Ikke bare frisyren som har forandret seg: - 2014 var et drittår

Glad for å være tilbake.

FORVANDLING: Forskjellen på Jo Inge Berget i 2014 og 2015 er stor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORVANDLING: Forskjellen på Jo Inge Berget i 2014 og 2015 er stor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Jo Inge Berget har storspilt i norsk fotball i mange år, men i utlandet har teknikeren fått det langt tøffere.

Oppholdet i italienske Udinese som tenåring kulminerte aldri i kamper for A-laget. Etter herjingen for Lyn, Strømsgodset, Molde og U21-landslaget prøvde han lykken utenlands igjen, men verken i Cardiff eller i Celtic fant Berget seg til rette.

EM-bronse og gulljubel med Molde ble i 2014 byttet ut med benkesliting, motgang og manglende tillit i både Cardiff og i Celtic.

- 2014 var ikke noe særlig. Det ble lite spilletid og var et kjedelig år. Det var ikke noe gøy, sier Berget til Dagbladet.

For en som er vant med suksess på fotballbanen, var det en svært tøff situasjon å havne i.

- Det er mye gøyere når man føler seg som en viktig del av et lag. Det er enklere å prestere om man får tillit over tid, sier 24-åringen.

Enkel oppskrift Nettopp tillit har han fått hos Åge Hareides Malmö. Der har Berget stått frem som en av ligaens beste spillere.

Scoringene mot gamleklubben Celtic sendte svenskene til Champions League og representerer på mange måte Bergets totale forvandling siden i fjor.

Det handler ikke først og fremst om Bergets nye frisyre, med kort hår og frodig skjegg, men om angrepsspillerens forvandling på fotballbanen.

For nå spiller Berget med selvtillit igjen.

- Det snur fort i fotball, men det er ikke så komplisert. Jeg har ikke gjort så mye annerledes enn i fjor. Jeg tror det hovedsaklig handler om at jeg har fått tillit over tid, spilt mange kamper og kommet meg i min beste kampform, analyserer Berget.

SKUFFELSE: 
Jo Inge Berget trodde dette skulle bli starten på noe stort, men Ole Gunnar Solskjærs signering i Cardiff slo aldri til.
Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB scanpix
SKUFFELSE: Jo Inge Berget trodde dette skulle bli starten på noe stort, men Ole Gunnar Solskjærs signering i Cardiff slo aldri til. Foto: Pete Thomas / Cardiff City FC / NTB scanpix Vis mer

Den ukompliserte oppskriften sendte Berget plutselig rett inn i førsteelleveren mot Bulgaria på torsdag.

- Det var veldig moro endelig å få starte en viktig landskamp. At vi vant, gjorde det til en ekstra god opplevelse, forteller han.

- For lenge siden Bergets fire forhenværende landskamper kom i ubetydelige treningskamper. Den siste fant sted i januar 2014.

- Det er altfor lenge siden. Det er godt å være tilbake, sier 24-åringen.

Han er én av hele ti spillere fra bronselaget i U21-EM i Israel som skal forsøke å slå Kroatia i morgen.

- Det er veldig gøy å spille med så mange gode kompiser. Samholdet er veldig bra.

Som en del av U21-landslaget var han med på å slå stormakter som Frankrike og England.

- Vi vet at det er mulig, og vi har veldig stor tro på oss selv. Jeg håper vi klarer å smitte den holdningen over på resten av gruppa. Vi må ha troa. Alt er mulig, sier Malmö-profilen.

- Kroatia er et veldig bra lag, men vi går inn i kampen med mye selvtillit. Vi gleder oss, sier Berget.

REVANSJE: Jo Inge Berget fikk sin revansje da han senket gamleklubben Celtic og sendte Malmö til Champions League.
Foto: 
Reuters / Russell Cheyne
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
REVANSJE: Jo Inge Berget fikk sin revansje da han senket gamleklubben Celtic og sendte Malmö til Champions League. Foto: Reuters / Russell Cheyne Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer