Ikke akkurat sjarmerende, RBK!

Anthony Annan er ingen sak for Fotballforbundet, men en sak for kameratgjengen på Lerkendal.

LITT YDMYK, NÅ:  Nils Arne Eggen og RBK må ordne opp Annan-saken internt for å vinne tilbake troverdighet som klubb. FOTO: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
LITT YDMYK, NÅ: Nils Arne Eggen og RBK må ordne opp Annan-saken internt for å vinne tilbake troverdighet som klubb. FOTO: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

||| DA Rosenborg vant seriefinalen sist søndagskveld, syntes jeg at Anthony Annans klyping virket som en liten idiotisk hendelse i en lang sportslig tradisjon som gjør at fotballen vår år etter år spilles best i Trondheim. Nå har Nils Arne Eggen selv brukt mer enn et døgn på å utligne den forskjellen.

At han på direkte TV rett etter kampslutt overspiller stjernerollen som norsk fotballs skolemester, er til å skjønne for alle som opp gjennom årene har tråkket for tidlig inn i RBK-garderoben etter en sjelden uheldig kamp. Nils Arne Eggen er som mange av oss ikke alltid imponerende raus i nederlag, men flyter uansett bedre på sjarmen.

Denne gangen har han falt som en stein helt siden TV-kameraene ble slått av på Lerkendal den søndagskvelden og det som skulle være en begynnende feiring av enda et seriegull i stedet er blitt nærbilder av Annans fingre både foran og bak de kroppsdelene som ikke akkurat avgjør fotballkamper.

MEN etterspillet i denne saken påvirker Rosenborgs posisjon som fyrtårn i klubbfotballen. I to tiår har det meste i sporten sirklet rundt RBK, og den gode oppmerksomheten skyldes nesten alene Nils Arne Eggen.

Det var hans overbevisende kraft som samlet klubben om en helt ny angrepsfotball, det var hans kunnskap som utviklet denne stilen til internasjonalt nivå og det var hans rause folkelighet som gjorde RBK til et fotballag for nesten hele Norge.

Fordi han har videreført alt dette i årets come back som sjef på Lerkendal, har det vært lett for noen av oss å forsvare Eggen gjennom et par mer eller mindre tilfeldige internasjonale nederlag. Den lange sportslige linjen han har trukket opp for norsk klubbfotball er tross alt mye viktigere enn enkeltkamper.

Da går det altså an å skjønne at den gamle hederstreneren i kampens hete blander sammen en etterlengtet sportslig triumf med en personalsak. Men nå er det bare han som er så het på å forsvare egne feil at han ut av desperasjonen til overmål blander rasisme inn i debatten.

DEN blindveien fikk sportssjef Erik Hoftun snakket RBK ut av allerede i går. Selvsagt hører Annan som andre fargete spillere mye rasistisk dritt på banene i Europa, og like selvsagt skal den praten og de episodene stoppes. Men ikke ved å jukse med rasismekortet i et spill som denne gangen bare dreier seg om ghaneserens egen kynisme for å vinne en fotballkamp.

Slik kynisme overskrider ellers alle raser eller nasjonaliteter. I går brakte aviser og nettsteder med orden i arkivene da også god oversikt over klyping og klåing på fotballbaner verden over.

I så måte er Anthony Annan bare en av mange. Men akkurat nå er det han denne ene saken gjelder, og det må RBK-ledelsen forholde seg til uten å bortforklare overgrepet.

FOR Rosenborg som den brede, folkelig klubben vi har lært å like litt mer enn resten av de norske topplagene, kan ikke fortsette som før med en spiller som så grovt bryter fotballfolkets egne spilleregler .

Slik er det ikke Fotballforbundet som først og fremst skal straffe Anthony Annan. Graden av klyping forsvinner lett i sportens juridiske gråsone, men både med -og motspillerne vet hvor grensene går -- og hvor stygt Annan brøt dem på søndag.

Det vet Nils Arne Eggen også, og det er han som har ansvaret for å skvære opp.

HVIS han fortsetter å snakke seg fra det ansvaret, ødelegger han bare for den klubben han har bygget opp.

I denne saken er det helt unødvendig, ganske enkelt fordi RBK som kameratgjeng står sterkere når de også internt klarer å skille mellom rett og galt. Dette var ikke snakk om dytting eller plutselig dårlig balanse, men kyniske grep som ingen fotballag vil ha på treningsfeltet sitt.

Verre er det egentlig ikke hverken for Anthony Annan eller Nils Arne Eggen.