GA AALESUND LEDELSEN: Fredrik Carlsen scoret med en suser etter bare åtte minutter mot Rosenborg, men som så ofte før slo trønderne tilbake. Carlsen ble kåret til banens beste av en lokal jury.
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
GA AALESUND LEDELSEN: Fredrik Carlsen scoret med en suser etter bare åtte minutter mot Rosenborg, men som så ofte før slo trønderne tilbake. Carlsen ble kåret til banens beste av en lokal jury. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / ScanpixVis mer

Ikke akkurat noen seriemester

Men det er det eneste negative å si om Aalesund.

|||lenge vi slipper å få Aalesund FK som serieleder i norsk klubbfotball etter hele sju serieomganger, er det bare å konsentrere seg om alt det positive ved årets største overraskelse i Tippeligaen. Der er det nok å ta av.

Mot RBK var laget bare noen centimetere på dødballene i sluttminuttene fra å overta gjestenes serieledelse. Det hadde vært greit nok i forhold til prestasjonene i kampen, men altså ikke i forhold til de utviklingstrekkene som klubben representerer med den ganske så forutsigbare angrepsfotballen sin.

Aalesund under Kjetil Rekdal er bare så 1990-talls.

DETTE  var det desidert beste tiåret i denne sporten her til lands. Rent resultatmessig selvfølgelig.

Det er slik Kjetil Rekdal spiller fotballen sin, og som Aalesund-trener gjør han rett i  det. Isolert sett har han ikke noe ansvar for å surfe med på bølgen av den mer individuelt prestasjonsmessige ballbaserte fotballen som har skvulpet over deler av Tippeligaen denne våren. Det er ikke det at dette Aalesund-laget mangler alt av slike ferdigheter; et mer riskofylt angrepsspill enn det lange og høye framspillet til Tor Hogne Aarøy passer bare ikke inn i Rekdals masterplan for å få flest mulig poeng ut av mannskapet han har til rådighet.

Foreløpig er dette en plan som duger både for tilskuerne i byen og for tabellen i Tippeligaen.

AKKURAT den framgangen er ikke tilfeldig. Aalesund-treneren har pratet ned prestasjonene til laget sitt gjennom hele denne poengmessig trivelige sesongstarten, men det er likevel grunn til å prate høyt om den helheten som gjør laget kommer fra de mest humpete kampene med ok resultat.

De planmessige bevegelsene inn i rommene rundt Aarøy speiler den samme gjennomførte tenkningen som for noen år siden gjorde at VIF under Kjetil Rekdal vant seriegull på jobbingen rundt de høye, lange ballene til Steffen Iversen. Vel var Iversen i 2005 en mer komplett spiller enn Tor Hogne Aarøy, men selv Steffens ekstra kvaliteter fristet ikke Kjetil Rekdal til å ta noen ekstra sjanser.

Det forteller hvor presist han vet hva han går etter og hvor vanskelig han er til å lokke vekk fra selve resultatmålet.

DET er slike tydelige trenere som i lengden også drar inn flest seire. Selv på en kveld der hjemmelaget før pause stort sett var så trist og utspilt at du ble skremt bare av tanken på at Aalesund kunne overta ledelsen i Tippeligaen, viste sluttbildet noe langt lysere:

•• Det er vrient å ikke bli imponert av en spillergruppe som klarer å samle seg til en så herlig innspurt mot en ellers overlegen motstander.

Da var den irriterende respekten for en middels RBK-utgave, alle feilpasningene og den tidvis meningsløse mangelen på risiko i eget spill som blåst bort. Plutselig feide ganske hjelpesløse Aalesund over den eneste storklubben vi har i norsk klubbfotball. På bare noen få minutter var det til og med mulig å bli glad i dette nye topplaget..

NORSK klubbfotball har selvsagt råd til ulike spillestiler. Et så lite ballbesittende lag som Aalesund blir først et problem hvis stilen hindrer den generelle utviklingen av vesentlige individuelle ferdigheter. Tatt i betraktning den generelle framgangen i Aalesund-fotballen, er det lite grunn til å tro at det har skjedd.

Sporten er nok i stedet i ferd med å få et nytt regionalt sentrum. Gjennombruddet som kom med cuptriumfen i fjor kan følges opp med en plassering ganske høyt opp på tabellen i Tippeligaen. Det vil i så fall representere et imponerende steg framover for en klubb som egentlig aldri har etablert seg som noe naturlig topplag.

Nå ligger mye til rette for å klare akkurat det. Norges ivrigste fotballtilhengere har fått et lag som står i stil med entusiasmen.

Det er i hvert fall bare til å bli glad av.

 

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.