solskjær må løfte seg prestasjonsmessig.

SEMB BLE ET luksusproblem fattigere da Ronny Johnsen ble erklært kampudyktig i går. Dermed får Claus Lundekvam en ny viktig landskamp ved siden av Henning Berg. Hurtigheten til Johnsen hadde garantert sendt ham rett inn på laget - spesielt i en hjemmekamp som dette, der Norge vil presse høyere og etterlate seg kontringsrom.

Men Lundekvam har bedre fart enn de fleste norske midtstoppere. Dessuten har landslagskaptein Henning Berg på utmerket vis demonstrert hvordan man kan fungere perfekt som midtstopper selv om man ikke er spesielt rask.

I UTGANGSPUNKTET bør de elleve som startet mot Romania også starte i morgen kveld. Med unntak av den åpenbare usikkerheten rundt Thomas Myhre, har Semb egentlig bare ett problem:

  • Han vil helst ha både John Carew og Øyvind Leonhardsen på banen. Men en av dem må ut - avhengig av hvordan han komponerer midtbanen.

Mot Danmark prioriterte han Leos løpsstyrke. I morgen bør han velge Carew. Selv om det betyr at Steffen Iversen nok en gang må ned i midtbaneleddet.