Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke fir på krava, Semb

HELSINGFORS (Dagbladet): Nils Johan Sembs trøst etter EM-sluttspillet var at Norge framsto som en av de beste nasjonene defensivt. Mot Finland firte han litt på kravene til spillestilen, åpnet for friere initiativ med ballen - og endte opp med å bli rundspilt av Finland. Jeg gjentar: Rundspilt av Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men også ydmykelser som den i går kveld kan ende opp i et par konstruktive konklusjoner. De to viktigste - i etterkant av EM og sommerens spillestildebatt:

  • Hvis Norge slurver med kravene til den erketypiske norske spillestilen, så faller vi fort nedover på alle lister og ut av alle sammenhenger som betyr noe i internasjonal fotball.
  • Og: Påstanden om at Norge har utviklet spillere med individuelle ferdigheter til å spille en annen type fotball er tøv.

Faktum er at Norge til dags dato ikke har fostret en offensiv fotballspiller med ferdigheter til å herje med en motstander slik Jari Litmanen og Mikael Forssel gjorde med Norge i går. Det sier sitt.

Norge har komme seg fram på den internasjonale fotballarenaen ved å dyrke kollektivet, den defensive tryggheten og de raskeste transportetappene mot mål.

Rendyrke

Slik sett kunne man skimte en viss tilfredsstillelse i Nils Johan Sembs ansikt i går kveld. For elendigheten til tross, kampen ble en sterk bekreftelse på at landslagsframtida handler om å rendyrke den spillestilen som har gjort oss så bortskjemte med gode resultater at vi ikke helt trodde hva vi så i går kveld.

Mistenkelig

Og det var ikke så veldig formildende at det tross alt handlet om et langt på vei nykomponert landslag med en viss B-status.

  • For forsvarsfireren hadde EM-status, og kan fort bli den Semb starter med hjemme mot Armenia om to uker.
  • Og det er slett ikke sikkert at laget som starter en ny VM-kvalifisering inkluderer alle de støttespillerne som meldte forfall til gårsdagen. Det vil i så fall være nesten mistenkelig.

Semb kan med andre ord fort ende opp med tilnærmet samme mannskap som i går.

Heldigvis

Heldigvis er det en del andre formildende omstendigheter knyttet til gårsdagens elendighet:

  • Det var treningskamp på en tid av året da flesteparten av de norske utenlandsproffene er et stykke unna maksformen og involvert i serieåpninger med sine klubber.
  • Og Norge har de siste årene vist at elendige treningskamper sjelden er representative for det som skjer under mer alvorlige omstendigheter.

Spøkelsene

Finland har riktig nok forbedret seg kraftig de siste årene, og se ikke bort fra at vi opplevde starten på et slags finsk gjennombrudd internasjonalt i går.

Men: Hadde Norge oppført seg litt mer typisk norsk, så ville finnene blitt spart for den framgangen allerede i går kveld. Og vi ville blitt spart for møtet med spøkelsene fra det svarte 80-tallet i norsk landslagsfotball.

Dårlig

Resultatmessig ramlet vi ned på nivået fra den tida da Tord Grip styrte det norske landslaget til tap mot nasjoner som Finland. Den gang var det ikke populært med sjansetelling, men jeg tviler på om Grip rakk å ende opp med samme skremmende fordeling:

  • 15-4 til Finland.

Den norske benken talte 12-6 til Finland. Det kan ikke forklares med annet enn at også støtteapparatet hadde en særdeles dårlig dag i går. Tallene er uansett oppsiktsvekkende svake - og det er det nest viktigste på en sånn dag.

Det viktigste er at det er mulig å rette opp elendigheten.

NEDTUR: Steffen Iversen hadde ingen god dag i går. Det var han ikke alene om.