ORKER IKKE MER TRØYEJAKT: Thor Hushovd har kjempet om den grønne poengtrøya så godt som hver eneste gang han har deltatt i Tour de France, men har fått nok. Foto:  AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
ORKER IKKE MER TRØYEJAKT: Thor Hushovd har kjempet om den grønne poengtrøya så godt som hver eneste gang han har deltatt i Tour de France, men har fått nok. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANIVis mer

- Ikke gi opp grønn trøye, Thor!

Kaggestad nekter å lytte til Hushovd. Ny regel kan gi nordmannen stor fordel.

|||(Dagbladet): To ganger har Thor Hushovd vunnet den grønne poengtrøya i Tour de France.

Neste sommer har han imidlertid varslet at han ikke kommer til å delta i noen trøyekamp, men heller satse på å vinne mellomharde etapper der de beste spurterne er borte.

Mye av grunnen heter Mark Cavendish.

- Jeg har spurtet mot Mark Cavendish i noen år, og kan ikke huske å ha slått ham én gang i en flat spurt. Jeg har ikke lyst til å fortsatt kjempe om andre- og tredjeplasser. Selv når jeg spurter på mitt beste er Cavendish bedre. Han er den beste spurteren noensinne, forklarte Hushovd til Dagbladet under gårsdagens pressemøte på Grand Hotel.

- Har alle muligheter
Sykkelekspert Johan Kaggestad mener derimot Hushovd har alle tiders mulighet til å vinne sin tredje poengtrøye i Tour de France.

- Jeg tror han glemmer utgangspunktet han hadde foran årets sesong. Da hadde han vært skadet lenge og bare såvidt kommet ordentlig i gang igjen. Han var sterk, men manglet spurtkraft. Det er ingen grunn til at han ikke skal bli like god til å spurte som før. Og om han ikke slår Cavendish, kan du være sikker på at Cavendish vil være langt etter på mellomharde etapper, sier Kaggestad til Dagbladet.

Og henvender seg direkte til Oksen fra Grimstad:

- Thor, jeg tror du har alle muligheter til å vinne den grønne trøya neste år!

20 poeng for innlagt spurt
En av tingene som kan favorisere Hushovd er en ny regel som innføres i 2011-utgaven av Tour de France. Tidligere har det vært to innlagte spurter å kjempe om for rytterne på de fleste etappene, som hver har gitt seks poeng til førstemann over streken. Neste år blir det bare én innlagt spurt - som til gjengjeld er verdt 20 poeng til vinneren.

For Hushovd, som har hentet mange av poengene sine nettopp ved å gå i brudd på tøffe etapper og ta de innlagte spurtene, kunne det vært gode nyheter.

- Hvis jeg var sportsdirektør i Garmin, ville jeg ikke vært i tvil om å satse på Thor framfor Tyler Ferrar i kampen om den grønne trøya. Nå som de innlagte spurtene teller ekstra mye må man bruke mer krefter på å vinne dem, og Thor har større forutsetninger til å tåle å gå for dem gjennom et langt treukersritt. Det er noe som heter at man ikke kan gå for særlig mer enn én spurt om dagen, fordi man drar med seg melkesyra videre, men Thor har en annen stayerevne enn de andre spurterne. Jeg kan ikke se noen grunn til at han ikke skal vinne den grønne trøya. Dette kommer han til å oppdage, tror Kaggestad.

TROR HUSHOVD HAR GLEMT SKADEPROBLEMENE: Johan Kaggestad mener neste års Tour de France ville passet Thor Hushovd mye bedre enn årets. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TROR HUSHOVD HAR GLEMT SKADEPROBLEMENE: Johan Kaggestad mener neste års Tour de France ville passet Thor Hushovd mye bedre enn årets. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Hushovd selv innrømmer at det ikke er uten et visst vemod at han gir opp grønn trøye.

- Det er med litt tungt hjerte. Det blir rart og annerledes. Men jeg har syklet Tour de France i så mange år, det er ålreit å kunne ha et annet fokus. Det er veldig slitsomt å kjempe om grønn trøye. Nå har jeg mer lyst til å gå for enkeltetapper og få noen dager i gul trøye, sier han til Dagbladet.

Klassiker-triumf er drømmen
Aller mest drømmer han om å vinne vårklassikeren Paris - Roubaix for første gang.

- Det å vinne en klassiker er det som driver meg aller mest. Paris - Roubaix eller Flandern Rundt. Jeg har lyst til å vinne én av dem, og det er jeg sikker på at jeg skal greie, sier han.

Hushovds trener Atle Kvålsvoll er ikke uenig med Kaggestad i at forholdene ligger til rette for at Hushovd kunne vunnet poengtrøya neste sommer. Men han har vanskelig for å se at de ombestemmer seg.

- Thor vil bli enda råere i når avslutningen er knallhard, og da må han nedprioritere spesifikk spurttrening. Han har Tyler Farrar på laget, som kan være med og matche Cavendish mer enn Thor gjør akkurat nå. Vi tenker litt på helheten, den grønne trøya er et vanvittig stress. Det er også et element som spiller inn, sier Kvålsvoll.

LEI AV Å TAPE MOT CAV: Hushovd sier han ikke gidder å kjempe om andre- og tredjeplasser. Foto: EPA/IAN LANGSDON
LEI AV Å TAPE MOT CAV: Hushovd sier han ikke gidder å kjempe om andre- og tredjeplasser. Foto: EPA/IAN LANGSDON Vis mer