Ikke fortvil, Norge - her er VM-laget i 2010

Ny sjanse, talenter i kø.

• Skjebnekampene direkte kl. 20: Malta - Norge og Tyrkia - Bosnia

TA`QALI/OSLO (Dagbladet.no): Mest sannsynlig forsvinner EM-billetten i kveld. Da er det bare å se framover.

Skru siktet inn mot VM-sluttspillet i 2010. Allerede søndag trekkes Norges motstandere i kvalifiseringsgruppa fram mot VM i Sør-Afrika.

De fleste nøkkelspillerne i et neste VM er allerede inne i troppen. Hele 14 spillere i 25-mannstroppen til Malta-kampen i kveld er under 30 år når mesterskapet spilles i 2010.

- Åge Hareide har gjennomført et generasjonsskifte og dermed lagt et godt fundament for framtida, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til Dagbladet.no.

- Ikke redd for rekrutteringen

Flere av de beste U21-spillerne er dessuten ventet å ta steget opp, slik Per Ciljan Skjelbred (20) og Alexander Tettey (21) allerede har gjort.

Rosenborg-duoen er iallfall ikke i tvil om at det er god grunn til å se lyst på framtida.

NY NORGE-FOTBALL MED UNGE SPILLERE: Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred er på med Dagbladet.nos norske VM-lag for 2010. Foto: Scanpix
NY NORGE-FOTBALL MED UNGE SPILLERE: Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred er på med Dagbladet.nos norske VM-lag for 2010. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er mange gode, unge spillere på gang, og jeg tror det er flere som vil ta steget i tida som kommer. Rekrutteringen er jeg ikke redd for, forsikrer Skjelbred for Dagbladet.no.

- U21-landslaget er lovende. Tarik Elyonoussi har vært strålende og får nok snart sjansen. Håvard Nordtveit og Tore Reginiussen er andre spennende navn, framhever Tettey.

Elyounoussi er allerede en kandidat til A-landslaget, og FFK-vingen er bare 19 år. I neste VM er Tarik 22...

Miks av gammelt og ungt

Og ikke se bort fra at Martin Andresen og Steffen Iversen holder koken i enda tre år. Gutta er bare 33 år - ingen alder - når VM spilles.

I så fall må de kanskje venne seg til at ting skjer litt på den yngre gardes premisser. Det tror iallfall Tettey.

- Mange av oss som kommer opp nå, har en veldig felles forståelse av hvordan fotball skal spilles. Derfor må vi finne en taktikk som er tilpasset dette, mener han.

Resultatet kan i så fall bli strålende. Tettey sammenligner situasjonen med Fotball-Spania.

Ikke fortvil, Norge - her er VM-laget i 2010

- Spanjolene har en felles fotballforståelse, og derfor trenger de ikke å øve så mye for å få samhandlingen på plass. Litt sånn er det med oss norske unggutta også, sier han til Dagbladet.no.


Her er Dagbladet.nos norske VM-lag for 2010 - med optimistiske spådommer om klubbtilhørighet:Målvakt: Rune Almenning Jarstein (25 år i VM)
• Krystallkula: Viste seg som et ypperlig keeperemne, for store arenaer. La press på Opdal allerede i 2008. Klubb i 2010: Bayern München.

Høyreback: Espen Ruud (26 år i VM)
• Krystallkula: Offensiv backtype, fikk sjansen allede i første kamp i VM-kvaliken i 2008. Målfarlig. Klubb i 2010: FC København.

Midtstopper: Brede Hangeland (29 år i VM)
• Krystallkula: Kaptein på Norge, fikk oppfylt drømmen om spill i Spania. Klubb i 2010: Sevilla

Midtstopper: Håvard Nordtveit (20 i VM)
• Krystallkula: Danket ut Erik Hagen allerede i 2008, da han oppsiktsvekkende spilte seg inn på Arsenal. Klubb i 2010: Arsenal.

Venstreback: John Arne Riise (29 år i VM)
• Krystallkula: På vei mot ny landskamprekord, feirer tiårsjubileum for Norge i VM-oppkjøringen. Fortsatt skuddvillig. Klubb i 2010: Aston Villa.

Høyre indreløper: Per Ciljan Skjelbred (23 i VM)
• Krystallkula: Sterkere og raskere, fortsatt like briljant teknisk. Stjerne i Champions League. Klubb i 2010: AC Milan.

Sentral midtbane: Alexander Tettey (24 i VM)
• Krystallkula: Sikret seg rutinen han trengte ved tillit både for Norge og i RBK. Klubb i 2010: Lyon.

Ikke fortvil, Norge - her er VM-laget i 2010

Venstre indreløper: Christian Grindheim (27 i VM)
• Krystallkula: Evig kamp med Kristofer Hæstad om plassen, vant på kreativitet. Får fått sving på skuddene. Klubb i 2010: Blackburn.

Høyre ving: Tarik Elyounoussi (22 i VM)
• Krystallkula: Forsvant fra tippeligaen i august 2008, er blitt tøffere og enda mer driblesterk. Klubb i 2010: Chelsea.

Midtspiss: John Carew (30 år i VM)
• Krystallkula: Norges evige spydspiss, ble hakket hvassere foran mål med alderen. Supersterk. Klubb i 2010: Vålerenga

Venstre ving: Morten Gamst Pedersen (28 i VM)
• Krystallkula: Fikk sving på norske dødballer, stadig målfarlig. Klubb i 2010: Manchester United.

• Utfordrere til VM-laget: Håkon Opdal (keeper, 28 i VM), Kristofer Hæstad (midtbane, 26 i VM), Tore Regniussen (stopper, 24 i VM), Lars Iver Strand (midtbane, 27 i VM), Jan Gunnar Solli (midtbane, 29 i VM), Bjørn Helge Riise (midtbane, 27 i VM), Fredrik Gulsvik (spiss, 21 i VM), Vadim Demidov (midtbane, 23 i VM), Jørgen Horn (back, 23 i VM), Espen Børufsen (spiss, 22 i VM), Børre Steenslid (25 år i VM), Johan Lædre Bjørdal (24 i VM), Alexander Ødegaard (29 i VM).

•  Din kommentar: Hvilke spillere bør 2010-laget bygges rundt?

SUPERTALENT: Om tre år spiller Håvard Nordtveit muligens fast for Arsenal. Her er 17-åringen på reservelaget.
NY HØYREVING? Tarik Elyonoussi er fort aktuell for A-landslagte framover.