- Ikke den dagen foreldre og barn bør provosere folk de ikke vet hvem er

Sju personer nektes adgang til Vålerenga-Lillestrøm på søndag.

(Dagbladet): Sist lagene møttes, handlet snakket om halshuggingen av Tom Lund-statuen på Åråsen. I timene før avspark i juni, måtte politiet gripe inn etter steinkasting mellom rivaliserende gjenger i Lillestrøm sentrum.

Søndag smeller det i Oslo. Og beredskapen er stor, slik Norges Fotballforbund krever foran den kanskje mest risikofylte kampen av dem alle.

Men selv om det i begge leire fortsatt finnes supportergrupperinger som helst vil slåss - og Vålerenga (fem) og Lillestrøm (to) har utestengt totalt sju personer fra sine kamper - er det ingen som forventer nye trefninger nå.

- Prosessen foran denne kampen startet tidlig. Vi er egentlig bare uenig i 90 minutter, ellers har vi i Vålerenga og Lillestrøm et bra samarbeid. Vi vil bare det beste for hverandre, og har jevnlige møter om sikkerheten, sier publikums- og arrangementssjef i Vålerenga, Anita Alexandersen.

Større vakthold
- Vi møttes forrige uke, med både politiet, supporterne, de sikkerhetsansvarlige, klubbene og alt. Vi har lært mye av fjoråret, og evaluert det opp og ned og i mente. Vi har nå tatt alle forholdsregler, og det skal være trygt og godt å gå på kamp, sier hun, og legger til:

- Det er et vakthold som er mye større enn på en vanlig tippeligakamp, men for akkurat møtet Vålerenga-Lillestrøm er det som vanlig.

- Hva bør den vanlige tilskueren tenke på foran fotballsøndagen i hovedstaden?

- Folk flest trenger ikke ta noen forholdsregler. Det er trygt å ferdes overalt, og grupperingene ønsker i hvert fall ikke trøbbel rundt stadion, sier Alexandersen.

- Lurt å tenke seg om
Vakter og politi fikk som nevnt mye å gjøre i juni. Lærdommen fra Åråsen-møtet er at det kan være smart å være varsom.

- Det kan være lurt å tenke seg om litt hvis man havner i nærheten av en større gruppe med pent kledde gutter. Det vil si en større gjeng med gutter/menn som ikke er iført supportereffekter, men uniformerer seg «pent kledd», sier politioverbetjent Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt.
 
- Det er ikke denne dagen foreldre og barn bør provosere folk de ikke vet hvem er. Da lagene møttes her på Åråsen, var det noen voksne som møtte en større gjeng med risikosupportere ved jernbaneundergangen utenfor stadion. Det ble litt skittkasting, og plutselig kom det en risikosupporter løpende for å slå ned en vanlig tilskuer. Så man bør være forsiktig med hva man sier til folk, sier Askilsrud, som har fulgt denne kulturen på nært hold i lang tid.

- Lillestrøm har hatt et risikosupportermiljø i flere år og politiet har jobbet aktivt opp mot dette miljøet. For tida er det er Brann, Vålerenga og Lillestrøm som har de store risikogruppene - det såkalte casualsmiljøet. Siden fjoråret har man sett en oppblomstring i risikosupportermiljøet til Lillestrøm, sier han.

- Det var noen uheldige hendelser opp mot dette miljøet på våre hjemmekamper både mot Viking, Brann og Vålerenga. Etter kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm i juni har det imidlertid vært ganske stille.

- Er det en større risiko nå enn ved tidligere oppgjør mellom disse lagene?

- Ved siste lokaloppgjør i juni hadde vi kappinga av Tom Lund-statuens hode, så det har vært litt mer enn vanlig i år. Men det er stort sett som før. Det kan alltid skje noe, så det er ikke så lett å planlegge disse kampene. Det er alltid veldig høy spenning.

- Alltid mange rykter
Oslo politidistrikts fremte ekspert på risikosupportere, Ola Moheim, sier dette:

- Vi håper at så mange som mulig kommer seg på stadion, og støtter laget sitt. Lager mest mulig trykk og liv på Ullevaal.  Det er i hvert fall ingen grunn til å være bekymret, sier Moheim.

- Har dere informasjon som indikerer at det er høynet risiko for bråk i forbindelse med kampen?

- Nei, ingenting konkret er kommet meg for øre. Det er litt ferskvare, dette her, og den spente stemningen som var før forrige kamp, er ikke til stede nå. Nå likner dette mer det generelle, klassiske og intense lokaloppgjøret. Da går det alltid mange rykter, men vi både håper og tror det vil gå fredelig for seg.

BLUSSER OPP TIL KAMP: Det blir intenst, det blir nervepirrende og det blir folksomt når Vålerenga tar imot Lillestrøm søndag. Foto: Tomm W. Christiansen
BLUSSER OPP TIL KAMP: Det blir intenst, det blir nervepirrende og det blir folksomt når Vålerenga tar imot Lillestrøm søndag. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Det har vært mange trefninger knyttet til Lillestrøm- og Vålerenga-rivalisering det siste året, og det har vært store supporterproblemer i andre skandinaviske land i en årrekke. Fra Oslo politidistrikt vil likevel ikke Moheim si at tendensen er økende:

- Inntrykket her er at risikosuppmiljøet er blitt mindre, men antallet hendelser er dessverre ikke blitt noe mindre som følge av det. Det er de vanlige kampene som gjelder. Vi jobber tett opp mot klubben, supporterklubben og de alternative supportergruppene. Vi ser dem som en ressurs inne på stadion, de skaper trykk og stemning. Vårt mål er å tilrettelegge for at de kan gjøre dette på en positiv måte. Det negative er at noen av dem ønsker å slåss i tillegg, og dette er noe vi ønsker å forebygge ved hjelp av ny lovgivning.

Han sier det ikke er grunn til uro for fotballfamilien på fire som vil se lokaloppgjør i hovedstadion søndag kveld:

- Nei. Det er ikke det. Har du med sønnen eller dattera, og de vil ha på drakt, er det bare bra. Ingen fare i det hele tatt. Det viktige er at så mange som mulig kommer seg på kamp, sier Ola Moheim.

- Forberedt på alt
Også Lillestrøm SK er involvert i sikkerhetsforarbeidet.

- Vi er forberedt på alt, sier klubbens sikkerhetssjef Kjell Hulby.

- Målet er at det skal bli mest mulig som et annet oppgjør, selv om akkurat dette oppgjøret - Vålerenga-Lillestrøm - aldri kan bli en helt vanlig kamp.

- Tilsier utviklingen at det vil bli mer supporterbråk i Norge framover, eller har det vært en topp?

- Fra Lillestrøm sin side føler jeg det har vært en topp. At det nå er på vei i motsatt retning. Både klubbene og de aktuelle politidistriktene har deltatt for å snu trenden, sier Hulby.

- Tror du det vil komme en reaksjon med bakgrunn i Tom Lund-kappingen?

- Nei, jeg har en ganske rolig følelse. Det ble mye oppstyr den gangen, men det har ikke vært noen hevnaksjoner i det hele tatt i etterkant. Samtidig er det aldri godt å si, og det er jo kort tid igjen til kamp nå.