FORNØYD: Hassan Moustafa er en fornøyd IHF-president. Her med verdensmesteren Frankrike og H.E. Sheikh Joaan Bin Hamad Bin Khalifa Al-Thani, president i organisasjonskomiteen til Qatar 2015 etter VM-finalen i år. Foto: epa/Robert Ghement
FORNØYD: Hassan Moustafa er en fornøyd IHF-president. Her med verdensmesteren Frankrike og H.E. Sheikh Joaan Bin Hamad Bin Khalifa Al-Thani, president i organisasjonskomiteen til Qatar 2015 etter VM-finalen i år. Foto: epa/Robert GhementVis mer

- IHF ønsker enhver etterforskning under alle formål velkommen

Administrerende direktør benekter alle anklager.

(Dagbladet:) Frode Kyvåg, Gunnar Pettersen og Bent Svele går hardt ut mot IHF og forbundets president Hassan Moustafa i en Dagbladet-artikkel.

Forbundet på sin side, mener det ikke er noen grunn til det, og administrerende direktør i IHF, Amal Khalifa, sier følgende om korrupsjonsanklagene i et e-post-intervju med Dagbladet:

- Det har ikke blitt tatt ut noen korrupsjonssiktelse. IHF forklarte umiddelbart etter besøket av politiet på IHFs hovedkontor, at det skyldtes en klage fra en TV-rettighetsholder IHF tidligere har hatt kontrakt med. To selskapet hadde store interne konflikter, og forsøkte å dra med seg IHF, forklarer Khalifa.

Ifølge den administrerende direktøren er en annen grunn til politibesøket at det ble sendt et brev til den tidligere TV-rettighetshaveren, som ikke hadde betalt de to siste avdragene på totalt seks millioner euro. Khalifa sier til Dagbladet at den tidligere TV-rettighetshaveren til slutt måtte betale pengene de skyldte, pluss renter.

- IHF ønsker enhver etterforskning under alle forhold velkommen, med mål om riktige avgjørelser. Inntil nå er ingen klar beskyldning om korrupsjon mottatt, og tildelingen av TV-rettighetene er i henhold til det strenge regelverket gjennom en anbudsprosess.

Khalifa forklarer at det var IHF Council som stemte for det beste tilbudet, og at presidenten vanligvis ikke bruker sin stemmerett, fordi Council-medlemmene skal få bruke sin frihet til å stemme.

«Parodi-VM» Aftenposten skrev i januar om «parodi-VM», og listet opp flere punkter som sender Qatar-VM inn i historiebøkene som det merkeligste VM i historien.

Blant annet skal Qatar ha levert VM-søknaden på iPad, og latt alle stemmegiverne beholde den. Det tilbakeviser IHF.

- Teknologien har blitt brukt lenge for å spare mye papirarbeid. Disse iPadene ble levert tilbake med en gang etter stemmegivningen, sier Khalifa.

AVVISER ANKLAGENE: Hassan Moustafa (bildet), IHF og dets administrerende direktør Amal Khalifa, avviser alle korrupsjonsanklager i et e-post-intervju med Dagbladet. Foto: AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA
AVVISER ANKLAGENE: Hassan Moustafa (bildet), IHF og dets administrerende direktør Amal Khalifa, avviser alle korrupsjonsanklager i et e-post-intervju med Dagbladet. Foto: AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA Vis mer

Qatar-VM ble for alvor en parodi for mange, da nasjoner som hadde kvalifisert seg ikke fikk være med til VM allikevel, og det at Qatar kjøpte seg et landslag. IHF mener de har alt på sitt rene og at reglene ble fulgt, men har endret litt på reglene.

- I IHFs forskrift for IHF-konkurranser står det «For å delta i IHF-VM er det obligatorisk med et visst ytelsesnivå. I tilfelle konkurranse-kapasiteten (evnen) til et kvalifisert lag er diskutabel, og forskjellen mellom det aktuelle land og de andre kvalifiserte til VM er stor, forbeholder IHF seg retten til å ta fra det aktuelle landet plassen sin, og gi den til et land som møter de tilsvarende krav. Dette for å styrke og beskytte IHFs VM-produkt», sier Khalifa.

Når det gjelder kjøp av spillere har kravene også blitt endret.

- Før 2000 var det lenge siden IHF-regelverket hadde blitt endret. Endringene som har skjedd i ettertid følger IOC-forskriftene, men det er også lagt til nye betingelser for å skape ytterligere restriksjoner. (Se faktaboks for regelverket)

Utløpt frist Fristen til å sende inn endringsforslag til IHFs lover og regler skal ha gått ut uten at noen ble gjort oppmerksomme på det. Ifølge den norske håndballpresidenten har man tidligere mottatt et brev med informasjon om dette, og rakk da ikke fristen som gikk ut 5. januar.

- Dette har IHF snakket med det Norske Håndballforbundet (NHF) om. Fristen for innsending av forslag er tydelig skrevet i IHFs vedtekter, som har blitt sendt til fordbundene og er tilgjengelig på IHFs hjemmeside, sier Khalifa, og legger ved svaret de sendte NHF:

«Vennligst vær oppmerksom på at innsendinger til kongressen må sendes til IHFs hovedkontor senest fem måneder før kongressen, i henhold til paragraf 12.3.8 (punkt a) i IHFs vedtekter, det vil si 5. januar 2015. Ettersom denne fristen allerede har utløpt, var vår generelle informasjon som ble sendt ut forrige uke etter fristen (...) ikke inkludert noen referanse til innsendinger. I denne sammenheng ønsker vi å påpeke at datoen for kongressen ble annonsert i offisielle brev datert 5. september 2014, det vil si ni måneder i forveien»

- Det er heller inget krav om annonsering av fristen, men det ble gjort i 2013. NHF sendte dessverre inn sine forslag etter fristen i år, forklarer Khalifa til Dagbladet.

Ansvar for egne beslutninger Frode Kyvåg, Gunnar Pettersen og Bent Svele vil alle støtte en eventuell boikott mot IHF, og mener det er eneste løsningen per i dag.

- Håndballekspertene Dagbladet har snakket med foreslår en boikott av IHF etter korrupsjonsanklagene. Er dette en reaksjon forbundet frykter?

- Det er første gang jeg hører om et slikt forslag. Jeg vil gjerne nevne at hvert forbund er uavhengig og ansvarlig for sine beslutninger, svarer Khalifa kryptisk.

- Hva vil konsekvensene av en slik boikott være?

- Ved boikott vil bestemmelsene i IHF-vedtektene være aktuelt, svarer Khalifa.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få dette svaret utdypet i en ny e-post som ble sendt til Khalifa.

QATAR 2015: Dr. Hassan Moustafa (t.h), president i IHF og H.E. Sheikh Joaan Bin Hamad Bin Khalifa Al-Thani, presidenten av organisasjonskomiteen for Qatar 2015. Foto: epa/Nic Bothma
QATAR 2015: Dr. Hassan Moustafa (t.h), president i IHF og H.E. Sheikh Joaan Bin Hamad Bin Khalifa Al-Thani, presidenten av organisasjonskomiteen for Qatar 2015. Foto: epa/Nic Bothma Vis mer