Idyllen er vårt våpen

ROTTERDAM (Dagbladet): På den ene banehalvdelen står Solskjær, Flo, Iversen og Carew og konkurrerer om å prikke inn de vakreste avslutningene.

På den andre halvdelen rusler landslagssjefen rundt i en atmosfære av tøv og humør. Slikt skjer bare i et landslag preget av idyll, selvsikkerhet og maksimale forberedelser.

Reporteren fra den spanske TV-stasjonen måtte forhøre seg med Dagbladet om de norske landslagsspillerne oppførte seg like avslappet foran VM i USA og Frankrike. For - han hadde gjort grundig forarbeid, og visste at ingen av de to sluttspillene endte med særlig suksess.

Svaret var enkelt: Nei!

Til optimisme for oss nordmenn, til ettertanke for spanjolen.

Rollene

I går kveld offentliggjorde Semb laget for spillerne. Slik blir rollefordelingen mot Spania - fra keeper til ytre høyre:

Den trygge: Thomas Myhre

 • De første tilbakespillene og manøvrene i feltet bestemmer mye. En skjelven keeper sprer usikkerhet til alle ledd. Myhre (26) er flink til å framstå med den blandingen av autoritet og arroganse som forbindes med de uovervinnelige keeperne.

Den raske: Vegard Heggem

 • Taper unntaksvis en løpsduell, og viktig som problemløser rundt to tregere midtstoppere. Hvis innleggene sitter og selvtitilliten øker, blir han fort også en offensiv ressurs for Norge. Men må sette standard fra start, og ikke pusle innledningsvis, som han gjorde i EM-testen mot Italia.

Den autoritære: Henning Berg

 • Ledertypen. Prater og motiverer i ett kjør, og er hjernen i det norske soneforsvaret. Duellspiller på ypperste nivå, og har den beste langpasningen fra forsvarsrekka. Må ikke la seg friste ut av forsvarslinja av kvikke spanjoler.

Den urokkelige: Bjørn Otto Bragstad

 • Sterk og robust - både fysisk og psykisk. Ble av mange avskrevet som fotballspiller for fem år siden, men har jobbet seg tilbake. I dag virker ingen oppgave for stor. Taktisk klok, suveren i lufta og meget taklingssterk. Men - i likhet med makker Berg - ikke rask.

Den arrogante: André Bergdølmo

 • Du kan se på Bergdølmo om han er i form. Da skyter han fram brystkassa, løfter haka og fester blikket langt opp i banen. Kan både drible og levere med begge bein, og blir en av EMs profiler hvis han løfter seg opp på Champions League-nivå igjen. Mye tyder på det.

Den uforutsigbare: John Carew

 • Fotballeuropa har lært seg navnet, men John er fortsatt så uferdig og fersk på dette nivået at ingen helt vet hva han står for. Ikke John selv engang - og her ligger nøkkelen til hans suksess. Er proppfull av selvtillit, og vil helst frelse fotballfolket ved hver ballberøring. Må ikke stå i ro, være i konstant driv framover, hoppe høyest og løpe fortest.

Den flittige:Erik Mykland

 • Neppe best i test, men best i praksis når det handler om utholdenhet og arbeidsmoral. Skal være på konstant jakt etter ballen, og stå fram med den eminente nærteknikken som gjør at han løser de mest kinkige situasjoner. Og - når kampen har løst seg opp og vippet i Norges favør - kan han gjerne trylle litt.

Den fornuftige: Bent Skammelsrud

 • Skal gjøre de strategiske valgene på midtbanen, og styre de norske overgangene fra forsvar til angrep. Det forventes ambisiøse løsninger, men også lav feilprosent: Ballen skal framover, samtidig som det blir ekstra kritisk hvis han mister den mens hele laget er i framdrift.

Den allsidige: Steffen Iversen

 • Har alle ferdigheter: Alltid god i lufta, skyter bra med begge bein, og - når formen er inne er han også god med ballen. Må i tillegg demonstrere høy arbeidsmoral og løpsstyrke i indreløperrollen. Usikker form etter skadefravær, men har sprudlet på de siste treningene.

Den giftige: Ole Gunnar Solskjær

 • Livet smiler, og han gjør ikke annet tilbake. Står fram med en helt annen pondus enn i VM for to år siden. Mer moden, mer ansvarsbevisst og med enda større treffsikkerhet. Kanskje EMs beste avslutter, men må vokte seg for ikke å bikke over i egoismen.

Den respekterte: Tore André Flo

 • Statusen som alenespiss gir ham automatisk oppmerksomhet. Flo er i tillegg symbolet på Norges offensive utvikling de siste årene. Må tåle masse juling i den viktigste rollen på Norge. Vi sitter med en god følelse av at han har hatt EM-formen i banken de siste ukene...