Linn Svahn utslått i semifinalen sprint ski-VM 2021

Ikke døm Sveriges yndling

Linn Svahn misset totalt. Det må være lov i hennes første VM.

SJOKK-EXIT: Storfavoritten Linn Svahn røk overraskende ut av sprinten i ski-VM, og gikk fra stadion etter bare et kort intervju. Nå kan VM være over. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVENSKENE fikk sitt gull i ski-VMs første øvelse, men egentlig startet dette mesterskapet med en av sportens mest overraskende resultater:

  • 21-årige Linn Svahn; langrennssportens nye Petter Northug, var plutselig ikke så kul og trygg som alle trodde.

Da lagvenninnen Jonna Sundling dro opp farten i den siste lange bakken i semifinalen, var Linn sjanseløs. Jenta som hadde vunnet hver eneste klassisk sprint i vinter, forsvant da det gjaldt som mest:

- Jeg vil helst gå herfra, sa hun til SVT noen minutter seinere.

Så gikk hun nesten direkte og snakket ikke med noen andre. Sveriges skiyndling var ikke så yndig lenger, og igjen står en sjokkert skinasjon. For er deres antatt beste langrennsløper egentlig ferdig med VM?

Nå vet ingen om hun blir tatt ut på det svenske favorittlaget til sprintstafetten søndag.

Og hva med den store stafetten til uka der Linn bare for noen dager siden var den kometen ingen egentlig våget å møte: hun som kjekt sa: «Gi meg, Johaug!

FOR det var tilsynelatende ikke skulderskaden som stoppet Svahn i går. Mer presset som plutselig ble for stort, og som før sprintfiaskoen resulterte i en tåpelig svensk pressekonferanse. Der gjorde favoritten en tabbe som slo hardt tilbake akkurat som Aftonbladets kloke kommentator Petra Thoren hadde spådd..

Da er det lett å dømme ut Linn Svahn.

Men altfor tidlig.

NORSK FEST: De norske gutta tapetserte pallen, og Maiken Caspersen Falla tok sølv for jentene. Ordkrigen mellom Linn Svahn og Emil Iversen fortsetter, og den australske løperen Seve De Campo forteller hva som skjedde i Falun i januar. Video: Løkås/Haarstad Foto: Bjørn Langsem Vis mer

HELT siden jeg møtte denne annerledes skiløperen i et klasserom i Davos under gjennombruddet hennes for drøyt to år siden, har jeg syntes hun er en artig jente.

En type rett fram, der du vet hva du får på godt og vondt. Men også med et bra blikk for terrenget rundt løypa. Altså det som sporten trenger for å fenge utover det tradisjonelle skipublikummet.

Linn er ikke utpreget tradisjonell når det gjelder internasjonalt kvinnelangrenn. Ikke så mye vennlig etikette der. Hun tar for seg akkurat så grådig som hun trenger for å vinne.

Slik vi er vant til å se gutta slå seg fram i alle mulige idretter; altså. Men som vi lett setter et spørsmålstegn ved om ei jente bruker samme metoder.

DEN ulike forventningen er urettferdig, og sånt får du høre på direkten av Linn.

Hun snakker høyt. Eller som hun nylig forklarte i en interessant serie i SVT om likestilling i sport:

- Unge jenter skal ikke temmes.

Og det råder lever hun etter.

DET er bare et renn siden hun ganske unødvendig fyrte opp en duell med Lotta Weng etter å ha kjørt over skiene til den norske jenta. Ikke snakk om noen unnskyldning der.

Det var derfor Lotta etter svenskens fiasko i går smalt tilbake:

- For min del som norsk som har fått høre at vi er for dårlige i hele år, var det flott å se, sa Lotta om synet av Linn som stivnet i bakken. Da var Lotta fortsatt ganske oppskrudd selv etter akkurat å ha blitt kjørt ned av tvillingsøster Tiril i løypa.

Jeg tror Lotta Weng når hun får tenkt seg om gjerne vil ha den kommentaren usagt. Det er tross alt bare ei uke siden jeg hørte henne si «at hun var litt redd seg selv» da hun tenkte å ta «en Bolsjunov» og bruke staven på Linn Svahn etter episoden dem imellom i Falun.

Sånt er som regel bedre tenkt og usagt enn gjort og sagt.

Det er varmt i VM-byen Oberstdorf, men forholdet mellom Emil Iversen og Linn Svahn virker å være iskaldt. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

MEN av og til kan den selvpålagte tausheten også dra deg ned. Kanskje var det nettopp det som skjedde da den ellers frittalende Linn Svahn på svenskenes pressekonferanse før sprinten sa tilnærmet ingen ting.

I solskinnet på skistadion i Oberstdorf lekte hun bevisst med journalistene, men ikke på noe utpreget muntert vis:

- Du er ganske kort i svarene dine i dag. Hvorfor det? spurte, spurte en av reporterne etter et dusin kjipe svar:

- Jeg vet ikke, svarte Linn.

- Du har studert løypa nøye. I hvilke partier skal du ta hjem dette VM-gullet, fortsatte en annen håpefullt for å få litt mening i samtalen.

- Ved å gå på ski, svarte Linn.

- Hvor er de viktigste partiene i løypa, fortsatte utspørrerne.

- 1,2 km. Gå fort. Hele, svarte Linn.

OG slik fortsatte denne meningsløse praten til den unge skistjernen passe oppgitt lurte på om journalistene var fornøyde:

- Nei, og er det fordi spørsmålene våre er for dårlige, spurte en modig reporter Linn tilbake.

- Enkelte spørsmål må jeg forbeholde meg retten til å svare blankt på, svarte VM-debutanten.

Men da hun virkelig debuterte ble det bare svart. Både i semifinalen og etter løpet.

SÅNN kan ikke yndlinger fortsette uten å bryte fortryllelsen med hjemmepublikummet. En annen av Sveriges store skihelter har allerede fått nok:

- Jeg syntes dette var tilnærmet pinlig, sa Torgny Mogren; Radiosportens 5-mils mesteren fra Falun 1991 den gang svensk langrenn nesten hadde sluttet å vinne før Torgny reddet dem på mesterskapets siste dag.

- Hun vil vise det i sporet og ikke bable for mye på forhånd, forsvarte trener Anders Bystrøm stjernen sin:

- Jeg vet ikke. Jeg synes hun oppførte seg som en trassig tenåring, sa Mogren, og forklarte:

- Dette hører til jobben. Du er ganske høyt lønnet som skiløper, og du skal ha respekt for de andre som jobber i sporten også, understreket han.

Og hadde rett.

Pressekonferansen var ikke morsom. Den var pinlig.

MEN å tape i løypa blir aldri pinlig. Det er lov å misse på formen selv for den største favoritten. Og la andre hjelpe til med opprydningen, mens ryktene gikk på stadion om en skulderskade som hadde ødelagt alt.:

- Linn og jeg er blitt enig om at vi ikke skal skylde på sånt. Når vi har snakket sammen de siste dagene før løpet, har hun ikke kjent det minste. Skuldra har ikke påvirket henne, forklarte Ola Ravald, Linns rutinerte personlige trener før han i etterkant kunne erkjenne at frykt for skade lett blir tungt inn mot et så stort mesterskap.

For en som har vunnet så mye på så kort tid, og ikke gått VM før.

DET høres ut som en grei forklaring:

- Alt er nytt og det må hun lære, sa trener Revald om eleven sin.

Han er til å tro igjen. Jeg husker hvor fint det var å være i Oberstdorf under VM 2005 og se hvordan Marit Bjørgen slo igjennom i sprintstafetten i omtrent den samme bakken der det stoppet opp for Linn Svahn i går.

Da hadde Marit misset fullstendig på sprinten tre dager før, og blitt slått ut på prologen. Så kom det første gullet på lag med Hilde Gjermundshaug Pedersen, og resten er det fineste av norsk og internasjonal skihistorie.

Den gang var Marit 25 år; fire år eldre enn Linn.

Da er det altfor tidlig å dømme ut svenskenes yndling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer