Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke alle kan bli ekspertkommentatorer

De fleste av oss blir helt vanlige TV-tittere.

PRIVILEGERT: «Alsgaard er en av få idrettsutøvere som kan leve av sitt navn etter at karrieren som aktiv utøver er over», skriver artikkelforfatterne. Thomas Alsgaard sammen med NRK-kollegene Karen-Marie Ellefsen og Arne Scheie før ski-VM i fjor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
PRIVILEGERT: «Alsgaard er en av få idrettsutøvere som kan leve av sitt navn etter at karrieren som aktiv utøver er over», skriver artikkelforfatterne. Thomas Alsgaard sammen med NRK-kollegene Karen-Marie Ellefsen og Arne Scheie før ski-VM i fjor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix Vis mer

Thomas Alsgaard sier til NRK 22. august at for å bli en langrennsutøver i verdenstoppen, anbefaler han at satsingen har fullt fokus på én ting - idrettskarrieren.

Alsgaard er en av få idrettsutøvere som kan leve av sitt navn etter at karrieren som aktiv utøver er over. De fleste kan ikke det. Idrettsforbundet og Olympiatoppen mener det derfor er uheldig at det sendes ut signaler om ikke å studere under idrettskarrieren.

Olympiatoppen tror at en får best resultat når en ivaretar hele mennesket, både fysisk og mentalt. Tryggheten med å ha noe å falle tilbake på etter toppidretten, er viktig. Bare å tenke idrett kan dessuten være en begrensende faktor. Håndballjentene hadde under Marit Breivik krav om å ha studier eller jobb ved siden av håndball, og vår andre olympiske gullvinner, Eirik Verås Larsen, har hovedfag i idrett. Også denne formelen har fungert - flere ganger. Det viktigste er at studiet er tilrettelagt hverdagen slik at utøveren kan trene og restituere optimalt.

Å starte på utdannelse etter endt idrettskarriere, har sine utfordringer. En er gjerne mye eldre enn sine medstudenter, og for en del utøvere er dette også tida der en ønsker å stifte familie.

Følg oss på Twitter

I dag finnes det teknologi som gjør at en kan studere hvor som helst, når som helst. Døgnet har 24 timer, og en trener gjerne i 4- 6 timer av dem. Da er det fortsatt tid til noe studier. Mange høyskoler og universiteter tilbyr nettbaserte løsninger. Olympiatoppen har i dag avtale med 15 institusjoner om tilrettelegging for toppidrettsutøvere, som blant annet omfatter mulighet til å ta studiet over lengre tid, nettbasert undervisning, og - i enkelte tilfeller - mulighet til å ta eksamen i utlandet. Men fortsatt kan det gjøres mye for å tilrettelegge bedre. Utøver og støtteapparat har ansvar for å tilpasse totalbelastningen, mens studiested, forbund og Olympiatoppen må bistå med tilrettelegging.

Thomas Alsgaard har rett i at statistikken viser at mange toppidrettsutøvere ikke har studert, men en undersøkelse av langrenn- og skiskytterlandslaget for noen år siden, viste at 56 prosent enten studerer eller har studert. De beste tok gjerne pause fra studiene da de var på topp idrettslig, da også etterspørselen etter dem var større. Det er altså langt flere idrettsutøvere som tar høyere utdannelse enn befolkningen generelt. Disse utøverne har en unik kompetanse når de skal ut i arbeidslivet.

Anja Veum, Norges idrettsforbund.
Anja Veum, Norges idrettsforbund. Vis mer

Selv om det er viktig å legge til rette for å kombinere utdanning og toppidrett, må det tas hensyn til at enkelte studier har en slik karakter at denne kombinasjonen blir krevende. Tilsvarende er det noen idretter som setter krav som gjør det vanskelig å studere ved siden av. En kan heller ikke underslå det faktum at utøvere selvsagt er forskjellige. Høyere utdanning passer ikke for alle.

Livet etter idrettskarrieren er langt. Selv om det som ellers i samfunnet ikke er naturlig at alle skal ta høyere utdanning, er det viktig at en har en plan for dagen etter siste målpassering. Som 30-årig idrettspensjonist, er det fortsatt mange år igjen i arbeidslivet. De aller fleste toppidrettsutøverne i Norge i dag tjener lite på idretten, og de færreste er ettertraktet som foredragsholdere. Derfor er det viktig fortsatt å tilrettelegge for å kombinere idrett og studier, og vise morgendagens utøvere hvilke muligheter de har til å ha fullt fokus på idretten, men samtidig studere og dermed gradvis forberede tiden som kommer når idrettskarrieren er slutt.

Helge Bartnes, Olympiatoppen.
Helge Bartnes, Olympiatoppen. Vis mer

Noen ytterst få kan brukes som ekspertkommentatorer på TV på sine «eldre» dager. Men de fleste av oss blir helt vanlige TV-tittere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media