Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gi svenskene skylda

Dragkampen om Hamrén varte i 24 dager. Her er hele historien.

LYKKELIG UTFALL: Både Erik Hamrén og styreleder Terje Svendsen kunne smile under gårsdagens pressekonferanse der det ble offentliggjort at Hamrén overtar det svenske landslaget 24 hektiske dager etter at Lars Lagerbäck sa opp jobben.Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
LYKKELIG UTFALL: Både Erik Hamrén og styreleder Terje Svendsen kunne smile under gårsdagens pressekonferanse der det ble offentliggjort at Hamrén overtar det svenske landslaget 24 hektiske dager etter at Lars Lagerbäck sa opp jobben.Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

||| (Dagbladet): Erik Hamrén-sagaen har omsider fått sitt utfall etter uker 24 dager med konstante spekulasjoner, klønete verbale utspill, «uformelle» kaffeprater, innholdsløse pressekonferanser, provoserte rosenborgere og uforstående svensker.

Onsdag ettermiddag gikk omsider drømmen om å tiltre som svensk «förbundskapten» i oppfyllelse for 52-åringen fra Ljusdal, men selv etter at avklaringen hadde kommet, virket tonen fortsatt uforsonlig mellom RBKs sportsdirektør Erik Hoftun og svenskenes fotballpresident Lars-Åke Lagrell.

Hoftun sa seg opprørt og sjokkert over svenskenes måte å føre forhandlinger på. Det mener Viasat-kommentator og RBK-kjenner Roar Stokke at Hoftun må finne seg i.

- Dette er «part of the game», sier Stokke til Dagbladet.

- Det begynner som regel med en uofisiell henvendelse til trenere og spillere for å lodde stemningen. Får man positiv respons, går man videre med formell henvendelse. Selv om det kanskje ikke er moralsk riktig, er det slik det er, har vært og vil forbli, poengterer Stokke. 

- Rosenborg kan ikke bebreide Det svenske fotballforbundet for hvordan de har gått fram. Både Rosenborg og Hamrén selv vet og har visst at han ville være forbundets førstevalg om Sverige ikke skulle komme til VM. Nå må Rosenborg se å bli ferdig med denne saken og få på plass en ny trener, understreker Stokke, som selv har kjent til Hamrén-ryktene i et halvt års tid.

Stokke mener med andre ord at det eneste fornuftig var å la svensken få oppfylt drømmen sin om landslagsjobben.

- Dette handler om hva Erik Hamrén selv vil, og da må han bort. Om han ønsker et skifte, en ny arbeidsgiver eller en ny utfordring må Rosenborg forholde seg til det, sier Stokke.

Det har vært en lang og broket reise fra Lars Lagerbäck leverte sin oppsigelse dagen etter tapet mot Danmark til erstatteren ble klar.

Her kan du gjenoppleve en av skandinavisk fotballhistories mest spektakulere trenerjakter dag for dag:

Søndag 11.oktober:
Lars Lagerbäck meddeler på en pressekonferanse at han trekker seg som svensk landslagssjef etter 0-1 tapet mot Danmark dagen i forveien. Nederlaget i Parken - den siste VM-kvalifiseringskampen til Sør-Afrika - avlivet drømmen om seks strake sluttspilldeltagelser for Sverige. Erik Hamrén har allerede blitt lansert som en mulig arvtager, og spekulasjonene skyter nå for alvor fart.

Mandag 12. oktober:

Fotballpresident Lars-Åke Lagrell starter jakten på Lagerbäcks erstatter. Ifølge kilder i Svenska Fotbollförbundets (SvFF) står valget mellom Hamrén og Hans Backe.

- Når landslagssjefen har bestemt seg for å slutte så blir det mange spekulasjoner. Jeg har sagt tidligere at jeg blir smigret over at jeg blir nevnt, men noen andre kommentarer har jeg ikke, sier Hamrèn.

Naturlig nok dukker også Sven-Göran Erikssons navn opp, mens Jan Jönsson, Trond Sollied og Åge Hareide er andre tips i media.

- Jeg synes nesten man er pliktig til å vurdere et tilbud, det er vel rimelig selvsagt, sier Jönsson.

- Jeg kan jo svensk, jeg. Alt handler om hvem som ringer, om kartlegging og om timing. Så blir det et ja eller nei. Så enkelt er det. Jeg har sagt nei til to jobber som landslagssjef i mitt liv allerede, sier Sollied.

Tirsdag 13. oktober:
Henrik Larsson er på vei mot fotballpensjonisttilværelsen, og blir lansert som kandidat til landslagsjobben. Veteranspissen har en unik posisjon i det svenske folkets fotballhjerte, og Aftonbladets lesere tenner umiddelbart på ideen. I en nettbasert undersøkelse får Henke 49 prosent av stemmene, Svennis 24 prosent, mens de antatt mest sannsynlige alternativene Hans Backe og Erik Hamrén får henholdsvis 12 og 5 prosent av stemmene.

Tirsdag 20. oktober:
Sven-Göran Eriksson kan godt tenke seg å kombinere jobben som klubbdirektør i Notts County med landslagsjobb i fødelandet, men får et kontant nei av klubbens eiere, meddeler fotballpresident Lagrell. Dermed står Hamrén og Backe igjen som de største favorittene til jobben.

Onsdag 21. oktober:

Fulham-manager Roy Hodgson, som har god kjennskap til nordisk fotball etter mange år som klubbtrener i Sverige og Norge og som landslagssjef i Finland, forteller at han har blitt kontaktet av både SvFF og Norges Fotballforbund (NFF) om de ledige landslagsjobbene. Det er imidlertid ikke interessant for den svensktalende engelskmannen.

Fredag 23. oktober:

Fotballpresident Lagrell konkretiserer interessen i Hamrén, men sier samtidig at SvFF ikke kommer til å gå i forhandlinger med Rosenborg om en kompensasjon. Det ser Lagrell nemlig som en sak mellom trener og klubb som de må løse opp i på egenhånd. Rosenborgs sportsdirektør ser imidlertid annerledes på situasjonen, og understreker at SvFF må forhandle direkte med Rosenborg om de vil ha Hamrén. Ifølge Expressen krever trønderne fire millioner svenske kroner for suksesstreneren, noe som gjør Hans Backe til et mer spiselig alternativ, ettersom han ikke er i noen trenerjobb for øyeblikket.

Mandag 26. oktober:
Hans Backe takker ja til tilbudet fra sin gamle venn og trenerkollega Sven-Göran Eriksson om å ta jobben i League 2-klubben Notts County på fjerde nivå i engelsk fotball. Backe sier han aldri fikk noe konkret tilbud, men takket nei til et møte med forbundstoppen Lars Richt. Dermed står Erik Hamrén aleine igjen som det soleklare førstevalget.

En svensk advokat uttaler til Aftonbladet at Hamrén kan gå vederlagsfritt til jobben som «förbundskapten». Det er som musikk i ørene til Lars-Åke Lagrell, som er i Trondheim for å prate med RBK-treneren over det som skal bli en av de mest famøse koppene med kaffe i norsk fotballhistorie.

- Hamrén kan ta en kaffe med hvem han vil på fridagen sin. Vi forholder oss til at Hamrén har kontrakt med Rosenborg ut 2010, sier Erik Hoftun da.

Seinere skal pipa få en fundamentalt annen lyd. Hamrén og Lagrell har nemlig diskutert helt andre ting enn surt høstvær i Trondheim, og det uten at Rosenborg har hørt noe fra SvFF, og dermed ikke gitt sin velsignelse til det som skal vise seg å være ganske så konkrete diskusjoner om nye jobbmuligheter.

Hamrén og Lagrell avtaler uansett at de skal møtes igjen.

Tirsdag 27. oktober:
Rosenborg er kraftig provosert over Lagrells framferd, og  proteserer til den europeiske klubborganisasjonen, ECA.

- Vi reagerer sterkt på fremgangsmåten til Lars-Åke Lagrell og det svenske forbundet. Vi kan ikke nekte Erik Hamrén å ta en prat med noen på fridagen sin, men dette var et flere timer langt møte med pressen ventende utenfor. Lagrell sier etterpå at de skal ha flere møter. En provoserende fremgangsmåte og noe som virker som noe helt annet enn en uformell samtale, sier adm. dir. Nils Skutle.

- Fotballforbundet har ikke handlet i tråd med fair play, når de kontaktet Hamrén på en slik måte som tiltrakk seg oppmerksomhet, sier en ECA-talsmann.

Den norske advokaten Kenneth A. Leren, som har spiller- og trenerkontrakter som spesialfelt, mener at det ville blitt «voldsomme reaksjoner» om det var en klubb som hadde opptrådt som SvFF.

Det skremmer ikke Lagrell fra å erklære at Hamrén er den eneste kandidaten til landslagsjobben, og at han tror han får det som han ønsker.

- Min følelse er at han vil, sier Lagrell.

Ifølge svenske medier, har han fått gjennomslag for sine ønsker og allerede takket ja til jobben.

Rosenborg innkaller seinere på dagen til pressekonferanse der Hamréns framtid er tema. En følelsesladet Hamrén understreker at han forholder seg til at han er under kontrakt med RBK, men legger ikke skjul på hva han egentlig vil.

- Jeg er veldig, veldig stolt over å være trener i Rosenborg, over å representere Rosenborg og vinne kamper med Rosenborg. Men jeg tror også at alle fotballspillere i verden drømmer om å få spille for sitt land. For meg som svensk er det å være landslagstrener for Sverige det største jeg kan gjøre, sier Hamrén.

PROVOSERT: RBKs sportsdirektør Erik Hoftun har gitt klubbens frustrasjon over det svenske fotballforbundets framgangsmåte et ansikt. Han var ikke nådig i dommen over fotballpresident Lars-Åke Lagrell da utfallet ble kjent i går.Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
PROVOSERT: RBKs sportsdirektør Erik Hoftun har gitt klubbens frustrasjon over det svenske fotballforbundets framgangsmåte et ansikt. Han var ikke nådig i dommen over fotballpresident Lars-Åke Lagrell da utfallet ble kjent i går.Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Sportsdirektør Hoftun sier at Lagrell  nå må ta kontakt med klubben om han ønsker å forhandle, men håper at telefonen fra SvFF aldri kommer.

Det ønsket får han ikke oppfylt, for det svenske fotballforbundet har allerede vedtatt på et styremøte at de skal forsøke å kjøpe Hamrén fri. Det bekrefter Lagrell, som klokelig nok overlater til andre å dra til Trondheim denne gangen.

Onsdag 28. oktober:
Etter å ha blitt holdt utenfor det gode selskap kommer omsider rikstelefonen Hoftun fryktet. I den andre enden sitter ikke Lagrell, men landslagsansvarlig Lars Richt. Nils Skutle vil ikke gå i detalj på hva som ble diskutert i den korte samtalen, men forventer nå flere henvendelser i tida som kommer. Snøballen har med andre ord begynt å rulle.

Torsdag 29. oktober:
Igjen kimer det i telefonen på Lerkendal-brakka, igjen er det SvFF som er på tråden og igjen understreker Rosenborg at de ikke er interessert i å frigi Hamrén.

- Vi er veldig fornøyde med Erik Hamrén og ønsker å beholde han her i flere år fremover, sier Skutle.

Hovedpersonen selv er avventende, og illustrerer det med den første av flere fotballmetaforer denne uka.

- Ballen ligger fremdeles ikke hos meg, men om jeg får pasningen skal jeg komme tilbake, sier Hamrén.

Fredag 30. oktober:

Både Rosenborg og SvFF melder om endelig avklaring, men til manges overraskelse handler ikke pressemeldingene om at Hamrén blir landslagssjef. I stedet får man vite at forhandlingene er avsluttet, da partene står alt for langt fra hverandre til å bli enige. Selv vil ikke Hamrén uttale seg om saken, men både klubbveteran Roar Strand og trenerlegenden Nils Arne Eggen uttrykker sin glede over at svensken kommer til å bygge videre på årets gullsesong.

Lørdag 31. oktober:

Rosenborg innkaller til nok en pressekonferanse, nok en gang handler det om Hamréns framtid og nok en gang er budskapet det samme: Hamrén er krystallklar på hva han vil, men at han respekterer kontraktsforholdet med trønderne.

- Jeg håper fortsatt at jeg kan få jobben som svensk landslagssjef. Jeg vil ikke gi meg før dommeren har blåst av kampen. Det kan skje ting på overtid også, poengterer Hamrén.

Søndag 1. november:

Oppladningen til sesongavslutningen på Brann Stadion har stort sett handlet om alt annet enn selve prestisjeduellen mot Brann. Etter 1-1 kampen i Bergen, må Hamrén igjen gjenta seg selv i mangelen på en avklaring.

- Vi har vel kommet på overtid, og da må denne saken få sin avklaring slik fotballkamper gjør det når overtida er ute. Jeg håper selvsagt på en rask avklaring, men jeg vet ikke om det har skjedd noe søndag. Jeg har konsentert meg om fotballkampen her i Bergen, sier Hamrén.

Mandag 2. november:

Lars-Åke Lagrell akter ikke å gi opp, selv om forhandlingene brøt sammen før helgen. Nå vil han gjenoppta samtalene med Rosenborg om Rosenborg vil.

- Saken lever videre. Vi er klare til å åpne døra igjen, men det er opp til Rosenborg, sier Lagrell.

Hamrén tar initiativ til et møte med klubbdirektør Skutle. Der tar han opp at sjansen til å bli landslagssjef er noe man får kanskje bare én gang i livet. Også sentrale spillere blir spurt om råd.

Tirsdag 3. november:
Norges Fotballforbund ansetter Egil «Drillo» Olsen som norsk landslagssjef fram til 2012 og Ståle Solbakken som hans etterfølger. Toppfotballsjef Nils Johan Semb forteller at han kontaktet RBK for å forhøre seg om Hamrén, men fikk som svar at det var til det beste for norsk fotball om svensken ble der han var. Også Trond Sollied og Jan Jönsson var inne i bildet.

Landslagsansettelsene fører med seg spekulasjoner også om RBK-jobben. I tillegg til Sollied og Jönsson nevnes både Ole Gunnar Solskjær og Åge Hareide.

Onsdag 4. november:

Aftonbladet melder at Hamrén blir svensk landslagssjef etter at det ble klart at Jönsson ikke får ansvaret for Norge, og dermed kan erstatte landsmannen i Rosenborg.

Stabæk har imidlertid ikke hørt noe som helst fra Rosenborg.

- Jeg har ikke hørt ett ord fra Janne om RBK og ikke ett ord fra RBK om Janne. Jeg anser det som uaktuelt og ikke verdt å bruke energi på, skriver Ingebrigt Steen Jensen i en sms til Dagbladet.

Klokka 18 skriver Hamrén under på en kontrakt som gjør ham til svensk landslagssjef de neste fire årene. Han tar over de blågule umiddelbart, men fortsetter i RBK inntil 1. september om erstatteren ikke kommer på plass før den tid.

Ifølge Expressen har SvFF krøpet til korset og betalt trønderne det de i utgangspunktet forlangte - cirka 4 millioner svenske kroner. Selv får Hamrén angivelig en årslønn på tre millioner svenske.

- Da forhandlingene mellom SvFF og Rosenborg ble brutt i forrige uke hadde jeg en noenlunde lik følelse som da vi tapte for Qarabagh i Champions League-kvaliken. Det var veldig tungt. Nå kjenner jeg meg dog nesten like glad som jeg gjorde da vi tok gullet i Molde. Jeg har jo ikke lagt skjul på hvor mye dette betyr for meg, understreker Hamrén på den første pressekonferansen med noen form for avklaring de siste ukene.

Rosenborg blir på sin side revet ut av siste ukers gullrus, og må ut på søken etter ny trener nok en gang. Etter at Nils Arne Eggen sa takk for seg i 2002, har Åge Hareide (2003), Ola By Rise (2004), Per Joar Hansen (2005), Per Mathias Høgmo (2005-2006), Knut Tørum (2006-2007), Trond Henriksen (2007-2008) og Erik Hamrén (2008 og fram til i dag) alle hatt sine opphold som sjef for norsk klubbfotballs flaggskip.

Sportsdirektør Erik Hoftun vil imidlertid diskutere SvFFs håndtering av ansettelsesprosessen før han fortsetter trenerjakten.

- Jeg var opprørt og sjokkert over hvordan Lagrell oppførte og uttalte seg. Han gjorde absolutt utgangspunktet for forhandlingene vanskeligere, sier Hoftun.

«PART OF THE GAME»: Viasat-kommentator og Rosenborg-kjenner Roar Stokke, mener at Rosenborg må finne seg i at det er slik fotballen fungerer når det kommer til forhandlinger med spillere og trenere.Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
«PART OF THE GAME»: Viasat-kommentator og Rosenborg-kjenner Roar Stokke, mener at Rosenborg må finne seg i at det er slik fotballen fungerer når det kommer til forhandlinger med spillere og trenere.Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media