-  Ikke gå i angrep, folkens

Forrige sesong slapp Chelsea inn 15 ligamål. Så mange blir det neppe i år.

Serielederne står med null baklengs på fire kamper. Enda mer imponerende: Sjansene de har fått mot seg på disse kampene, kan telles på ei hånd. Tre av dem ble skapt av Wigan i første serierunde. Arsenals eneste opplagte mulighet kom da Fredrik Ljungberg skjøt utenfor fra skrå vinkel. West Bromwich var bokstavelig talt sjanseløse på onsdag, og i går var Tottenham det samme på White Hart Lane.

Det er ikke rart Chelsea vinner fotballkamper da.

Blå armada

Du kan peke på Petr Cech og si «der er forklaringa på at Chelsea ikke slipper inn mål». I beste fall delvis riktig.

For er det én ting Jose Mourinho har fått dette Chelsea-laget til å forstå, er det viktigheten av kollektivt defensivt arbeid.

 Enten Didier Drogba eller Hernan Crespo starter på topp, har de tydelig fått klar beskjed om at forsvarsarbeidet starter der oppe.

 Men de er ikke ivrigere enn at de fleste lag klarer å føre ballen opp til midtbanen. Der begynner de virkelige problemene. Frank Lampard, Claude Makelele og Michael Essien er uhyre tro mot posisjonene, og gir sjelden en meter i én-mot-én-situasjoner.

Oser av selvtillit

 STOR:  Frank Lampard hadde full kontroll på midtbanen. Foto: AP/Scanpix
STOR: Frank Lampard hadde full kontroll på midtbanen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

  Greier man passere midtbanen venter et forsvar som oser av selvtillit. Anført av John Terry - nylig kåret til årets forsvarsspiller i Europa - som hopper med sin kolossale brystkasse inn i hver eneste duell. Og vinner de fleste.

  Aller bakerst står Petr Cech. Han er en av verdens beste, men hittil i år har han ikke fått bevist det.

Rett og slett fordi motstanderne aldri kommer så langt at de nesten ikke setter ham skikkelig på prøve.

Ny rekord

I fjor satte Chelsea ny bunnrekord i antall baklengsmål i engelsk toppserie. De blå slapp unna med 15 i sekken på totalt 38 ligakamper - sju av målene kom i løpet av de siste to månedene, da ligagullet så å si var sikret. Bare i én eneste kamp gikk de av banen med to baklengs, mot Arsenal i 2- 2-kampen før jul.

Det laget har vist hittil i år, tyder overhode ikke på at de er blitt løsere defensivt. Bli ikke sjokkert om Chelsea denne sesongen slipper inn mindre enn ti ligamål.

Og med et sånt defensivt fundament i bunnen er Mourinhos hovedmål oppfylt. Han vet at framover er det nok at én til to av spillerne har dagen, så tar Chelsea tre poeng i åtte av ti kamper.

Ønsket ikke angrep

I går var det Asier del Horno og Damien Duff som kom først på hvert sitt innlegg og dermed besørget nok en Chelsea-seier i et oppgjør mot Tottenham. Hjemmelagets Mido fikk et omdiskutert rødt kort for sin tøffe behandling av Chelseas venstreback del Horno midtveis i 1. omgang.

Mange managere ville da satset alt framover for å drepe kampen fortest mulig. Ikke Jose Mourinho.

-  Mitt mål var at vi skulle ha kontroll bakover. Da de ble ti mann, måtte jeg si til spillerne: Ikke angrip!, sier Mourinho på Chelseas hjemmeside.

Portugiseren var nemlig opptatt av å spille som planlagt:

-  Ikke forsøk å lag mange mål, sa jeg. Vi angrep ikke ofte, men det ønsket jeg ikke heller. Jeg ville heller kontrollere kampen. Og det gjorde vi.

Tottenham-fansen sang «Boring Chelsea». Den blå tribunedelen svarte med «It\'s so easy».

FORSIKTIG: Chelsea-manager Jose Mourinho ville kontrollere kampen mot Spurs - ikke angripe.
BLÅ OG UBESEIRET: Forrige sesongs seriemestere er inne på vinnersporet. Chelsea-spillerne slapp jubelen løs etter at Damien Duff (nr. to fra høyre) sikret tre nye poeng mot Tottenham med sin 2- 0-scoring 19 minutter før slutt.