STATISTIKK: Kari Aalvik Grimsbø, Ida Alstad, Heidi Løke og Nora Mørk gikk skuffet av banen etter tapet mot Brasil, men har statistikken på sin side. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STATISTIKK: Kari Aalvik Grimsbø, Ida Alstad, Heidi Løke og Nora Mørk gikk skuffet av banen etter tapet mot Brasil, men har statistikken på sin side. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ikke fortvil: Derfor er tapet godt nytt for Norge. - Vi er gullfavoritter, sier Hammerseng

Når Norge taper åpningskampen i et mesterskap, bruker de å vinne gull til slutt.

(Dagbladet): Heidi Løke og de norske håndballjentene fortvilte etter 28-31-tapet mot vertsnasjonen Brasil i åpningskampen i OL. Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev at Norge mistet sin eneste gullfavoritt, mens Brasil-stjerna Alexandra Priscila do Nascimento kom med et stikk til de norske jentene.

Norge fikk utvilsomt en vekker. En vekker som - statistisk sett - øker gullsjansene. For de gangene Norge har tapt åpningskampen de siste årene har det blitt gull til slutt, mens de gangene håndballjentene har startet med seier, har det ofte endt med tap.

Det er bare å studere trenden de siste fem årene. I tre av de siste fire mesterskapsgullene som Norge har vunnet, har åpningskampen vært en fiasko:

  • Da de norske håndballjentene tok VM-gull i Danmark i fjor, tapte de åpningskampen 25-26 mot Russland.
  • Da Norge tok VM-gull i Brasil i 2011, tapte de åpningskampen 28-31 mot Tyskland, som var såpass svake at de ble nr. 5 i gruppa.
  • Da Norge tok OL-gull i London i 2012, tapte de åpningskampen 23-24 mot Frankrike.
Larvik  20151017.
Gro Hammerseng-Edin og Elena Slivinskaya (t.h.) under mesterligakampen i håndball mellom Larvik og Rostov-Don i Arena Larvik lørdag kveld.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Larvik 20151017. Gro Hammerseng-Edin og Elena Slivinskaya (t.h.) under mesterligakampen i håndball mellom Larvik og Rostov-Don i Arena Larvik lørdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Spesiell tendens

I motsatt fall, de gangene Norge har åpnet godt, har det endt med negativt utfall:

  • Da Norge ble nr. 5 i VM i 2013 i Serbia, vant de åpningskampen 22-20 mot Spania.
  • Da Norge tok sølv i EM i 2012 i Serbia, vant de åpningskampen 28-26 mot vertsnasjonen.
  • Den eneste gangen Norge har vunnet åpningskampen og samtidig vunnet gull til slutt i denne femårsperioden, var i EM i 2014. Da slo Norge Romania i åpningskampen.

Altså: Av Norges fire siste mesterskapsgull de siste fem årene, er tre av dem kapret etter at åpningskampen ble tapt. I de tre mesterskapene Norge ikke har vunnet gull i samme tidsperiode, har Norge vunnet to av åpningskampene.

Med andre ord har en dårlig norsk start vært synonymt med norsk gull, mens en god norsk start oftere har endt i skuffelse enn jubel.

En lignende tendens ser vi ofte i fotballmesterskap, hvor lagene som eksploderer ut av startblokkene, ofte visner i løpet av mesterskapet, mens Spania og Tyskland ofte har åpnet middels før de har triumfert i finalen. Det samme gjaldt Portugal da de vant EM-gullet i sommer.

Hammersengs dom over håndballjentene

Det gjelder å ha stigning i programmet og ikke bruke opp alt kruttet i starten av et langt mesterskap. I lys av det anser tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin fremdeles de norske jentene som mesterskapets største gullfavoritter.

- Jeg er overbevist om at Norge har et mannskap som håndterer en trøkk i første kamp. Det har de vist gang etter gang. Dette trenger ikke å ha noen ting å si for utfallet til slutt, men jeg er klar over at det kreves hard jobbing. Kanskje spesielt siden en del lag nå begynner å se at det er fullt mulig å slå Norge på en god dag, forteller Hammerseng til Dagbladet.

GULLOPPSKRIFT: Norge bruker å vinne gull etter å ha tapt åpningskampen. Her representert med Kari Mette Johansen, Karoline Dyhre Breivang, Linn Jørum Sulland, Katrine Lunde Haraldsen og Linn-Kristin Koren etter OL-gullet i 2012. Norge tapte åpningskampen mot Frankrike i det mesterskapet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GULLOPPSKRIFT: Norge bruker å vinne gull etter å ha tapt åpningskampen. Her representert med Kari Mette Johansen, Karoline Dyhre Breivang, Linn Jørum Sulland, Katrine Lunde Haraldsen og Linn-Kristin Koren etter OL-gullet i 2012. Norge tapte åpningskampen mot Frankrike i det mesterskapet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Norge er fortsatt min gullfavoritt. Jeg mener de er mest stabile over tid og orker mest i et langt mesterskap. Men det forutsetter at de mest sentrale spillerne ikke ryker på skader. Jeg har klokketro på Norge fortsatt og gleder meg til fortsettelsen, mener 36-åringen.

- Ikke sterke nok i forsvar

Hun skryter samtidig av Norges overmenn i åpningskampen, vertsnasjonen Brasil, som gikk topps i VM i 2013.

- Jeg synes det var en svært underholdende og spennende kamp å følge. Jeg er imponert over Brasil, som klarer å levere en slik prestasjon mot storfravoritt Norge i sin første kamp i OL på hjemmebane. Det var en enorm intensitet i deres spill, og de viste ekstrem duellstyrke mot Norge.

- Etter mitt syn spilte de på en måte som man nok må spille på for å ha sjanse mot Norge. De brukte fysikken optimalt og hadde flyt i hele kampen. Når det er sagt, var det mange flotte prestasjoner fra Norges side også, men de var ikke sterke nok i forsvar og hadde for få redninger på en dag hvor Brasil lykkes med det beste, konkluderer Hammerseng overfor Dagbladet.

- Det går en faen i jentene

Stian Haraldsen, som i høst gir ut bok på Aschehoug om at det er 30 år siden gjennombruddet til håndballjentene, håper Norge våkner etter vekkeren mot Brasil.

TØFF START: Nora Mørk herjet for Norge, men klarte likevel ikke å slå Fernanda França da Silva og Brasil. Foto: NTB Scanpix
TØFF START: Nora Mørk herjet for Norge, men klarte likevel ikke å slå Fernanda França da Silva og Brasil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det som skjer nå, er det det går en faen i jentene. Så får vi se om det er nok. De hater å tape, og de pleier å plastre sammen sårene. Men det var en del ting i denne kampen jeg ikke likte å se. Dette er ikke første gang Norge går på en smell i åpningskampen. Før OL hadde de tapt tre av ti åpningskamper. Den perioden endte med ni medaljer og seks gull. Dette er ikke krise. Men de har en jobb å gjøre.

- Dette er ikke i nærheten av gull. Norge spiller uten forsvar i førsteomgangen, og er ikke mye bedre etter pause. Målvaktene får lite å jobbe med, men ingen av dem klarer å stå fram. Da blir det vanskelig. Det var litt bedre i angrep, men også det ble for enkelt å kle av. Nora Mørk scoret på 12 av 12, noe som er ekstremt. Heidi Løke scoret fire og skaffet fem brasilianske utvisninger og tre norske straffer. Ellers var det blekt. Vingspillet var jo nesten helt fraværende, mener Haraldsen.