- Ikke bra nok

NRK-legenden Arne Scheie (78) sier det er «veldig morsomt» med Halvor Egner Granerud (26) i Hoppuka. Men hvis han feiler i sammendraget, ser det verre ut: - Ikke bra nok, sier Scheie om de andre nordmennene.

NRK-LEGENDE: Arne Scheie. Foto: Lars Eivind Bones
NRK-LEGENDE: Arne Scheie. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

INNSBRUCK (Dagbladet): Halvor Egner Granerud leder sammenlagt når Hoppuka får et foreløpig klimaks i Innsbruck onsdag.

Granerud feilet i kvaliken tirsdag og kom på 13. plass. Samtidig vant erkerivalen Dawid Kubacki - og har skaffet seg et psykisk overtak i Bergiselbakken.

I sammendraget leder Granerud med 26,8 poeng på Kubacki. Piotr Zyla på tredjeplass ligger 40,1 poeng bak. Skulle Granerud feile i Innsbruck nok en gang - slik han gjorde for to år siden - kan bildet bli dystert for Norge.

PÅ TOPPEN: Halvor Egner Granerud leder Hoppuka sammenlagt, men får en tøff nøtt å løse i Begiselbakken i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB
PÅ TOPPEN: Halvor Egner Granerud leder Hoppuka sammenlagt, men får en tøff nøtt å løse i Begiselbakken i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

I sammendraget har de andre nordmennene disse plasseringene etter to renn:

  • 15. plass: Johann André Forfang.
  • 19. plass: Robert Johansson.
  • 22. plass: Kristoffer Eriksen Sundal.
  • 33. plass: Marius Lindvik.
  • 35. plass: Daniel-André Tande.
  • 41. plass: Anders Fannemel.

- Det er ikke bra nok, sier Scheie, som kommenterte Hoppuka 42 ganger for NRK.

JAGER BAK: Dawid Kubacki er trolig den eneste som har reell mulighet til å ta igjen Halvor Egner Granerud. Foto: Reuters / NTB
JAGER BAK: Dawid Kubacki er trolig den eneste som har reell mulighet til å ta igjen Halvor Egner Granerud. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Nå ville Lindvik hatt bedre plassering hvis han ikke ble disket i Garmisch-Partenkirchen. Men disk er en del av gamet. Det er ofte sånn at når du har eneren, så er det lett å glemme de andre. Men det de har prestert er ikke som forventet. Når det gjelder Granerud, har han prestert bedre enn forventet, sier Scheie.

- Blir det lett å gjemme seg bak Granerud?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror alle hopperne er opptatt av seg selv og vil gjøre det så godt som mulig. Når de ikke klarer det, er det fint å ha en på laget som er helt der oppe. Men alle toppidrettsfolk er såpass opptatt av seg selv, at det er det viktigste.

Scheie påpeker:

- Det fine med hopp, er at det kan snu fort. Hvis du ser kvaliken tirsdag, virker det som om Lindvik (fjerdeplass) og Forfang (femteplass) er på gang. Snur det, glemmer du fort det som skjedde dagen før. Ingen av disse gutta sparer på plasseringer fra 15 til 30.

HOPPTOPPER: Sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og trener Alexander Stöckl leder den norske troppen gjennom Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB
HOPPTOPPER: Sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og trener Alexander Stöckl leder den norske troppen gjennom Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier dette om den norske innsatsen før det drar seg til:

- I sammendraget er det sånn at vi leder Hoppuka. Det har egentlig alt å si. Vi ser god framgang hos flere av utøverne våre. Men det er krevende å være i toppen som lag. Det er det nesten ingen som klarer, påpeker han.

- At enkeltutøvere som har ambisjoner om å kjempe i toppen - og ikke gjør det - er misfornøyde, har Arne Scheie helt rett i. Det er ingen vits i å diskutere. Men vi er en hoppnasjon som ikke har vunnet Hoppuka på litt for lang tid. Vi har vært gode som lag veldig lenge, men vi har ikke vunnet Hoppuka.

Bråthen påpeker:

- Da Anders Jacobsen vant i 2007, var det faktisk ikke rare greiene bak ham heller. Det er ikke sikkert du må ha et godt lag for å vinne Hoppuka. Denne sesongen er ikke lagkonkurranser viktig før vi kommer til VM.

RUVENDE SKIKKELSE: Arne Scheie var en gigant i hoppbakken i flere år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RUVENDE SKIKKELSE: Arne Scheie var en gigant i hoppbakken i flere år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Scheie understreker at han har god tro på Granerud. Hoppuka brygger opp til en thriller av de sjeldne.

- Jeg sier ikke at han kommer til å vinne i Innsbruck, men jeg tror det blir jevnt. Da forutsetter jeg at han og Kubacki får like forhold. Selv om Kubacki skulle vinne, tror jeg ikke han gjør det med 27 poeng. Jeg tror Granerud kommer til å lede før det siste rennet i Bischofshofen.

Det har gått 18 år siden sist en hopper ledet med så mye poeng som Granerud før rennet i Innsbruck. I 2005 lå Janne Ahonen 35,9 poeng foran østerrikeren Thomas Morgenstern. Finnen vant seinere Hoppuka.

- Det er veldig morsomt at vi har en nordmann med, sier Scheie.

- Det gjør dette helt fantastisk. Granerud har vært best i fire hopp til nå. Jeg håper det fortsetter onsdag, så vi kan snakke om fem eller seks hopp. Men intet tre vokser inn i himmelen. Det blir vanskeligere og vanskeligere.

På Dagbladets spørsmål - om 13.-plassen i kvaliken skaper nerver - sier Bråthen at «vi noterer oss plasseringen». Granerud var best i første treningshopp og sto over det andre.

Tradisjonelt har han ikke fått til hoppbakken i Innsbruck. Kvaliken kunne sånn sett virke som at han ble hjemsøkt av et spøkelse fra fortida.

- Halvor kom på sjetteplass i kvaliken i Garmisch. I begge kvalikene - i Garmisch og Innsbruck - var ikke Halvor på sitt beste. Vi noterer oss plasseringene. Men jeg tror Halvor har ganske klar forståelse av oppgavene han skal løse, sier Bråthen.

Rennstart onsdag: Klokka 13.30 på TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer