Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjur Røthe gjør comeback

Iivo Niskanen roser og savner Sjur Røthe: - Det er trist

Olympisk mester på femmila i Pyeongchang, Iivo Niskanen, synes det er trist at Sjur Røthe ikke har kunnet konkurrere etter Tour de Ski. I Holmenkollen i helga gjør imidlertid Røthe endelig comeback.

TILBAKE: Sjur Røthe gjør comeback i femmila i Holmenkollen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Sjur Røthe gjør comeback i femmila i Holmenkollen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I Pyeongchang ble Iivo Niskanen olympisk mester på femmila. Det blir han ikke på femmila i Holmenkollen. Da går nemlig de 50 kilometerne i fristil og ikke i hans favorittstilart klassisk.

Det gir et helt annet favorittfelt der også klassiskkongen Aleksej Poltoranin er sjanseløs. Også stjerneskuddet Aleksandr Bolsjunov trives best i klassisk, men han mestrer begge stilarter godt og er en mann å se opp for.

De norske herrene har i nyere tid vært bedre i fristil enn i klassisk, stikk motsatt av det som var tendensen før - på tiden hvor Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset og Anders Aukland var noen av Norges mange klassiskkonger. Samtidig slet Norge med å løse skøytekoden.

Klassisktrøbbelet

GLAD. livo Niskanen jublet over femmilsgullet i OL og er også glad for at Sjur Røthe er tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD. livo Niskanen jublet over femmilsgullet i OL og er også glad for at Sjur Røthe er tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vinter-OL i Pyeongchang var nok et bevis på det som har vært trenden en stund, nemlig at Norge behersker skøytedelen bedre i distanserenn nå med Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund i spissen.

På både skiathlon og herrestafetten var de norske gutta skarpest på fristilsdelen. På femmila i klassisk var pallen uten nordmenn, akkurat som klassiskfellesstarten i Val di Fiemme under Tour de Ski.

Den norske stakerevolusjonen satte Norge i førersetet, men de nye reglene med begrensninger for utviklingen har gjort at diagonalgangen som var på vei ut, har blitt svært viktig igjen. Der er Niskanen, Poltoranin og co. i en egen klasse.

På femmila i Holmenkollen er det imidlertid femmil i fristil og gode norske seierssjanser i konkurranse med skøytekanoner som Dario Cologna, Maurice Manificat og russerne, hvor Sergej Ustjugov og co. kan stille til start om de vil.

Niskanen: - Det er trist

Der gjør også Sjur Røthe - som vant Kollen-femmila i 2015 - et etterlengtet comeback etter to måneder uten konkurranse. Røthe har slitt med ryggen i flere sesonger og fikk før jul diagnosen som forteller at han er revmatiker.

HAR VUNNET FØR. Sjur Røthe vant i 2015 femmila i Holmenkollen foran Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR VUNNET FØR. Sjur Røthe vant i 2015 femmila i Holmenkollen foran Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Femmilskongen fra OL, Iivo Niskanen, savnet sin norske venn under vinterlekene i Pyeongchang. Sammen med Pål Golberg deler de en stor felles interesse i trav.

- Det er trist at Sjur ikke fikk gå i OL og har slitt så mye med skadeplager, for han er en av de aller sterkeste i feltet. Jeg håper han snart kommer tilbake på sitt beste nivå, sier Niskanen til Dagbladet.

- Vi har et veldig bra forhold og deler samme lidenskap i trav. Jeg gleder meg til han kommer tilbake og vi kan ta en prat sammen igjen om trav og hestesport.

Status Røthe

Nå kan altså endelig finnen møte Røthe igjen. 29-åringen fra Voss er imidlertid ikke superoptimist før comebacket i Holmenkollen.

- Formen er OK. Jeg har trent mye rolig den siste perioden og fikk en feberrunde da jeg skulle begynne å trene litt hardt igjen. I går hadde jeg min første hardøkt på lenge. Det var helt greit, men jeg er nok et stykke unna mitt beste nivå, sier Røthe til Dagbladet.

- Jeg er veldig usikker på hvor jeg står etter denne perioden og hvilket tempo jeg har inne. Jeg er nok ikke der jeg har vært, og å kjempe om pallen er urealistisk. Men jeg stiller opp fordi jeg håper å være med oppe. Er jeg rundt topp 10, skal jeg være fornøyd.

Røthe gleder seg over Niskanens ros.

- Det er varme ord fra en verdensmester og olympisk mester. Det er veldig kjekt å høre, så får jeg prøve å leve opp til det. Akkurat nå er jeg ikke blant de sterkeste, men det er stas å høre at Iivo synes det, sier 29-åringen.

- Hvor godt kjenner dere hverandre?

- Vi har ikke mye kontakt, men litt. Iivo og jeg deler noen av de samme interessene, som trav, og har en veldig trivelig tone og har pratet en del om det. Det er kult.

- Veldig kjipt

Etter lange perioder med ryggskader, som gjorde at NM gikk uten Røthe og at han selv avskrev seg selv i OL, peker pila nå i rett retning igjen.

- Jeg har mer kontroll på det nå. Jeg jobber med å holde ryggen i sjakk gjennom ulike styrkeøvelser og medisiner. I det daglige trener jeg uten smerter, men av og til dukker de opp, forteller Røthe.

- Hvordan var det å se OL hjemmefra?

- Først var det veldig kjipt i perioden rett før OL, men da lekene startet, var det veldig moro å følge med på. Det var rått å se Simen (Hegstad Krüger) vinne skiathlon. Jeg visste at han har et høyt maksnivå, men ikke at han har et så høyt nivå inne. Det var veldig kult å se hvor god laginnsatsen var. Jeg vet hvor jeg står i forhold til disse, så jeg håper å komme tilbake på mitt beste nivå og kjempe i toppen, sier vossingen.

Etter en sesong preget av ryggskaden har ikke Røthe oppnådd de resultatene han og landslagsledelsen ønsker. Det vil derfor bli en diskusjon om 29-åringen skal få fornyet tillit på allroundlandslaget neste sesong.

Landslagsplassen i fare

Tidligere praksis har vært å gi utøvere som har fått en sesong spolert av skader en ny sjanse. I 2016/17 leverte Røthe meget gode resultater med topp 10-plasseringer i samtlige distanserenn etter jul, blant annet en 4. og 6. plass under Lahti-VM.

- Jeg er i dialog med landslagsledelsen. Resultatmessig har jeg ikke vært god nok i år, men jeg hadde en av mine beste sesonger i fjor. Jeg håper jeg får fornyet tillit. Det er ingen tvil om at landslaget er den beste arenaen for meg i hvert fall, sier Røthe til Dagbladet.

Mye tyder på at Finn-Hågen Krogh blir flyttet tilbake fra allround- til sprintlandslaget etter at Krogh også denne gang fikk en negativ utvikling i byttet til allroundlandslaget.

Samtidig kan Johannes Høsflot Klæbo gå motsatt vei. Klæbo var selv tydelig på at han ville bli tatt ut på allroundslandslaget før denne sesongen, men ble plassert motvillig hos sprintgutta. Der har han vært en stor ressurs, samtidig som at han har kjørt sitt eget opplegg sammen med morfar Kåre Høsflot

- Jeg håper Finn blir en sesong til på allroundlaget. Han er en kjemperessurs med sine kvaliteter. Så får vi se hva som skjer med Johannes. Det blir spennende. Det er en kabal som skal gå opp her, sier Røthe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!