- Ikke for pyser

Terrengsyklisten Gunn Rita Dahle kjemper denne uka om heder, ære og penger på franske landeveier. - Det er slitsomt å klatre i fjell, og utforbakkene er et sjansespill der en eneste feilvurdering kan gjøre deg til krøpling resten av livet, sier hun til Dagbladet.

Innen Gunn Rita er i mål på Champs-Élysses i Paris neste søndag, har hun syklet 132 mil og forsert åtte fjellpass. Gunn Rita blir ikke rik av slitet, men tjener såpass at hun er fornøyd.

- Jobben er bra betalt, men den er ikke for pyser. Men skulle jeg bare tenke penger, ville jeg fortsatt i terrenget. En kvinnelig landeveisrytter tjener ikke brøkdelen av gutta, sier Dahle.

Asfalt og terreng

Men siden Rogaland-jenta har ambisjoner om å kjøre både VM og OL i Sydney - også på landeveien - må hun ha erfaring fra asfalten.

- Jeg gleder meg til OL i Sydney. Der skal jeg kjøre både terrengritt og på landeveien. Og aller helst ta medalje, sier hun.

Gunn Rita Dahle er mer rappkjeftet enn idrettsutøvere flest. Dessuten er hun litt mer enn sånn passe gal, og drømmer om et strikkhopp i Niagara-fossen.

- Det går ikke an å hoppe stikk fra et høyere punkt.

Skremte mora

- Hva er det galeste du noengang har gjort?

- Det må være da jeg som 17-åring søkte om å få reise til Australia som utvekslingsstudent - uten at foreldrene mine visste det. Jeg dro av gårde og bodde ett år i Sydney. Mamma holdt på å tørne. Jeg tror hun sendte fem brev i uka.

- Hvorfor skifter du hårfrisyre så ofte?

- Fordi jeg har en spennende frisør. Jeg liker å føle meg som kvinne. Jeg tar ikke på leppestift før jeg skal ut og sykle, men gleder meg alltid til dusjen etter konkurransen, sier hun.

  • I går gjorde Dahle unna to etapper i kvinnenes Frankrike rundt. Etter 21. plass på den første, og 8. plass på den andre, ligger hun som nummer 11 sammenlagt - drøyt fem minutter bak Diania Ziliute fra Litauen.
<B>TØFFE DAGER:</B> -Jeg gleder meg til OL i Sidney. Der skal jeg kjøre både terrengritt og på landeveien - og aller heslt ta medalje, sier Gunn Rita Dahle.