<strong> FLINKE SMÅTASSER:</strong>  Som 12-åringer ble ungene fra Norsk Fotballakademi hyllet for innsatsen i lokalavisa Asker og Bærum Budstikke. Åtte år seinere er det knapt noen topp fotballspillere igjen av dette kullet. FAKSIMILE: Asker og Bærum Budstikke/FOTO: Norsk Fotballakademi.
FLINKE SMÅTASSER: Som 12-åringer ble ungene fra Norsk Fotballakademi hyllet for innsatsen i lokalavisa Asker og Bærum Budstikke. Åtte år seinere er det knapt noen topp fotballspillere igjen av dette kullet. FAKSIMILE: Asker og Bærum Budstikke/FOTO: Norsk Fotballakademi. Vis mer

Ikke akkurat som ungene vil?

I 2007 var de 31 talenter på Norsk Fotballakademi. Åtte år seinere spilte de bandy, håndball og sjakk, pluss seks minutter som innbytter i 2.divisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2007 fortalte lokalavisa Asker og Bærum Budstikke om de talentfulle 11 -og 12-åringene fra Norsk Fotballakademi som hadde spilt barnecup i Sverige og vunnet to gull og ett sølv. 31 håpefulle fotballunger var med på turneringen, men åtte år seinere har denne privatfinansierte satsingen på norsk toppfotball bare blitt til seks minutter som innbytter i 2.divisjon for en av spillerne:

•• Nesten samtlige av talentene med foreldre som betalte ekstra for at barna deres skulle bli gode, er allerede borte fra toppfotballen.

Før de dro på turneringen i Sverige hadde ungene trent en gang i uka ekstra på akademiet i ett år. Seinere ble fotballsatsingen svært forskjellig. En dro til USA med fotballstipend for å studere, en er i A-stallen til 1.divisjonsklubben Bærum uten å få spille, mens fire, fem andre hygger seg med fotballen nedover i divisjonene.

Forøvrig har idrettskarrieren til denne gjengen med unge Akademi-talenter som nå er blitt 19 og 20 år gamle, begrenset seg til bandy, håndball, skiskyting og litt sjakk for gledens skyld. Skjønt idrettskarriere? Bortsett fra en topp håndballspiller og en flink skiskytter, har de fleste i gruppa blitt innhentet av virkeligheten og ferdig med sånt.

DET har vært mye diskusjon om nytten av betalt ekstratrening siden Norsk Fotballakademi startet i Bærum i 2006. Tanken var at dette skulle løfte fram nye norske toppspillere, og gi de små enerne det de fortjente.

Etter hvert har organiseringen med litt ekstra for ekstra pris blitt alminnelig også i de vanlige fotballklubbene landet rundt. Mange av de antatt talentfulle fotballungene vil altså naturlig komme i kontakt med noe sånt, men er det nødvendig å sluse store deler av ungeflokken inn i et tilbud de rent idrettslig ikke har noe igjen for?

<strong> ENDA BEDRE:</strong>  Tanken med private fotballskoler er å gjøre de beste talentene enda bedre ved å starte med kvalitetstrening så tidlig som mulig. Her fra en økt på Norsk Fotballakademi. FOTO: Olav Urdahl.
ENDA BEDRE: Tanken med private fotballskoler er å gjøre de beste talentene enda bedre ved å starte med kvalitetstrening så tidlig som mulig. Her fra en økt på Norsk Fotballakademi. FOTO: Olav Urdahl. Vis mer

Kanskje var 07-utgaven av Fotballakademiet litt svakere enn vanlig? Eller kanskje er disse ungene som foreldrene mente var spesielt egnet for å bli fotballspillere, bare som unger flest? For mens hele fem av ti norske 12-åringer spiller på fotballag, er bare to gutter fortsatt med på et lag i divisjonssystemet når de fyller 20.

Og bare noen få fra hvert eneste årskull på ca. 59 000 gutter og jenter skal til slutt drive med toppidrett.

UANSETT presser drømmen om resultater opp de sportslige ambisjonene i barneidretten. Det øker kravene til proffe trenere,  maksimale forhold og ressurskrevende treningssamlinger, og gjør på den måten selve leken dyrere.

Den utviklingen er bakgrunnen for at barns økonomiske muligheter til å få være med, blir et av de viktigste temaene på Idrettstinget neste måned. Der skal bevegelsen diskutere sine politiske prioriteringer for de neste årene, og da er det bare å konfrontere oss selv med et av de tydeligste utviklingstrekkene i norsk idrett:

•• Selve leken er i ferd med å bli klassebestemt.

Skillet går mellom de mange som har råd og de for mange som ikke har penger til å bli med.

<strong>ET STJERNEEKSEMPEL:</strong>  Noen blir gode også gjennom private akademier. Starts pur unge kaptein Kristoffer Ajer kom fra et seinere kull på Norsk Fotballakademi.FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB.
ET STJERNEEKSEMPEL: Noen blir gode også gjennom private akademier. Starts pur unge kaptein Kristoffer Ajer kom fra et seinere kull på Norsk Fotballakademi.FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB. Vis mer

NÅR det gjelder det å få være med å leke, begynner tellingen av «for mange» allerede på en. En eneste unge som ikke slipper til, er selvsagt en for mye.

Hvor tellingen stopper, avhenger av ambisjonene. Der det kanskje er mulig for de fleste å betale den grunnleggende medlems -og treningsavgiften, blir det fort for dyrt å ha unger som skal konkurrere på et bra nivå.

For der blir leken ofte definert av de voksnes ambisjoner på vegne av ungene.

det viset blir en debatt om hvor mye det skal koste å leke i idrettsklubbene, like gjerne en diskusjon om hvordan ungene våre blir gode i en spesiell idrett:

•• Tror du virkelig at glider til en tusenlapp for et par renn hjelper 10-åringen din til å utvikle seg til en topp langrennsløper?

Eller:

Dyre barneidretter utenom fotballen

Avisa Budstikka beregnet i fjor de årlige utgiftene for det å ha idrettsbarn utenfor fotballen i Bærum. Lista inkludert treningsavgifter, klær og utstyr så slik ut:

ALPINT: 84 000
SKISKYTING: 58 000
KUNSTLØP: 50 000
LANGRENN: 33 000
ISHOCKEY: 25 000
SKØYTER: 16 000•• Er det noen 12-åringer som blir flinkere håndballspillere av å reise på treningsleir til Spania?

FORELØPIG er svarene så sprikende at ambisiøse foreldre forandrer det som var ment å være en samlende lek i nabolaget til et speilbilde av et voksensamfunn der bare det beste er godt nok. Da blir veien kort til private barneakademier og dyr ekstratrening.

Ironisk nok viser idrettsforskningen at det  i de fleste øvelsene knapt er noen sammenheng mellom dyrking av unge talenter og resultatene i voksen alder. I for eksempel fotball der regjerende verdensmester Tyskland har fått et fortjent rykte som bestemann i klassen for talentutvikling, viser tallene ifølge Matthias Sammer; utviklingssjef både i det tyske forbundet (DFB) og Bayern München et misforhold mellom stjerneakademier for barn og varig suksess:

•• Bare 0,1 prosent av de spesielt utvalgte tyske 7 -og 8-åringene fra fotballakademiene klarte seinere å bli landslagsspillere.

Slik blir et tilfeldig lagbilde fra 2007-årgangen til Norsk Fotballakademi, ikke så tilfeldig likevel.

Kanskje det bare er bildet av en norsk barneidrett i betalt trøbbel.

Norsk Fotballakademi: Vi gir ingen garantier!

Thierry Kopp i Norsk Fotballakademi forteller at den aktuelle gruppa var med ett års tid fra de var elleve til de var tolv år, og ikke representerer deres arbeid:
- Vi gir ingen garantier til foreldre om at de som går på vårt akademi blir toppfotballspillere. Hadde det vært så enkelt, hadde ikke fotballutvikling vært noen sak. Det vi er opptatt av, er at alt blir lagt til rette for at unge skal bli så gode som mulig. Det gjelder arenaer, profesjonelle trenere med kompetanse og et treningsopplwegg som sikrer progresjon og kontinuitet i utviklingen. Vi gir et profesjonelt supplement til klubbtilbud, et tilbud barn i 7 til 12 års alderen ikke opplever i klubbene sine, sier Kopp til Dagbladet.

FOTNOTE: Ekstratrening hos det privateide Norsk Fotballakademi er ikke ekstremt mye dyrere enn nivået hos et par av de vanlige fotballklubbene. Prisen ligger på ca. 200 kroner pr. ekstra trening for en gang i uka. Enkelte får også fin hjelp. For eksempel takker Starts kaptein Kristoffer Ajer for verdifull trening mens han var med på akademiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer