Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke farlig å være tykk

Det er viktigere å være i form enn å være velformet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du lyst til å være med i trekningen av et weekendopphold for to på Rica hotell, og en drøss med andre gode premier? Svar på vårt OL-spørsmål her.

(Dagbladet.no): Fedme i deg selv er ikke farlig, men fedme er ofte tegn på inaktivitet og dermed dårlig form mener ekspertene.

- Overvekt er bare et symptom på en stillesittende livsstil, men det er ikke vekten i seg selv som er farlig, sier professor i medisin Roald Bahr, som også leder nasjonalt råd for fysisk aktivitet.

Ofte henger overvekt og drålig fysisk aktivitet sammen. Derfor har vi skapt et bildet om at en slank kropp er en frisk kropp.

Men forskning viser altså at det er bedre å være overvektig og i god form, enn slank og i dårlig form.

- Dette betyr at det ikke er vekten som er den egentlige risikoen for sykdom og tidlig død. Inaktivitet og dårlig fysisk former det avgjørende, sier Bahr.

Bahr påpeker at det forekommer flere livsstilssykdommer blant de overvektige som gruppe, men at dette rett og slett skyldes at det er flere som er i god form i gruppen uten overvekt.

Selv om du mosjonerer kun for helsens skyld, er det mye trøst i dette. For til tross for aktiv innsats, og ingen nedgang på badevekten kan du ha forlenget livet ditt, og redusert risikoen for livsstilssykdommer.

IKKE SÅ FARLIG: Det kan være bedre å være overvektig og sunn, enn tynn og usunn, mener Bahr. Foto: HANS ARNE VEDLOG
IKKE SÅ FARLIG: Det kan være bedre å være overvektig og sunn, enn tynn og usunn, mener Bahr. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

30 minutter om dagen

Det å være i aktivitet minst 30 minutter om dagen gir deg stor helsegevinst. Intensiteten på aktiviteten bør være moderat. Det vil si at en tur rundt kvartalet i rask gange er godt for helsen.

Du trenger ikke være i aktivitet 30 minutter i strekk, men du kan godt dele det opp i mindre bolker.

Du kan eksempelvis fordele treningen på ti minutter gange til jobb, ti minutter gange i lunsjen og ti minutter på vei hjem.

Flere tips om hvordan du enkelt kan komme deg i aktivitet finner du på www.aktivlivsstil.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!