Ikke akkurat supergass

Xenon er enda en ekkel dopingnyhet, men ikke noe svar på russernes suksess i Sotsji-OL.

<strong>NY RUSSER:</strong>  Vladimir Putin poserer med den nye russeren Vic Wild. Amerikaneren giftet seg russisk, skiftet pass og vant to OL-gull for sitt nye land i snøbrett. FOTO: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV
NY RUSSER: Vladimir Putin poserer med den nye russeren Vic Wild. Amerikaneren giftet seg russisk, skiftet pass og vant to OL-gull for sitt nye land i snøbrett. FOTO: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR XENON-GASS nå blir introdusert som russisk eliteidrett sitt nye superdop med tilnærmet effekt som EPO, er det grunn til skepsis. For om det er umulig å oppdage et slikt misbruk, er det nesten like vanskelig å se resultatene i de russiske prestasjonene:

•• Hadde dette vært et nasjonalt program godkjent av Vladimir Putin selv, ville de russiske OL-resultatene i utholdenhetsidrettene gitt grunn til reklamasjon.

Der firmaet Atom-Med-Senter, produsenten av denne xenon-gassen, på hjemmesidene skryter av sitt nære forhold til russisk eliteidrett mer enn ti år tilbake i tid, forteller russernes høyst varierende innsats i denne perioden en annen historie.

JODA; Russland ble beste nasjon i medaljekampen i sitt eget OL, men det reflekterer først og fremst en bred nasjonal mobilisering innen alle vinteridrettene. De siste årene har utøverne hatt tilnærmet ubegrensete ressurser; samtidig som lagene er blitt styrket på ulikt vis både med innkjøpte og inngifte stjerner og flinke trenere. Sånn ble for eksempel 5 av Russlands 13 gull vunnet av to helt nye russere.

Effekten av et felles nasjonalt superdop med den russiske sportsministeren Vitalij Mutkoer som en nøkkelfigur i bakgrunnen, er det verre å se. Eller mer presist:

** Denne teorien er ikke til å tro.

Kanskje kan inhalering av xenon-gass hjelpe til langt mer enn å få dyp stemme, men tilsynelatende ikke helt fram til OL-gull. For hvis dette skulle ha vært et vært et statlig forsøk for å sikre den sportslige æren i Sotsji, hadde det altså vært mislykket.

FOR TIDA er det jo mangel på dop; eller mer presist, innskrenket mulighet til å bruke det som er russernes store problem:

•• De siste årene har landet mistet så mange av sine beste langrennsløpere og skiskyttere i både nasjonal og internasjonal dopingkontroll, at det nesten ble medaljekrise i Sotsji.

Vinterstormakten Russland med alle sine lange tradisjoner i skiskyting og langrenn, klarte på tross av all satsingen bare fire medaljer i disse idrettene.

<strong>GODT KJØP:</strong>  Den koreanske kortbaneløperen Ahn Houi-Soon søkte på nettet etter et nytt land og fant Russland. Det ga tre gull i Sotsji-OL. FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL.
GODT KJØP: Den koreanske kortbaneløperen Ahn Houi-Soon søkte på nettet etter et nytt land og fant Russland. Det ga tre gull i Sotsji-OL. FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL. Vis mer

TYDELIGST er svikten blant jentene. Der ble russerne nærmest distansert i sine egne, tøffe løyper. For de som husker hvordan russiske skijenter for femten, tjue år siden fløy fra alle i bakkene, er det umulig å tro at de nå har fritt inntak til noe som helst effektivt dop.

Denne langvarige nedgangen i prestasjonene rimer dårlig med avsløringen i den tyske TV-kanalen WDR denne uka om at 70% av de russiske medaljevinnerne fra Athen-OL 2004 og Torino-OL 2006 gikk på xenon-gass.

Mange russere gikk riktignok på dop i de lekene, men det var mer tradisjonelle varianter. En etter en er russiske stjerner innen utholdenhetsidrett blitt tatt for svindel de siste årene. Dette har også vært en periode der russisk idrett er blitt utkonkurrert av kinesere og amerikanere i sommer-lekene 2 008 og 2 012, og var helt nede på 11.plass i nasjonskampen i Vancouver for fire år siden.

SAMTIDIG har de summet rykter om stadig nye superdop i miljøet. Den russiske skiskytteren Albina Akhatova er et talende eksempel på det.

Albina var av de heldige som fikk sin OL-medalje fra Torino i posten fordi lagvenninnen Olga Piljova ble tatt. Dagbladet møtte henne den dagen det skjedde:

- Jeg vet ikke hva som skjer. Alt jeg vet er at hun har et problem, sa Albina til oss om den avsløringen.

Hun kunne nok sagt litt mer. To år etter at Albina fikk bronsemedalje i posten fordi jukset til lagvenninnen på sølvplass ble oppdaget, var det jo hennes tur. Under VM i 2009 røk Albina sammen med halve det russiske laget for bruk av det som ekspertene kalte et fjerde generasjons EPO.

SÅNN blir dopingmetodene garantert mer og mer sofistikerte, men ikke nødvendigvis så effektive at alt avgjøres like lett som på produsentenes hjemmesider.

Foreløpig har russerne brukt massevis av mer eller mindre tradisjonelt dop med sterkt varierende resultater.

Om dette superdopet finnes, har det ennå ikke vært i nasjonalt bruk.

<strong>SJANSELØSE:</strong>  Julia Ivanova (til venstre) og de andre russiske langrennsløperne var sjanseløse i sine egne løyper i OL.  FOTO:  AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV.
SJANSELØSE: Julia Ivanova (til venstre) og de andre russiske langrennsløperne var sjanseløse i sine egne løyper i OL. FOTO: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer