Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke første gang det kommer slike historier fra Sverige

IBU-president Besseberg tar dopfunn med knusende ro.

IKKE BEKYMRET: IBU-president Anders Besseberg frykter ikke en ny dopingsak i skiskyttersporten. Foto:  EPA/LEE KI-TAE
IKKE BEKYMRET: IBU-president Anders Besseberg frykter ikke en ny dopingsak i skiskyttersporten. Foto: EPA/LEE KI-TAE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IBU-president Anders Besseberg mister ikke nattesøvnen av det mulige dopingfunnet på et av skiskytterhotellene i Östersund.

- Dette kjenner jeg ikke til, men det er ikke første gang det kommer slike ting derfra. Det skjedde noe tilsvarende like etter VM i 2008, og da viste det seg at det var helt uskyldige ting som var kastet, sier han til Dagbladet.

Episoden Besseberg sikter til var funnet av drypposer og medisinske slanger på en parkeringsplass noen mil sør for Östersund, som førte til at dopingalarmen gikk.

Det var imidlertid falsk alarm
. Det medisinske utstyret var bare dialyseposer, som pasienter med nedsatt nyrefunksjon bruker til å rense blodet for avfallsstoffer.

- Vi er blant de beste i bransjen
Derfor ønsker ikke Besseberg å ta sorgene på forskudd, før det ligger noe mer konkret på bordet. Foreløpig har politiet kun mistanke om at preparatene som er funnet er forbudte dopingmidler.

- Det er helt umulig å kommentere, for det kan være alt mulig rart. Det er masse medikamenter vanlige folk kan bruke som går under betegnelsen dopingmidler, og det kan være være noe helt spesifikke midler med tanke på å dope seg.

- Er du bekymret for at dette er en ny dopingsak?

- Det er jeg ikke bekymret for. Er det noen juksemakere i systemet har jeg bare et sterkt ønske om at de blir tatt. Jeg vet at vi er blant de aller fremste på antidoping. Tiden hvor man stikker hodet i sanden for problemene er forbi, men noen veldig få unntak, sier Besseberg.

- Hva er det dere gjør helt konkret?

- Det er bloddoping vi er mest redde for. Der har vi nå et veldig avansert system. Vi har til og med tilskudd fra WADA for å kjøre et system som heter Arietta (innsamling av biologiske pass og blodprofiler hos en rekke utøvere). Vi tester og får ut blodverdiene via maskinene vi bruker. Vi har også gått til innkjøp av en ny maskin, tilsvarende den som brukes på WADA-akkrediterte laboratorier, som i tillegg til blod tester urin. Det gjør at vi kan få enda bedre holdepunkter. Tilfeldig testing er håpløst, det må være målrettet testing på informasjon gjennom blodprøvene. Nå er vi i den heldige situasjonen at vi har blodprofilene til de beste. Vi begynte blodtakingen i 1995, sier Besseberg.

Tok tre russere
Han sier det var dette som gjorde det mulig å nagle tre russere til dopingkorset foran VM i 2009. Den gang ble Albina Akhatova, Jekaterina Jourijeva og Dmitrij Jarosjenko tatt for bruk av såkalt tredjegenerasjons EPO, og dømt til to års utestengelse. Den straffen er ferdigsonet om kort tid.

- De var de første vi tok på mistanke. Vi tok dem litt i forkant av at analysemetoden var godkjent, og derfor tok det noen måneder før vi fikk resultatene. Vi ser de minste avvik på blodprofilene til løperne, og disse russerne på målrettet testet over en lengre periode. Vi fikk altså ikke greie på resulatene underveis, men endte opp med tre positive prøver på rad fra Jarosjenko og to på Jourijeva.

Besseberg forsikrer at de ikke bare tester utøvere som kjemper i toppen, selv om disse har det største fokuset.

- Vi har en såkalt «testing pool», av de 30 beste guttene og jentene i verdenscupen, pluss medaljevinnere utenom det fra VM og OL og et par til. I praksis blir et femtitalls gutter og jenter testet hyppig, og ikke bare av oss. De fra 30. plass og nedover på resultatlistene skal ikke føle seg trygge heller, for vi tar en del tilfeldige tester også, sier IBU-presidenten.

FALSK ALARM I 2008: Det ble oppstyr da disse posene ble funnet på en parkeringsplass utenfor VM-byen Östersund i 2008. Men det viste seg å være harmløse dialyseposer. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten
FALSK ALARM I 2008: Det ble oppstyr da disse posene ble funnet på en parkeringsplass utenfor VM-byen Östersund i 2008. Men det viste seg å være harmløse dialyseposer. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!