- Ikke aktuelt

Kulturdepartementet avviser NISO-leder Joachim Walltins forslag om å utrede spillmonopolet.

AVSLAG PÅ GRÅTT PAPIR: Joachim Walltins forslag blir kontant avvist av Kulturdepartementet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
AVSLAG PÅ GRÅTT PAPIR: Joachim Walltins forslag blir kontant avvist av Kulturdepartementet. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Joachim Walltin er leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), og representerer Cathrine Larsåsen i saken mot Friidrettsforbundet. Larsåsen kan bli nektet å delta i internasjonale mesterskap fordi hun har inngått en avtale et med utenlandsk spillselskap. Overfor Dagbladet påpeker Walltin at det kanskje er på tide å se etter alternative løsning til dagens spillmonopol.

- At det ikke hadde vært noe idrett i Norge uten Norsk Tipping er feil. Andre land har andre modeller. Det finnes mange veier til Rom, sier han, og oppfordrer Kulturdepartementet til å ta ansvar.

- Kulturdepartementet må på banen. Kulturdepartementet og idretten selv er de som til syvende og sist sitter med makta her, og vi håper de er interessert i en grundig gjennomgang, sier Walltin fast.

Det er de ikke.

Avviser utredning - Vi ser ikke noe behov for en utredning nå. Erfaringen fra land som har åpnet spillmarkedet, som Danmark og Sverige, er at det blir mindre penger til idretten. Kommersielle selskaper har andre mål enn breddeidrett i Norge. Det sier seg selv at med stort utbytte til private eiere blir det mindre til gode formål, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å uttale for mye om enkeltsaker, men har likevel følgende å si om konflikten mellom Cathrine Larsåsen og Friidrettsforbundet:

- Alle må forholde seg til regelverket. Ellers er det en sak mellom idretten og NISO.

- Dagens ordning er den beste Gerhardsen mener det ikke er noe poeng å utrede saken, når det er helt klart at dagens ordning er den optimale, og hun mener det to særlige grunner til at dagens ordning er den beste.

- For det første holder vi pengene utenfor statsbudsjettet, noe som betyr at de ikke kan fjernes med et pennestrøk hvert år. I stedet sikrer vi en fast strøm med penger til idretten. For det andre har vi ansvarsbevissthet rundt problematikken med spillavhengighet. Med ett offentlig spillselskap har vi god kontroll. Vi ønsker ikke private aktører på det markedet i Norge, slår hun fast.

BOMBASTISK: Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, ser ingen grunn til å utrede dagens finansieringsmodell for norsk idrett. Foto: Guri Dahl
BOMBASTISK: Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, ser ingen grunn til å utrede dagens finansieringsmodell for norsk idrett. Foto: Guri Dahl Vis mer