Ikke akkurat måltørke

Når villgrisene kommer ut av skogene i Europa på jakt etter mat og vann, er det ikke EM-fotballen du prater om, skriver Esten O. Sæther.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CHISINAU (Dagbladet): På tre dagers chartertur med Norges beste fotballspillere inn og ut av firestjerners Leogrand hotell i sentrum av hovedstaden, virker bylivet i Moldova like greit som i de fleste østeuropeiske landene. Det er kjente hamburgere bortpå hjørnet, de rette merkevarene er på plass i utstillingsvinduene langs hovedgata og du kan fikse håret for en tier.

ER DU SLØV NOK nok, kan du leve det gode turistliv også i Chisinau, selv om det er vrient å få i gang en prat med den lokale kompisen om måltørken til fotballandslaget deres. Skarve tre moldovske mål på 6 EM-kamper høres stusslig ut, men det er visst et par andre samtaleemner som engasjerer mer.

Som været for eksempel.

I SOMMER har det vært like varmt og tørt i Moldova som i resten av det sørøstlige Europa. I snitt har temperaturene ligget tre, fire grader over det normale, mens nedbøren har vært ned mot det halve.

Dette området er vant til sparsommelig nedbør. Moderate tørkeperioder er en del av sesongsvingningene, og det er tørrest lengst i sør i retning Svartehavet. Men nå er det blitt ekstremt. De sørlige regionene har bare fått en fjerdedel av det vante sommerregnet, nesten hele landet er erklært som et jordbruksmessig katastrofeområdet og myndighetene har begynt å organisere import av såkorn så det kan bli noe å høste neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer